Lexikon

Home/Lexikon

Lexikon

Akut

Heveny, gyorsan, hirtelen kialakult megbetegedés.

Alábélelés

A kivehető fogsor korrekcióját jelenti. Bizonyos idő elteltével, az eltávolított fogak miatt eltérés alakulhat ki a fogsor és az állcsont alakja között az álcsontok sorvadása következtében. Ezért a fogsor elveszíti stabilitását, amely következtében megsérülhet az íny és különböző szövődmények alakulhatnak ki. A fogszakorvos által végzett korrekció segítségével azonban az említett probléma gyorsan és kedvező áron kezelhető budapesti fogászati rendelőnkben. A alábélésnek köszönhetően a pótlás újra pontosan illeszkedik, ezáltál ismét stabil és kényelmes viselést biztosít, ezáltal mosolya teljes és ragyogó lesz.

Állcsont

Az arckoponyához tartozó és a táplálék megragadására szolgáló két csont, amelyek a szájnyílást határolják.

Állcsont műtét

Az esetek többségében a felnőtt korban elkezdett fogszabályozó kezelésnél merül fel ennek szükségessége. Megesik, hogy a rendellenes fogsorzáródást a fogak helyzete mellett az álcsontok közötti különbségek is eredményezhetik. Abban az esetben, ha a fogszabályozóval, valamint mini-csavarok használatával sem korrigálható az eltérés, sebészeti beavatkozás szükséges, amely nem jár látható hegekkel. A kezelés elmulasztása fogak elvesztéséhez, fogágybetegséghez vezethetnek.

Allergia

Az immunrendszerünk egy túlzott reakciója olyan anyagokra, úgynevezett allergénekre, melyek alapesetben semmilyen választ nem váltanak ki a szervezetünkből. Az allergia szinte mindenhol megtalálható, ezért a fogászatban sem ismeretlen fogalom el. Fogászati anyagok által okozott allergiás tünetek (ínygyulladás, szájszárazság, fekély, viszkető érzés a szájpadláson, hajhullás, ízületi gyulladás, stb.) megjelenthetnek a kezelés során, azonnal, de akár több hónap múlva is. Az ArtDent Budapest Fogászatnál fontosnak tartjuk az allergének mellőzését, és a kiváló minőségű, fémmentes fogászati anyagokat részesítjük előnyben.

(Fogászati) Altatás

Egyes szájsebészeti beavatkozások (pl. arcüregfeltöltés, csontpótlás, fogbeültetés fogeltávolítás) esetén indokolt lehet az altatás, melynek feltétele a páciens megfelelő egészségi állapota. Az esetek többségébe a páciens kérésére történik. Az altatás minden esetben aneszteziológus (altatóorvos) segítségével történik, intravénás injekcióval és altatógéppel.

Amalgám

Az amalgám egyes kutatók szerint az egyik legtartósabb megoldást jelenti a szuvas fogak kezelésére. Azonban fontos tudni, hogy az amalgám higanyt tartalmaz, ezért ez az egyik legvitatottabb fogászatban használatos anyag.  Egyes elméletek szerint a higany folyamatosan oldódik a tömésekből, ezért kockázatot jelent a szervezetre. Napjaikban már elérhetőbb az egészségre teljesen ártalmatlan, modernebb fogászati megoldások, ezért az ArtDent Budapest Fogászatánál nem használjuk ezt az anyagot.

Arany (betét)

Fogászati kezelések (betét, korona, hidak, fogpótlások váza) során használt nemesfém, szövetbarát, kiváló mechanikai tulajdonságú, hosszú élettartamú, antibakteriális hatású anyag. Esztétikai szempontból megosztó, viszonylag drága, viszont nem színeződik el, ritkán allergizál.

