Fogszorítás, fogcsikorgatás

Az éjszakai fogszorítás, fogcsikorgatás tünetei

Meglepő, de minden 2-3. ember csikorgatja vagy erőteljesen összeszorítja fogait éjszaka. Azonban ennél nagyobb probléma, hogy sokan nincsenek tudatában, hogy szorítják vagy csikorgatják fogaikat. Ennek legfőbb oka, hogy alvás közben végezzük ezeket a tevékenységet és, hogy a kezdeti tüneteket nagyon nehéz felismerni.

Amennyiben a következő tünetek közül valamennyi jellemző Önre, nagy valószínűséggel éjszakánként csikorgatja, összeszorítja fogait:

  • tükörbe nézve látja, hogy a frontfogak csücskei elkoptak, letöredeztek,
  • súlyosabb esetben a fogak rágófelszínén megjelennek a komoly kopások,
  • nehezen, nyugtalanul alszik,
  • 8-9 óra alvás után is fáradtan kell,
  • ok nélkül fáj a foga,
  • gyakran ébred fejfájásra, állkapocsfájdalomra, nyakfájásra
  • fáj a háta, nyaka, válla,
  • ismeretlen eredetű arcüreg fájdalma, vagy fülzúgása van.
Dr. Ökrös Petra állapotfelmérés közben az éjszakai fogcsikorgatás kezelése előtt.

Az éjszakai fogszorítás, fogcsikorgatás következményei

A nyugtalan alvás, az ébredést követő fáradtság, a fej-, vagy a nyakfájás más problémára is utalhat. Ezért gyakran betudjuk ezt egy megterhelő hét, egy kényelmetlen ágy vagy csak a kánikula számlájára. Ha azonban már hosszabb távon fennáll az éjszakai fogszorítás, egyre gyakrabban ébredünk egyre erősebb fogfájásra, állkapocsfájdalomra. Körülbelül úgy érezzük mintha a szájunkkal lefutottuk volna a maratont.

Bizonyos esetekben a fogak felületére akár 40 kg-os nyomás is nehezedhet! Ezért nem csoda, hogy ha az éjszakai fogcsikorgatás, fogszorítás tartósan fennáll a fogak elkopnak, berepedeznek, kilazulnak. Gyakori eset, hogy ennek következtében a letörik a fog, eltörik a pótlás, vagy lepattan a porcelán a koronáról. Emellett a rendszeres fogcsikorgatásnak nagyon káros hatása van az állkapocs ízületre, a rágóizmokra és csigolyákra is.

Az éjszakai fogszorítás, fogcsikorgatás okai

Az éjszakai fogcsikorgatás fő oka a stressz, a lelki megterhelés, a belső feszültség. A napközben lezajlott stressz-okozta élményeket álmunkban újraéljük, és erre fogszorítással, fogcsikorgatással reagálunk.

Emellett az éjszakai fogcsikorgatást okozhatja egy hibás, rosszul nőtt fog, egy csontban megbúvó bölcsességfog, az állkapocs hibás állása, valamint túl magas tömés, korona vagy protézis.

Az éjszakai fogszorítás, fogcsikorgatás kezelése

Természetesen a napi stresszt mindenkinek magának kell megoldania, de az általunk készített speciális harapásemelő készülék, amit minden páciensünknek egyedileg készítünk el, sokat segít a panaszok leküzdésében, akár már az első éjszakai hordás után enyhülést hoz.

A harapásemelő sín a rugalmasságának köszönhetően elnyeli a fogak összeszorításából származó hatalmas erő. Ennek hatására beindul a szájnyító reflex, kilazulnak a rágóizmok, így nem alakul ki fogszorítás és megszűnnek a panaszok. Emellett a fogcsikorgatás okozta hangokat is megszűnhetnek.

Mit kell tennie abban az esetben, ha meg akarja szünteti az éjszakai fogcsikorgatást

A harapásemelő sín akár egy hét alatt megszüntetheti az éjszakai fogszorítás, fogcsikorgatás okozta problémákat. Azonban ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy a készülék valóban az Ön problémáit is megoldja, egy személyes konzultációra van szükség. 

Jöjjön el budapesti fogászati rendelőnkbe egy ingyenes szájüregi szűrővizsgálatra és ismerje meg lehetőségeit. Keressen minket a +36 20 218 5343-as telefonszámon, vagy töltse ki az alábbi űrlapot és munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot.