A fogápolás fontossága időskorban

Home/szöveges blog/A fogápolás fontossága időskorban
Fogászati implantátum konzultáció az Artdent Fogászatnál

Az életkor előrehaladtával a fogvesztés kockázata növekszik és más szájüregi problémák is gyakoribbá válnak. Bizonyos gyógyszerek mellékhatásai és különböző betegségek tünetei tovább nehezítik a helyzetet és újabb kihívásokat jelentenek a megfelelő szájhigiénia fenntartásában.

A szájszárazság veszélyei

Ilyen például a kellemetlen érzéssel járó szájszárazság, amelynek egyik legnagyobb veszélye, hogy a szájüregben nincs elegendő nyál ahhoz, hogy megakadályozza a baktériumok elszaporodását a fogakon. Ebben az esetben a szakorvossal való egyeztetés mellett ajánlott sok vizet fogyasztani, ezzel ugyanis jól hidratálható a szájüreg. Továbbá érdemes erre a célra kifejlesztett speciális fogkrémet, szájvizet használni.

Az időskori betegségek okozta ínygyulladás, fogágybetegség

Az időskori cukorbetegség vagy hormonváltozás okozta betegségek nagyon könnyen íngyulladást és fogágybetegséget eredményezhetnek, amely teljes fogatlansághoz vezethet. Ezért kulcsfontosságú a rendszeres és hatékony szájhigiénia fenntartása. Naponta kétszer két percig tartó fogmosás, a fogköztisztító kefe és a szájvíz használata elengedhetetlen.

Dr. Varajti Artúr védőmaszkokkal felszerelkezve készül a kezelésre az Artdent Fogászatnál

Teendő részleges vagy teljes foghiány esetén

A részleges vagy teljes foghiány igen gyakori a 65 év felettiek körében. Ha hiányzik egy vagy akár több fog, azokat érdemes minél hamarabb pótolni. Hiszen a tartós foghiány további fogelvesztéshez, csontsorvadás kialakulásához, illetve emésztőrendszeri betegségeket okozhat.

A fogpótlás ápolásának fontossága

Ha már van fogpótlása, műfogsor, implantátum, vagy akár híd pótlása, azokat is ugyanúgy ápolni kell mint a természetes fogakat. Sőt a tévhitek ellenére ezek alaposabb gondozást igényelnek. Amennyiben nem figyelünk ezekre a speciális szabályokra, úgy a fogpótlások komolyabb problémát is generálhatnak.

Kiemelten fontos a félévenkénti fogászati ellenőrzés és a szájhigiéniás kezelés

Még gyermekkorban szinte legyintünk egy lyukas fogra, addig idős korban ugyanez gyors lefolyású fogatlan állapothoz vezethet. Ezért kiemelten fontos félévenkénti fogászati ellenőrzés és szájhigiéniás kezelés. Ezek ugyanis lehetővé teszik a szájüregi problémák korai felismerését és kezelését.

Előzze meg a komolyabb fogászati problémákat és tegye meg az első lépését! Jöjjön el hozzánk egy ingyenes állapotfelmérésre (kezelésről bővebben itt), és ismerje meg lehetőségeit.