Arcüreg

A koponya belső részén, az orrüreg mellett, közvetlenül a szemgödör alatt található páros üreg. Nagyobb csontállomány veszteség miatt előfordulhat, hogy az arcüreg fogazat felé irányuló részénél, az itt található fogak gyökerei az arcüregbe nyúlnak, valamint bizonyos esetekben a nagyobb foghiány miatt az arcüreg padlózata elsorvadhat, így a későbbiekben akár csontpótlásra is szükség lehet, például fogászati implantátum beültetésénél.

Arcüregfeltöltés (Sinuslift)

Másnéven arcüregalap beemelése, melyre abban az esetben van szükség, ha az arcüreg legalsó síkja és a fogak gyökereinek csúcsa között a csontállomány vastagsága nem megfelelő.Ennek legfőbb oka az, hogy az őrlőfogak eltávolítását követően az adott területen nem történik rágás, emiatt terhelés hiányában a csont lassan elkezd sorvadni, a csont vastagsága az arcüreg és a kialakuló nyálkahártyafelszín között egyre csökken. A meglévő csont minőségétől és mennyiségétől függően az implantátum behelyezése történhet az arcüregfeltöltéssel egy időben, vagy az arcüreg feltöltött állományának csontosodása után.  Az implantátum helyének megfelelően a szükséges mértékbenmegemelik az arcüreg alsó nyálkahártyáját, az így kialakult rést pedig csontpótló anyaggal töltik fel. Az implantátum az így megnövelt területre kerül behelyezésre.

Artikulációs papír

Elsődlegesen fogfelületek, pótlási felületek érintkezésének megállapítására használt indigós másolópapírhoz hasonló papírcsík.

Barázdazárás

A barázdazárás fájdalommentes, hatékony, biztonságos módszere a gyermekkori fogszuvasodás megakadályozásának, gyakoriságának csökkentésének. Célja a maradandó őrlőfogak védelme. A kezeléskor a fogorvos fogfúrás nélkül,egy speciális tömőanyaggal lezárja a fogak nehezen tisztítható barázdáit, ezzel megakadályozza a baktériumok bejutásának útját, ezáltal védelmét biztosít a fogszuvasodással szemben. Az anyag kb. 3-4 évig nyújt védelmet, ennek elteltével javasolt a barázdazárás megújítása.

Bölcsességfog

A bölcsességfogak olyan őrlőfogak, amelyek 16-30 éves kor között törnek elő. Amennyiben egészségesek és megfelelően igazodnak a többi fogakhoz, akkor hasznos elemei a szájnak. Előfordul, hogy nem megfelelő helyzetben nőnek, ezáltal torlódást és sérülést okozhatnak. Azok a bölcsességfogak, melyek a második őrlőfogakra hajlanak, ezáltal nehezen tartható tisztán, így gyulladás alakulhat ki a amely különböző panaszokhoz (pl. állandó vagy időszakos tompa fájdalom, ínygyulladás, arcduzzanat) vezethetnek, ezért indokolt ezen fog eltávolítása.

(Fogászati) Ciszta

Egy jó indulatú daganathoz hasonlító, kötőszövetes tokkal körülvett, folyadék ((víz, vér, váladék, vizelet, emésztőnedv) vagy gáz tartalmú kóros testüreg, mely a szájüregben sokszor hosszú ideig tünetmentes, de komoly és kellemetlen tünetek forrása is lehet.A ciszta növekedése nem sejtosztódás következménye, ezáltal nem tartozik a daganatok csoportjában. Kialakulhatnak az álcsontban rekedt bölcsességfogaknál, elhalt fogaknál, trauma és gyulladások hatására. A ciszta eltávolítása javasolt, mert idővel egyre nagyobbra növekszik, amely komoly következményekkel járhat.Minden esetben szájsebészet útján kezelhető, eltávolítható ez az elváltozás.

Cystectomia

Szájsebészeti eljárás, melynek célja a ciszta műtéti úton történő eltávolítása.

Csontblokk átültetés

Az a műtéti folyamatot, amely során az alsó álcsont felszálló ágából eltávolított csontdarabkákat átültetik a csontpótlásra szoruló szájsebészeti területre. Abban az esetben indokolt, ha a fogászati implantátumhoz szükséges csontállomány alapállapotának helyreállítása egyszerűbb csontpótlási eljárással nem lehetséges.

