Bölcsességfog-fájdalom – Mi a teendő?

Home/szöveges blog/Bölcsességfog-fájdalom – Mi a teendő?

Dr. Varajti Artúr műtéthez készülődik (Artdent Fogászat és Szájsebészet)A bölcsességfog-fájdalom oka legtöbb esetben annak szabálytalan növekedésében rejlik. Utolsó őrlőfogaink, azaz a bölcsességfogak számára nincs elég hely, emiatt nem tudnak előtörni, vagy csak rossz irányba tudnak nőni. Így növekedés közben nyomást gyakorolnak a szomszédos, már kinőtt fogakra és az állcsontra.

A bölcsességfog-fájdalom másik gyakori kiváltó oka, hogy a fog csak félig jön elő, melynek nagy részét még laza íny borítja, ami alá könnyen bemegy az ételmaradék, így tisztítása szinte lehetetlen, amely következtében kialakulhat a gyulladás.

Bölcsességfog-fájdalom tünetei

A bölcsességfogak körül meglehetőssen gyakran alakul ki gyulladás, hiszen sokkal nehezebb őket megtisztítani. A tisztítatlan helyeken megbúvó baktériumok pedig gyulladásba hozhatják az ínyt, és fogszuvasodást okozhatnak. A legnagyobb probléma pedig az, hogy a legtöbb esetben a bölcsességfog-gyulladás mellé eleinte nem társul fájdalom, így észrevenni is nehezebb.

Bölcsességfog-fájdalom tünete: gyulladás, duzzanat

Ha a bölcsességfog nem, vagy csak részben tud előtörni, abban az esetben a fog és az íny között egy tasak alakul ki, amelynek tisztítása szinte lehetetlen. A benne maradt ételmaradékok gyulladást okoznak, amelynek első tünetei a duzzadt fogíny és a fájdalom. A duzzanat rövid időn belül kiterjedhet akár a fülünkre, torkunkra és a homlokunkra is.

Bölcsességfog-fájdalom második tünete: erős fájdalom rágáskor

Nagyon erős gyulladás jele, ha rágáskor vagy az állkapcsunk mozgatásakor fájdalmat érzünk. Ilyenkor még az is előfordulhat, hogy alig tudjuk kinyitni a szánkat. Ebben az esetben mindenképpen javasolt szakemberhez fordulni, mert a folyamat szélsőséges esetben akár szájzárhoz is vezethet.

Bölcsességfog-fájdalom harmadik tünete: megduzzadt nyirokcsomó

Intő jel lehet a duzzadt nyirokcsomó. A csontban ragadt bölcsességfogak miatt kialakult gyulladásos góc akár az egész szervezetre is hatást gyakorolhat. Ilyenkor, mint más gyulladásos folyamat esetén is, a nyirokcsomók megduzzadnak, fájdalmassá válnak. Hosszú távon ciszta, tályog képződhet.

Ha ezek közül bármelyiket is észleli, forduljon hozzánk! A fog körüli gyulladás ugyanis egyre komolyabb helyi panaszokat tud okozni. Súlyosabb esetben akár szájzárat okozhat. Emellett a kialakult gyulladásos góc akár az egész szervezetre is hatást gyakorolhat.

Bölcsességfog-fájdalom – Hogyan kezeljük?  

A bölcsességfog-fájdalom kezelése során akut gyulladás esetén elsősorban a gyulladás megszüntetésére fókuszálunk, majd csak ezután jöhet szóba az adott fogak eltávolítása. A fogak eltávolítása gyulladás esetén azért nem ajánlott, mivel a gyulladás továbbterjedését okozhatjuk, illetve a gyulladt szövetekre az érzéstelenítő anyagok nem hatnak teljes mértékben, ezáltal a fog eltávolítása a páciens számára igen fájdalmas lehet.

Fájdalmas a bölcsességfog-eltávolítás? 

A bölcsességfog-eltávolítással kapcsolatban sokaknak először a szenvedés jut az eszébe. A mai korszerű eszközöknek, módszereknek köszönhetően a fájdalmas kezelések gondolatával azonban egyáltalán nem kell számolnia.

Rendelőnkben olyan speciális, szájsebészeti beavatkozásokhoz kifejlesztett érzéstelenítőt alkalmazunk, amely a hagyományos érzéstelenítőnél négyszer erősebb és biztonságosabb. Pácienseink visszaigazolása alapján garantálhatjuk, hogy ennek köszönhetően a kezelés nálunk teljesen fájdalommentes.

Az általunk kifejlesztett módszernek köszönhetően a teljes művelet a 30-60 perces műtéti idővel szemben átlagosan mindössze 15-20 perc. További előnye, hogy a műtéti megterhelés kisebb, így a gyógyulási idő a felére csökken.

A bölcsességfog-eltávolításról bővebben ide kattintva olvashat.

Miért rövidebb a gyógyulási idő az Artdent fogászaton végzett bölcsességfog-eltávolítások esetén?

Fogászatunkban a bölcsességfog-eltávolítás után közvetlenül kiegészítő terápiaként úgynevezett lágy-lézeres kezelést végzünk, amelynek fájdalomcsillapító-, gyulladás- és duzzanatcsökkentő hatása van. Továbbá beindítja a szervezet gyógyulási folyamatait. így felgyorsul a regenerálódás, ami tovább rövidíti a gyógyulási időt. Ennek köszönhetően nem kell szabadságot kivennie vagy hiányoznia, és hamarabb visszatérhet a normális kerékvágásba.

A lézeres kezelésről bővebben ide kattintva olvashat.

Ne halogassa kezelését, a bölcsességfog-fájdalom magától nem szűnik meg! Kollégáimmal mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a beavatkozás és az azt követő gyógyulási idő gyorsan és stresszmentesen teljen el, valamint hogy a körülményekhez képest egy jó élmény legyen.