Bölcsességfog fájdalom tünetei

//Bölcsességfog fájdalom tünetei

A bölcsességfog fájdalom oka legtöbb esetben annak szabálytalan növekedésében rejlik. Az emberiség fejlődése során az állkapocs mérete csökkent, így ma kevesebb fog fér el benne, mint ami genetikailag kódolt. Utolsó őrlőfogaink, azaz a bölcsességfogak számára nincs elég hely, emiatt nem tudnak előtörni vagy csak rosz irányba tudnak nőni. Így növekedés közben nyomást gyakorolnak a szomszédos, már kinőtt fogakra, és az állcsontra.

Bölcsességfog fájdalom első tünete: gyulladás, duzzanat

Amennyiben a  bölcsességfog nem, vagy csak részben tud előtörni, abban az esetben a  a fog és az íny között egy tasak alakul ki, amelynek tisztítása szinte lehetetlen. A benne maradt ételmaradékok gyulladást okoznak, amelynek első tünetei a duzzadt fogíny és a fájdalom. A duzzanat röiv időn belül kiterjedhet akár a fülünkre, torkunkra és a homlokunkra is.

Bölcsességfog fájdalom második tünete: erős fájdalom rágáskor

Nagyon erős gyulladás jele az, ha rágáskor, az állkapcsunk mozgatásakor fájdalmat érzünk. Ilyenkor még az is előfordulhat, hogy alig tudjuk kinyitni a szánkat. Ebben az esetben mindenképpen javasolt szakemberhez fordulni, mert a folyamat szélsőséges esetben akár szájzárhoz is vezethet.

Bölcsességfog fájdalom harmadik tünete: megduzzadt nyirokcsomó

Intő jel lehet még a duzzadt nyirokcsomó. A csontban rakadt bölcsességfogak miatt kialakult gyulladásos góc akár az egész szervezetre is hatást gyakorolhat. Ilyenkor, mint más gyulladásos folyamat esetén is, a nyirokcsomók megduzzadnak, fájdalmassá válnak. Hosszú távon ciszta, tályog képződhet.

A legfőbb probléma általában az, hogy a fog félig jön elő, aminek nagy részét még laza íny borítja, ami alá könnyen bemegy az ételmaradék, így tisztítása szinte lehetetlen, amely következtében kialakulhat a gyulladás.

Ha a bölcsességfoga fájdalmat okoz, akkor nem érdemes halogatni a beavatkozást. Tegye meg az első lépését, és jöjjön el hozzánk egy ingyenes állapotfelmérésre és szájüregi szűrővizsgálatra. A bölcsességfog okozta problémák tünetek nélkül is felléphetnek. Ezért évente vizsgáltassuk meg  magunkat, akkor is ha úgy érezzük nem okoz problémát. Előzze meg a bölcsességfog okozta gondokat!