Dentin

A fog a fog keményszöveteinek az egyike, melynek vastagsága kb. 3-5 mm. A zománc és a cement alatt elhelyezkedő dentint ásványi anyagok, szerves anyagok és víz alkotja. A magasabb szervesanyag-tartalma miatt a fogszuvasodással szemben kevésbé ellenálló, a savképző baktériumok ugyanis a zománcon áttörve, könnyedén károsíthatják.

Digitális röntgen

Nagy segítséget nyújt a tünetek felismerésében, a diagnózis felállításában, a fogbeültetésnél, gyökérkezelésnél és egyéb kezeléseknél. A felvételeknek digitális formában való tárolása nagyban megkönnyíti a fog és szájbetegségek követését, továbbá könnyen tárolható, tovább adható, gyorsan előhívható, valamint környezet barát

Digitális panorámaröntgen

A panorámaröntgen segítségével a fogak, az őket körülvevő csont, az állkapocsízület, az arcüreg is láthatóvá válik, ezért az általános fogászatban, szájsebészetben, valamint a fogszabályozásban támogatást nyújt a diagnosztika során és a megfelelő diagnózis felállításában.Komoly szerepe van a krónikus gyulladások (fogászati gócok) diagnosztizálásában, mivel már a kezdeti stádiumban kiszűrhetők vele a kóros elváltozások.

Fejfeltárás

Az implantátum felett található íny kimetszése. Amelynek helyére kerül elhelyezésre az implantátumba kerülő gyógylási  fej.

Fog

Egy látható korona és egy, az állcsontokban rögzülő gyökér alkotta kemény szerv. Legfőbb funkciói: rágás, beszédhangok képzése, esztétikai megjelenés. A fog három fő alkotórésze a zománc, dentin, fogcement.

Fogászati és szájsebészeti konzultáció

Teljes körű állapotfelmérést és szájüregi szűrővizsgálatot. A kezelőorvos által feltárt problémák alapján, speciális fogászati szoftver segítségével átlátható, írásos kezelési tervet készítünk. Ennek célja a feltárt fogászati probléma optimális, költséghatékony megoldása szakmailag korrekt terv alapján, amit a kezelőorvos lépésről lépésre megvalósít.

Fogíny

A fogakat határoló lágyszövet. Fogínysorvadás estén a fogak felszínei szabaddá válnak.

Fogápolás

A hatékony és megfelelő fogápolás magában foglalja a rendszeres fogmosást, fogselymezést, szájvíz használatát, valamint a rendszeres fogászati ellenőrzést és a szájhigiéniai kezelést (fogkő eltávolítást).

Fogeltávolítás

Abban az esetben ha a fog nem menthető meg vagy nem állítható vissza eredeti állapotba, akkor a szájsebész eltávolítja a szájüregből. Leggyakoribb okok: előrehaladott fogszuvasodás, fogágybetegség, áttörésben visszamaradt fog,.

Fogfehérítés

A fogak felszínének fehérítését jelenti, célja a fogak fehér színének visszaállítása. A fogfehérítés legfőbb oka a fogak elszíneződése, sárgás barna foltok megjelenése, amelynek háttérében nem megfelelő technikával végzett fogmosás, hiányos szájhigiénia, valamint életmóddal (dohányzás, táplálkozás) kapcsolatos tényezők állnak. Két fő típusát különböztetjük meg: az otthoni-, és a fogászati fogfehérítést, amelyek nagy mértékben eltérhetnek hatékonyságban, árban, felhasznált hatóanyag tekintetében. A fogfehérítést szájhigiéniai kezelés (fogkő eltávolítás) előzi meg. A kezelés hatása átlagosan 2-3 évig is eltarthat, azonban ezt befolyásolja az életmód, táplálkozási szokások (pl. gyakori kávé fogyasztás, dohányzás).

