Ne hagyjuk a kismamákat szenvedni!

Home/szöveges blog/Ne hagyjuk a kismamákat szenvedni!
Terhes nő alszik az ágyon, közben fogja a hasát.

Egy kismamának a várandósság ideje alatt nem csak a testében lezajló hormonális változásokkal kell megküzdenie, hanem el kell igazodnia a számtalan jótanács, baráti javaslat, orvosi utasítás és kötelező vizsgálat tengerében. Ezt követően beül a fogorvosi székbe, ahova úgy éli meg szinte erőszakkal küldik és hirtelen számtalan további kérdése lesz.

Miért érdemes még a terhesség korai szakaszában fogászati szűrővizsgálatra menni? Szabad érzéstelítőt adni egy kismamának? Szükséges e a rendszeresebb fogápolás?

Természetesen minden leendő édesanya, mint az élet minden területén,  szeretne a legjobban teljesíteni már a terhesség ideje alatt is, így nem akar hibát elkövetni, ezért fokozatosan szorongóbbá válik. Végül teljesen elbizonytalanodik. Rendszerint egy fogorvos itt lép be a történetbe és próbálja könnyed beszélgetéssel oldani az amúgy is feszült helyzetet, hiszen valljuk be, senkinek nem szeret önszántából beülni a fogorvosi székbe.

Minden kismamának fontos tudnia, hogy a testében végbemenő  hormonális változások hatással vannak a fogakra, a fogínyre, ezért azok fokozottabb ápolást igényelnek. Tehát a terhesség, illetve a szoptatás alatt a fogak rendszeresebb ápolása elengedhetetlen, így megelőzhetők a gyulladások, gócok kialakulása.

A kismamák esetén különösen fontos a terhesgondozás keretei között a fogászati szűrővizsgálat, góckutatás, valamint azok felszámolása, hiszen a gócok és a szájüregi gyulladások mellett magasabb a koraszülés veszélye.

Tapasztalaton szerint a legnagyobb probléma az, hogy a kismamák körében is jól mérhető a hazai átlag a fogorvos felkeresésének gyakoriságát illetően, hiszen az félévente javasolt fogászati szűrővizsgálat helyett, többnyire 2-3, akár 5 évet szoktak emlegetni a páciensek, amióta nem jártak fogorvosnál. A páciensek ugyanis nem tulajdonítanak jelentőséget a rendszeres fogászati szűrővizsgálatnak, annak ellenére, hogy ezzel elkerülhetnék a mindenki által rettegett fogfájást vagy akár komolyabb egészségromlás kialakulását. Legtöbben csak akkor keresnek fel szakembert, ha fájdalmat éreznek, azonban fontos tudni, hogy a fájdalom érzet kialakulása már minden esetben súlyos problémát jeleznek. A fogászat területére is igaz, hogy a prevenció, illetve az időben realizált probléma könnyebben orvosolható, akár nagyobb beavatkozás nélkül is, megmentve a természetes fogsort.

A legtöbb kismama – főleg az elhanyagolt szűrővizsgálatoknak köszönhetően – a terhesgondozás keretei között a kötelező kontroll során szemebsül azzal, hogy valami probléma van a fogsorával. Klinikánkon szerzett tapasztalatom szerint ez 10 kismamából legalább 8 főt érint. Egy lukas fog vagy fogkő eltávolítás pillanatok alatt kezelhető, azonban egy nagyobb beavatkozás esetén már érdemes elgondolkozni azon, hogy célszerűbb e megvárni a terhesség végét, azonban ez minden esetben egyéni mérlegelés tárgya kell legyen.

Számos tévhit él a terhesség illetve a szoptatás alatt végzett beavatkozások során alkalmazott érzéstelenítéssel kapcsolatban. Mi a teendő abban az esetben, ha a fogászati szűrővizsgálat során kiderül, hogy egy probléma feltétlenül beavatkozást igényel?

Véleményem szerint a legfontosabb, hogy a kismama ne szenvedjen feleslegesen.  Fontos tudni, hogy a közhiedelmekkel ellentétben léteznek olyan fájdalomcsillapítási, érzéstelenítési technikák, akár röntgenvizsgálat, amelyek nem veszélyeztetik sem a kismama, sem a magzat egészségét, egészségügyi állapotát, így a beavatkozást nem érdemes halogatni.

Egyetlen kivételt, az első trimeszter alatt végzett beavatkozások jelentik, hiszen ez a kritikusnak mondott időszak olyan nagy megterheléssel jár a kismama szervezete számára, hogy felesleges kitenni további kellemetlenségnek. Azonban vannak olyan esetek, ahol a kezelés halaszthatatlannak bizonyul, ilyenkor érdemes mérlegelni a lehetőségeket.

Pácienseimnek mindig azt javaslom, hogy a gyermekáldásra készülve feltétlenül keressenek fel szakembert, ezt követően az első trimeszter ideje alatt is a kötelező fogászati kontroll keretében. A vizsgálatok eredményének függvényeként a várandósság ideje alatt érdemes még egy kontroll vizsgálaton részt venni.

A legfontosabb, hogy a gyermekáldásra készülve, ne feledkezzünk el fogaink egészségének megőrzéséről. Tapasztalatom szerint ez a típusú tudatosság még hiányzik a páciensek körében, annak ellenére, hogy a komolyabb fogászati beavatkozások, és az ezzel összefüggésben kialakuló egészségügyi problémák rendszeres szűrővizsgálattal megelőzhetők, így a terhesség ideje alatt nem kell kitenni a kismama szerveztét egy szájsebészeti műtétnek.