Szájvíz Kisokos

Home/szöveges blog/Szájvíz Kisokos
Dr. Varajti Artúr bemutatja a szájvíz helyes használatát. Kezében fogja az üveget és öblöget.

A szájvíz ugyan az utóbbi években sokkal jobban elterjedt a lakosság körében mint az utóbbi évtizedekben, mégis gyakran találkozunk olyan kérdésekkel, amelyek annak köszönhető, hogy alapvetően kevés edukáció történik a témában mind a fogorvosok, mind pedig a gyártók részéről. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük azokra a kérdésekre a választ, amelyeket a leggyakrabban tesznek fel nekünk pácienseink.

Kinek és milyen szájvíz használata javasolt?

A szájvizeknek rengeteg különböző típusa van, ugyanakkor általánosságban kijelenthető, hogy használatuk mindenki számára javasolt. Különböző típusai különböző szájüregi problémáinkra nyújthatnak megoldást. A terápiás szájöblítők hasznosak lehetnek például fogínygyulladás esetén, mivel klórhexidin tartalmuk csökkenti a gyulladást, de az afta és a szájszárazság ellen is kiváló, ugyanakkor még így sem helyettesíti a rendszeres fogorvosi kontrollt.

Kifejezetten ajánlott a szájvíz használata fogszabályzót, implantátumot, koronát viselőknek, hiszen ők azok, akiknél számára kifejezetten nehéz a precíz tisztítás. Szájsebészeti beavatkozások után, és fogszuvasodás esetén is ajánlott szájöblítők használata, mivel segíti a regenerálódást, fertőtlenít, és a fluorid tartalmú szerek még a fogszuvasodás megelőzésében is bizonyítottan segítenek.

Artdent logó

5 hasznos tipp:

 

1. Használatuk mindenki számára javasolt.
2. Az általános szájvizeket, akár mindennapos használatra is javasoljuk.
3. Töltsünk kb. 15-20 ml szájvizet egy pohárba, majd higítás nélkül öntsük a szánkba.
4. Öblögessünk minimum 30, de akár 50-60 másodpercig.
5. Szájvíz használata során folyamatosan zubogtassuk a folyadékot a fogaink és az ínyünk körül.

Útmutató a szájvíz helyes használatához

Fontos tisztázni, hogy még a legkörültekintőbben kiválasztott és alkalmazott szájvíz sem helyettesíti a rendszeres fogmosást (fogmosási tippeket itt tud olvasni)és fogköztisztítást. Hatékony segédeszköz lehet a fogtisztításban a mindennapok során, de sajnos jelenlegi ismereteink szerint a mechanikus tisztítást még nem tudjuk kiváltani a fogápolásban. 

A szájvíz használata nagyon egyszerű: első lépésként töltsünk kb. 15-20 ml szájvizet egy pohárba, majd higítás nélkül öntsük a szánkba. Öblögessünk minimum 30, de akár 50-60 másodpercig is, és igyekezzünk közben folyamatosan zubogtatni a folyadékot a fogaink és az ínyünk körül. Ennek köszönhetően a folyadék könnyedén el tud jutni szájüregünk minden szegletébe. Végezetül, egy határozott mozdulattal köpjük ki a szájvizet, amely után további vizes öblögetésre nincs szükség. Amennyiben tanácstalan, melyik szájvíz lenne az ideális az Ön számára, az ArtDent fogorvosai örömmel adnak részletes tájékoztatást személyes konzultáció alkalmával, személyre szabottan.

Dr. Varajti Artúr bemutatja a szájvíz helyes használatát. Szájvizet önt egy pohárba.
Dr. Varajti Artúr bemutatja a szájvíz helyes használatát. Zubogtatás közben.

Milyen gyakran érdemes szájvizet használni?

Az általános szájvizeket a gyártók utasításai alapján, akár mindennapos használatra is javasoljuk. A fogorvosi szakmai körökben ugyan megoszlik az ezzel kapcsolatos vélemény, de ezek a drogériákban is kapható szájvizek tökéletesen alkalmasak a mindennapos használatra, azonban minden esetben olvassuk el a csomagoláson lévő utasításokat, szükség esetén kérje ki fogorvosa véleményét is.  

Fontos megjegyezni továbbá, hogy a terápiás célú szájöblítők magasabb koncentrációban tartalmazzák a hatóanyagot, így ezeket alapvetően nem mindennapos használatra fejlesztették, hanem elsődlegesen szájüregi fertőzések illetve szájsebészeti műtétek utáni gyógyulást segítik elő. Használatukat minden esetben fogorvos vagy szájsebész írja elő.

Amennyiben további kérdése van a szájvíz használatával kapcsolatban, úgy kérem keressen minket az ArtDent bizalommal a +36 20 218 5343-es telefonszámon vagy a linken található űrlap kitöltése után visszahívjuk Önt és válaszolunk minden felmerülő kérdésére.