Fogkő

A fogkő az étkezés után lerakódott, elmeszesedett és kikristályosodott szennyeződés a fogak felszínén. A fogkő sárgásbarna elszíneződést okoz a fogakon, ezért esztétikailag is zavaró.

Továbbá a fogkő tartós jelenléte különböző fogászati problémák (ínygyulladás, a fogszuvasodás, fog elvesztés) kiváltója is lehet, ezért fontos rendszeres időközönként eltávolíttatani fogászati rendelőben.

Fogkőeltávolítás

A rendszeres és helyes fog és szájápolás ellenére is elkerülhetetlen fogkő kialakulása, ezért elengedhetetlen a fogászati rendelőkben végzett fogkő-eltávolítás igénybevétele félévente. A kezeléssel megelőzhető különböző fogágybetegségek kialakulása, valamint elkerülhető a kellemetlen szájszag és a fogak elszíneződése. Napjainkban a legnépszerűbb kezelési módszer az ultrahangos fogkő-eltávolítás, melynek nagy előnye, hogy  teljesen fájdalommentes.

Fogszuvasodás

A fog keményszöveteinek a megbetegedését jeleneti, amely során a károsodás a fogfelszíntől a fogbél felé halad. Legfőbb oka fogakon lévő lepedékben megtelepedő baktériumok. A fogszuvasodás sokáig nem jár fájdalommal, tünetmentes. A fogszuvasodás egyetlen hatékony kezelése a lukas fog kitisztítása és betömése. A fogszuvasodás megelőzhet rendszeres, helyes technikával, fluoridos fogkrémmel történő fogmosással és félévenkénti szájüregi szűrő vizsgálattal és fogkő-eltávolítással.

Fogzománc

A fog felszínét képző anyag, amely az emberi szervezet leginkább mineralizált és legkeményebb részét képezi. Legfontosabb feladat a fogak védelme. A zománc épségét nagymértékben befolyásolja a táplálkozás és szájápolási szokások.

Foggyökér

A fog állcsontban visszamaradt részét foggyökérnek nevezük. Eltávolítása szájsebészeti feladat.

Foggyökér-eltávolítás

Műtéti beavatkozás nélkül történő szájsebészeti kezelés, amely során a fogmedernyúlvány legegyszerűbb fogászati eszköz (gyökérfogó, emelő) segítségével eltávolításra kerül.

Fogtípusok

Metszőfogak: 13-23, 33-43. Premoláris fogak: 14, 15, 24, 25, 34, 35, 44, 45, kis őrlők. Moláris fogak: 16,17,26, 27,36, 37,46, 47 nagy őrlők. Bölcsességfogak: 18, 28, 38, 48.

Fog eredetű góc

A foggyökerek körül megtalálható gyulladásos szövet. A gyanú felmerülése esetén tanácsos a fogazat és a szájüreg teljes körű vizsgálata.

Gyógyulási csavar

Az implantátum megnyitását követően behelyezett ideiglenes eszköz (gingiva formázó csavar), melynek célja, hogy megakadályozza a feltárt íny újbóli összenövését, ezáltál biztosítsa annak megfelelő formában történő gyógyulását.

Gyógyulási időszak

Szájsebészeti vagy fogászati beavatkozás és azt követő lépés között eltelt idő. Például a foghúzás és az implantálás közötti időszak.

Gyökérkezelés

Ha a fog belső lágy része (pulpa) begyullad, akkor gyökérkezelésre van szükség. A gyökérkezelés segítségével a fogszuvasodás vagy baleset miatt károsodott fog vagy foggyökér még megmenthető. A gyökérkezelés által elkerülhető vagy megszüntethető a fájdalom, valamint a fogak ráharapási érzékenysége, de fertőzéseket, gócbetegségeket is megelőzhetünk a kezeléssel. A kezelés során a pulpa tartalmát eltávolítják, és betömik olyan anyaggal, ami tartós zárást eredményez. A gyökérkezelést tűk segítségével hajták végre, hogy eltávolítsák a fertőzött területet.

