Fogszorítás, fogcsikorgatás

Az éjszakai fogszorítás, fogcsikorgatás tünetei

Meglepő tény, de minden 2-3. ember csikorgatja vagy erőteljesen összeszorítja fogait éjszaka. Ennél azonban sokkal nagyobb probléma az, hogy a legtöbben nincsenek tudatában annak, hogy szorítják, csikorgatják fogaikat, mégpedig azért, mert ezt a kellemetlen tünetekkel járó cselekvést általában alvás közben végezzük, így nehéz felismerni a kezdeti tüneteket.

Amennyiben a következő tünetek közül valamennyi jellemző Önre, nagy valószínűséggel éjszakánként csikorgatja, összeszorítja fogait:

  • a tükörbe nézve látja, hogy a frontfogak csücskei elkoptak, letöredeztek,
  • súlyosabb esetben a fogak rágófelszínén komoly kopások jelennek meg,
  • nehezen, nyugtalanul alszik,
  • 8-9 óra alvás után is fáradtan kell,
  • ok nélkül fáj a foga,
  • gyakran ébred fejfájásra, állkapocs fájdalomra, nyakfájásra,
  • fáj a háta, nyaka, válla,
  • ismeretlen eredetű arcüreg fájdalma, vagy fülzúgása van.
Dr. Ökrös Petra az éjszakai fogszorítás hatását mutatja be.

Az éjszakai fogszorítás, fogcsikorgatás következményei

A nyugtalan alvás, és az ébredést követő fáradtság, a fej-, vagy a nyakfájás akár fog problémára is utalhat. Gyakran  azonban egyszerűen elhessegetjük a problémát azzal, hogy biztosan megterhelő hetünk volt, kényelmetlen az ágy vagy csak a kánikula miatt aludtunk rosszabbul. A hosszabb távon fennálló éjszakai fogszorítás miatt azonban egyre gyakrabban ébredünk erősebb fogfájásra, állkapocs fájdalomra. Olyan megterhelő ez az érzés, mintha szájunkkal lefutottuk volna a maratont.

Elképesztően hangzik, de bizonyos esetekben a fogak felületére akár 40 kg-os nyomás is nehezedhet! Ezért tehát nem csoda, hogy ha az éjszakai fogcsikorgatás, fogszorítás tartósan fennáll, a fogak elkopnak, berepedeznek, kilazulnak. Gyakori eset, hogy ennek következtében letörik a fog, eltörik a pótlás, vagy lepattan a porcelán a koronáról. Emellett rendszeres fogcsikorgatásnak nagyon káros hatása van az állkapocs ízületre, a rágóizmokra, de még a csigolyákra is.

Az éjszakai fogszorítás, fogcsikorgatás okai

Az éjszakai fogcsikorgatás fő oka a stressz, a lelki megterhelés és a belső feszültség. A napközben lezajlott stressz-okozta élményeket álmunkban újraéljük, és erre fogszorítással, fogcsikorgatással reagálunk.

Emellett az éjszakai fogcsikorgatást okozhatja egy hibás, rosszul nőtt fog, egy csontban megbúvó bölcsességfog, az állkapocs hibás állása, valamint túl magas tömés, korona vagy protézis.

Dr. Ökrös Petra és Dr. Varajti Artúr fogorvos ultrahangos fogkő-eltávolítás után konzultálnak a pácienssel.

Az éjszakai fogszorítás, fogcsikorgatás kezelése

Természetesen a napi stresszt mindenkinek magának kell megoldania, de az általunk készített speciális harapásemelő készülék, -amit minden páciensünknek egyedileg készítünk el-  sokat segít a panaszok leküzdésében, és akár már az első éjszakai hordás után enyhülést hoz.

A harapásemelő sín a rugalmasságának köszönhetően elnyeli a fogak összeszorításából származó hatalmas erőt. Ennek hatására beindul a szájnyító reflex, kilazulnak a rágóizmok, így nem alakul ki fogszorítás és megszűnnek a panaszok. Emellett a fogcsikorgatás okozta hangoknak is búcsút inthetünk.

Rólunk mondták

Olvassa el, hogy miket mondtak klinikánkról pácienseink a Facebook-on és Google-n!

Még több páciens véleményt a facebook oldalunkon tud olvasni.

Mit kell tennie abban az esetben, ha meg akarja szünteti az éjszakai fogcsikorgatást

A harapásemelő sín akár egy hét alatt megszüntetheti az éjszakai fogszorítás, fogcsikorgatás okozta problémákat. Azonban ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy a készülék valóban az Ön problémáit is megoldja, egy személyes konzultációra van szükség. 

Amennyiben felmerül Önben a fogcsikorgatás gyanúja, látogasson el hozzánk egy speciális fogcsikorgatás felderítését célzó ingyenes szűrővizsgálatunkra, ahol összetett, egyedi módszerű teszttel segítünk felderíteni problémáját. Jöjjön el budapesti fogászati rendelőnkbe egy ingyenes szájüregi szűrővizsgálatra és ismerje meg lehetőségeit. Keressen minket a +36 20 218 5343-as telefonszámon, vagy töltse ki az alábbi űrlapot és munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot.