Az éjszakai fogcsikorgatás, fogszorítás kellemetlen hatásai

Home/szöveges blog/Az éjszakai fogcsikorgatás, fogszorítás kellemetlen hatásai
Dr. Ökrös Petra bemutatja az éjszakai fogszorítás hatásait.

Stresszes napokat él mostanában? Könnyen lehet, hogy éjszaka, álmában újraéli ezeket a kellemetlen helyzeteket, amikre öntudatlanul, de fogszorítással, fogcsikorgatással reagál. Meglepő tény, de minden 2-3. ember ugyanilyen problémákkal küzd éjszaka. Legtöbbünk pedig ennek sajnos egyáltalán nincs tudatában, mivel éjszaka, álmunkban végezzük ezt a kellemetlen mellékhatásokkal járó cselekvést. Soron következő cikkünkben ismertetjük az éjszakai fogszorítás, fogcsikorgatás tüneteit, okait, lehetséges következményeit, és kezelését.

Milyen tünetei vannak az éjszakai fogcsikorgatásnak?

A kezdeti tüneteket sajnos nagyon nehéz felismerni, és először érdemes nem is a fogak, inkább az alvás és a pihentség területe felől megközelíteni a diagnosztikát. Árulkodó jel lehet tehát a nyugtalan alvás, az ébredést követő fáradtság, fej- és nyakfájás, amit sokan egészen egyszerűen a fárasztó munkának tudunk be. 

Ha viszont gyakoribb problémáról beszélünk, akkor árulkodó jel lehet az ébredés utáni fogfájás illetve az állkapocsfájdalom is, amely során úgy érezhetjük, mintha csak maratont futottunk volna a szánkkal. 

Az éjszakai fogcsikorgatás, fogszorítás okai?

A lakosság körében gyakori probléma fő okozója a stressz, a lelki megterhelés, illetve a belső feszültség, ugyanakkor egyéb fogászati problémák is felelőssé tehetők érte, például egy hibás, rosszul nőtt fog, egy csontban megbúvó bölcsességfog, hibás állású állkapocs, valamint a túl magas tömés, korona vagy protézis. 

Természetesen a napi stressz megoldása nem tartozik a fogászati szakrendelések szolgáltatásai közé, de van megoldás erre a kellemetlen problémára is.

Az éjszakai fogcsikorgatás, fogszorítás mellékhatásai

A kellemetlen tünetek mellet a fogcsikorgatás hanghatással is jár, ami meglepően hangos is lehet, mivel ilyenkor óriási, kontrollálatlan erőhatás éri a fogakat. Ez pedig sajnos azt jelenti, hogy a fogak felületére akár 40 kg-os nyomás is nehezedhet.

Ilyenkor pedig nem meglepő, hogy a tartós fogszorítás és fogcsikorgatás mellékhatásaként fogai elkophatnak, berepedezhetnek és kilazulhatnak. Sajnos, gyakori esetnek számít, hogy egy páciens úgy szerez tudomást a problémáról, hogy foga esetleg fogpótlása el- illetve letörik, vagy lepattan a porcelán koronájukról, de sajnos az állkapocsízület és a csigolyák is megszenvedhetik ezt a káros és öntudatlan szokást. 

Honnan vehetem észre a problémát?

A tükörbe nézve láthatjuk, hogy az elülső fogak csücskei elkoptak, letöredeztek. Súlyosabb esetben a fogak rágófelszínén is kopások jelenhetnek meg. 

További tünetek lehetnek még:

  • nehéz, nyugtalan alvás
  • akár 8-9 óra alvás után is fáradtan ébred
  • ok nélküli fogfájása van
  • gyakran ébred állkapocs- illetve fogfájásra
  • ideális párna mellett is fáj a nyaka, hátha és a vállai
  • ismeretlen eredetű arcüregi fájdalmak kínozzák
  • fülzúgása van

Mi a legkorszerűbb megoldás a felmerülő problémákra?

Jelenleg a legkorszerűbb megoldásnak az egyedileg elkészített harapásemelő számít, amely már az első éjszaka után enyhülést hozhat a kellemetlen tünetekkel szemben. 

Amennyiben felmerül Önben a fogcsikorgatás gyanúja, látogasson el hozzánk egy speciális fogcsikorgatás felderítését célzó ingyenes szűrővizsgálatunkra, ahol összetett, egyedi módszerű teszttel segítünk felderíteni problémáját. Amennyiben igazoltan a fogcsikorgatás okolható problémáiért, úgy speciális fogra illeszthető eszközzel segítünk megelőzni a komolyabb esztétikai probléma kialakulását.