10 dolog, ami a fogak elszíneződéséhez vezethet

Home/szöveges blog/10 dolog, ami a fogak elszíneződéséhez vezethet
A sárga fog legfőbb okait ábrázoló ciki, kávé, édesség figurák.

A fogak elszíneződése a pácienseim jelentős részének okoz problémát. Ezzel összefüggésben gyakran hallom érvként, hogy az elszíneződött fogsor genetikus és öröklött tulajdonság, így semmit nem tehetnek ellene, azonban ez részben tévhit. Sok esetben a fogak színét külső tényezők is alakítják, amelyek ellen felléphetünk.

A fogak elszíneződéséhez vezető okokkal azonban mindenkinek érdemes tisztában lennie, hiszen így tükröt kaphatunk egészségügyi állapotunkról és szájhigiéniánk minőségéről egyaránt. Különösen fontosnak tartom, hogy gyermekeink fogsorának színét is folyamatosan ellenőrizzük, még akkor is, ha tejfogakról van szó.

Most vegyük sorra a leggyakoribb okokat, amelyek a fogak elszíneződéshez vezethetnek.

  1. A genetika. Mindannyian egy genetikailag kódolt fogszínnel jövünk a világra. A fogzománc vastagsága, a fogak alakja, a fogbél színe valóban öröklött, amely jelentősen meghatározza fogaink színét, azonban sok esetben külső tényezők is alakítják.
  2. Leggyakoribb ok a nem megfelelő szájhigiénia, különösen a fogkő.A nem megfelelő szájhigiénia felszíni baktériumok kialakulásához vezet, amelyből rendszeres ápolás nélkül fogkő képződik. A fogkő nem más, mint lerakódott és kikristályosodott szennyeződés a fogak felszínén, amely annak eltávolítása nélkül egyre nagyobb méreteket ölt. Egy zsúfolt baktériumtelep lesz, amely gyulladást eredményez és rövid idő múlva folyamatossá válik. Fogkő az íny alatt is képződhet, amely már olyan szövődményekkel járhat, amely az egész szervezetre kihat.
  3. Étkezési és italfogyasztási szokások. Az elfogyasztott ételeinkben és italainkban található pigmentanyagok lerakódása okozza az elszíneződést. A vörösbor, a kávé, a tea, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek, valamint az erőteljes színű répa, a bogyós gyümölcsök, a cékla, a pirospaprika fogyasztása észrevehető elszíneződéshez vezethet a fogzománcunkon. Olyan savas ételek és italok, mint a citrusfélék vagy az ecetfélék a fogzománc erózióját is előidézhetik, amitől a fog egyre inkább áttetszővé válik és látható lesz a sárgás színű dentin.
  4. Dohányzás, szivarozás. A dohánytermékekben megtalálható nikotin sárgásbarnás lerakódást hagy maga utána a fogfelszínen. Amennyiben hosszú ideig elhanyagoljuk, fogainkat beivódhat a fog szerkezetébe és belső elszíneződéshez vezethet.
  5. Fogcsikorgatás. Sokan észre sem veszik, hogy csikorgatják a fogukat, míg nem valaki felhívja figyelmüket a kellemetlen szokásra, rosszabb esetben csupán a fog rágó-élének elszíneződése figyelmeztet. A fogcsikorgatás ugyanis mikrorepedéseket hoz létre a fog szerkezetében, amely elszíneződéshez vezet.
  6. Szisztematikusan adagolt gyógyszerek. A gyermekkorban, különösen fogzás alatt alkalmazott tetracyclin (természetes antibiotikum) gyakori oka a fogak elszíneződésének, amely sötétszürke vagy barna, vékony csíkokban jöhet létre.
  7. Fluor hiánya vagy túladagolása. A fluor hiánya gyerekeknél fogszuvasodáshoz vezethet, túlzott fogyasztása – ami származhat az étrendből éppúgy, mint a lenyelt fogkrémből, teából vagy fluorozott csapvízből – szintén káros lehet, fluorózist okoz. Ilyenkor a fogzománcon fehér foltok keletkeznek. A fluorózis fokozott csontképződést is előidézhet, a csontok a normálisnál tömöttebbek, de kevésbé rugalmasak és így törékenyebbek.
  8. Trauma (baleset). Az egyes fogak sérülésével járó balesetek, legyen szó a fog töréséről, kisebb repedésről, a fogzománc sérüléséről, amely könnyen helyet adhat a lerakodásoknak, baktériumoknak, amely elszíneződéshez vezethet.
  9. Gyökérkezelés. A gyökérkezelt fog élettelenné válik, így könnyen elszíneződik. Azonban gyakran a gyökértömő anyagból oldódnak ki festékanyagok és azok elszínezik a fogat, amely jellegzetes vöröses, narancsos színű lerakodáshoz vezetnek. Lehetséges az is, hogy a gyökértömés nem tölti ki hermetikusan a foggyökércsatornát és mindenfajta bomlástermék elszínezi a fogkoronát is, ez szürkés, feketés színű elszíneződéshez vezethet. Mindkét esetben azonnal kérje szakember segítségét!
  10. Életkor.Az életkorral fogunk sötétedő tendenciát mutat, amelynek oka, hogy egyre több lerakódás halmozódik fel a zománcban, így a fog elveszíti fényét és fehérségét egyaránt. Az évek előre haladásával a sárgás árnyalat egyre inkább barnássá fordul át.

A fogkövek és elszíneződések rendszeres, félévenkénti eltávolítása fontos, mivel ezzel a fogbetegség kialakulását előzhetjük meg, úgymint a fogszuvasodás, fogágybetegségek, fogínyvérzés, esetleg fogak elvesztése, amelyek fájdalommal és az egész szervezetre is kiható szövődményekkel járhatnak.

Amennyiben további kérdése van, kérem keressen bizalommal és szívesen válaszolok vagy vegye igénybe ingyenes szájüregi szűrővizsgálatunkat, ahol tájékozódhat fogai elszíneződésének okáról, valamint megszüntetésének módszereiről.