A fogínyvérzés megelőzésének leghatékonyabb útjai

Home/szöveges blog/A fogínyvérzés megelőzésének leghatékonyabb útjai
Dr. Varajti Artús és kollégái eszközöket mutatnak a fogínyvérzés megszüntetésére.

Meglepően hangozhat, de fogínyvérzés esetén nem azonnal orvoshoz rohanni. Viszont annál nagyobb szükség van arra, hogy kellő figyelmet fordítsunk a fennálló problémának, hogy megelőzzük a súlyosabb következményeket, mint például a fogvesztést. Ha azt tapasztaljuk, hogy fogmosáskor vagy már az ételek fogyasztásakor többször visszatér a fogínyvérzés, mindenképp érdemes intézkedéseket tennünk.

A fogínyről általában

A fogíny alapvetően egy feszes, fogakra szorosan rásimuló és azokat stabilan tartó, bőrhöz hasonló szövet. Minden hatással lehet rá, ami a szájüregünkbe kerül, legyen az akár étel, ital, idegen tárgy vagy dohányfüst. A nem megfelelő táplálkozás, nem elégséges vitaminbevitel, káros szokások, kemény sörtéjű fogkefe vagy helytelen fogmosási technika is mind-mind olyan okok, amik a fogíny egészségét károsítják és sérüléshez, vérzéshez vezethetnek.

Az egészséges fogíny halvány rózsaszín, feszes és alapesetben nem annyira érzékeny, míg a sérült vagy beteg fogíny piros, akár sötét piros színt is felvehet, megereszkedett és már tapintásra is érzékennyé válhat. Érdemes időnként tükörben ellenőriznünk és felmérnünk fogínyünk állapotát, még akkor is ha nem áll fenn vérzés vagy túlzott érzékenység.

Dr. Sebők Vivien fogínyvérzés tüneteit vizsgálja egy páciensnél.

A fogínyvérzés lehetséges okai

Feljebb már említettünk néhány okot, mint például a vitaminhiány vagy a dohányzás, ezeket fogjuk most kifejteni és kiegészíteni.

Szervezetünk, és így fogaink és fogínyünk, egészséges működéséhez szükséges a vitaminokban és tápanyagokban gazdag étkezés. Amennyiben hiányt szenvedünk D- vagy C-vitaminból, kalciumból vagy magnéziumból, nem csak az immunrendszerünk fog gyengülni, hanem fogaink és ínyünk állapota is. A vitaminhiány miatt csökken a fogíny rugalmassága és gyengül a vérellátása, ezáltal könnyebben kialakulhat a fogínyvérzés.

A dohányzás káros hatásait továbbra sem lehet eléggé hangsúlyozni. A dohánytermékek jelentős részének füstjében jelen lévő toxinok kettős hatással vannak a fogínyt és a szájüreg egyéb részeit érintő gyulladásokra és sajnos ezek közül egyik sem pozitív. Egyrészről a mérgek elősegítik ezeket a gyulladásokat, másrészről pedig megakadályozzák az esetlegesen már kialakult fogínyproblémák gyógyulását.

Amennyiben Ön dohányzik, azt tanácsoljuk, hogy a káros hatások ellenében fordítson kiemelt figyelmet a szájápolásra: rendszeres és alapos fogmosást, gyakori öblögetést, szájvíz és esetleg fogköztisztító használatát javasoljuk.

További okok között szerepelhet várandós kismamáknál a hormonális változás, ami szintén a fogak, fogíny gyengülését okozhatja. Ezért a várandósság alatt kiemelten fontos lehet a fogak ápolása és természetesen a megfelelő vitaminbevitel is.

Dr. Ökrös Petra vizsgál egy páciens a budapesti fogszáton.

A csendes gyilkos

Van még egy nagyon fontos, hosszú idő alatt lassan kialakuló előzmény, ami talán a leggyakoribb kiváltó oka lehet a fogínyvérzésnek. Ez nem más, mint a fogkőképződés. A rendesen el nem távolított ételmaradék és a cukros, rossz táplálkozás miatt a fogakra tapadt lepedék megkövesedéséről beszélünk. A fogkő sajnos a legalaposabb otthoni fogtisztítás mellett is kialakulhat a fogak alatt és a fogközökben, és a bennük lévő baktériumok lesznek azok a csendes gyilkosok, amik az idő előrehaladtával az íny gyulladásához és vérzéséhez vezethetnek.

Vérzik? Mossuk!

A már kialakult fogkövet otthoni körülmények között ne próbáljuk meg eltávolítani, feltétlenül kérjük ebben inkább fogorvosunk segítségét. Ellenben rengeteget tehetünk azért, hogy megakadályozzuk a fogkő kialakulását és így a fogínyvérzést is. A fentebb említett okok kivédése mellett az elsődleges védelmi vonalunk a megfelelő fogápolás legyen, amit még fogínyvérzés esetén se hagyjunk abba!

 Ha vérzést tapasztal ne essen abba a hibába, hogy abbahagyja a fogmosást! Ne ijedjen meg és ne hagyja ki a vérzés helyét sem fogmosáskor. Inkább változtasson szokásain, lassítsa le a folyamatot, végezze kíméletesebb, körkörös mozdulatokkal a fogmosást. Ez azért nagyon fontos, mert ha abbahagyjuk a szájápolást akkor szabad utat adunk a gyulladásnak és a baktériumoknak arra, hogy szabadon garázdálkodjanak szájüregünkben.

Fogkefe, fogkrém, fogselyem. Ebben a sorrendben.

Másik kiemelt tanácsunk, hogy ha kemény sörtéjű fogkefét használ, cserélje le puha-sűrű sörtéjűre. Képzelje el fogínyét úgy, mint a külső bőrfelületeit, a fogkeféjét és fogmosási technikáját pedig úgy, mint egy profi masszőr munkáját. 

Továbbá javasoljuk az erre a célra kifejlesztett fogkrémek használatát. Mi a paradontax fogkrémét ajánlanánk, ami bár ízre nem biztos, hogy mindenki számára megnyerő lesz, de hatásossága kiemelkedő.

Fogmosás mellett használjon rendszeresen szájvizet és fogköztisztító kefét vagy fogselymet, melyekkel nagymértékben pusztíthatja a fogkövet is okozó baktériumokat és fertőtlenítheti szájüreget, csökkentheti a gyulladást.

Vegye komolyan

Akár csak egyszer-egyszer jelentkezik a fogínyvérzés, akár tartósan jelen van életében, feltétlenül vegye komolyan a legapróbb tüneteket is. Fogadja meg a fentebb leírt tanácsokat, és  4-5 napon belül megszűnhetnek tüneteit. Amennyiben viszont ez mégsem történne meg vagy tünetei súlyosbodnának, mindenképp és haladéktalanul keresse fel  fogászatunkat! 

Keressen minket bizalommal!