Így mentheti meg a mozgó fogait

Home/szöveges blog/Így mentheti meg a mozgó fogait

Sokan úgy gondolják, hogy életkoruk előrehaladtával törvényszerű az, ha a fogak körül a fogíny visszahúzódik, és a fogak elkezdnek mozogni, majd szépen lassan kihullanak. Azonban ez tévhit.

A mozgó fogak kialakulásában az esetek többségében a mára népbetegségnek számító fogágybetegség áll, mely a sok fogkő miatt jön létre. Ritkább esetben sérülés, a fogak éjszakai szorítása vagy csikorgatása okozza.

A páciensekkel általában akkor szoktam találkozni, amikor  a fogak olyan mértékben meglazultak szinte lötyögnek, hogy egyik kezelési forma sem segít már. Ezt azzal lehet magyarázni, hogy a mozgó fog nem okoz fájdalmat.

Az egész folyamatot fél évenkénti fogorvosi vizsgálattal és fájdalommentes fogkőeltávolítással meg lehetne akadályozni! Az időben diagnosztizált elváltozást sokkal hatékonyabban lehet kezelni.

A fogágybetegség talaján létrejött  mozgó fogak kezelését minden esetben alapos íny feletti és alatti fogkőeltávolítással kezdjük, hogy a szájban lévő baktériumok mennyiségét csökkenteni tudjuk. Bizonyos esetekben ez a kezelés is elegendő ahhoz, hogy megszűnjön a fogíny vérzése, gyulladása és ennek következtében a mozgó fog-fogak visszaerősödjenek.

Rendszeres, az íny és a csont állapotára is kiterjedő fogászati szűréssel meg lehet előzni a nagyobb bajt, így nem kell tartania attól, hogy elveszíti fogait. Jelentkezzen be hozzánk egy ingyenes szájüregi szűrővizsgálatra és egy ultrahangos fogkő-eltávolításra.