Harapásemelő sín

A fogak éjszakai csikorgatása és alvászavarok ellen használatos. A sín egy rugalmas borítás, mely elnyeli az összeszorítás okozta erőkifejtést, így az ezzel járó csikorgó hang is megszűnik. A harapásemelő sín készület szilikonból vagy aklirátból.

Porcelánhéj

A porcelánhéj a fog külső felszínére helyezett vékony, üvegszerű, nagy szilárdságú porcelánréteg, amellyel a fogorvos természetes hatású, egyenletes mosolyt tud létrehozni. Ezt a technológiát a frontfogaknál szokták alkalmazni: letört, kicsavarodott, repedt, sérült, vagy esztétikailag zavaró eseteknél, például túl rövid fogaknál.

Híd

Fogak pótlására alkalmas fogmű.

Impactált fog

Áttörésben visszamaradt fog. Általában a bölcsességfogak , amik helyhiány miatt nem képesek kibújni és csak részlegesen jönnek elő. A probléma, hogy a bölcsességfogak nehezen tisztíthatóak, begyulladhatnak, tönkre tehetik az előtte lévő fogakat, vagy ciszta is kialakulhat, ezért a nagyobb problémák megelőzésére javasolt az eltávolításuk.

Implantátum

A fogászati implantátumot azért alkalmazzuk, hogy arra koronát, hidat vagy műfogat tudjunk rögzíteni. A művi foggyökérre épült fogak teljes mértékben természetes hatást eredményeznek, ugyanolyanok mint a saját fogak voltak. Az implantációs fogpótlás átveszi az elveszített fogak funkcióit, mellyel javítjuk a beszédet és a rágást is.

Inlay/Onlay

Az inlay és onlay olyan fogtechnikus által készített betét, amely készülhet műanyagból, nemesfémből vagy kerámiából.

Kontrollvizsgálat

A páciens további fogászati állapotának felülvizsgálata.

Korona

A korona egy tartós fogpótlás típus, ami anyagát tekintve különböző lehet: fémkerámia, teljes kerámia, cirkónium vagy akár műanyag, ami az ideiglenes koronáknál jellemző. A korona feladata, hogy a rongálódott fog esztétikáját növelje védelmi szempontból, amely a fog bevonásával készül.

Lidocaine

A Lidocaine helyi érzéstelenítésre alkalmazandó injekció.

Membrán, felszívódó

A csontpótló eljárások során alkalmazott barrier, ami megakadályozza, hogy a seb vagy a műtéti terület felülfertőződjön.A gyógyulási idő alatt felszívódik. Szájsebészeti műtétek,resectio, arcüreg emelés során alkalmazzuk.

Membrán, nem felszívódó

A csontpótló eljárások során alkalmazott barrier, ami megakadályozza, hogy a seb vagy a műtéti terület felülfertőződjön.A gyógyulási idő alatt  nem szívódik fel ezért a gyógyulási időt követően el kell távolítani. Szájsebészeti műtétek,resectio, arcüreg emelés során alkalmazzuk.

Műanyag korona

A műanyag koronákat ideiglenes fogpótlások esetében alkalmazzuk.

Nyálkahártya

A nyálkahártya egy védőréteg, mely felépítése hasonló, mint a bőr. Felszínét nem fedi szaruréteg és vékonyabb, ezért a vérerek jobban látszódik, amely piros színt eredményez.

Nyelvfék

A nyelv alatt elhelyezkedő hártya, ami összeköti a nyelvet a szájüreggel.

Nyelvfék felvágása

A beavatkozás abban az esetben indokolt, ha a nyelvfék a nyelv szabad mozgását rossz irányba befolyásolja, illetve gátolja. Gyakoribb eset a rövid nyelvfék, mely esetekben szükségesség válhat a sebészeti ollóval történő átvágás. Gyermekeknél befolyásolja a beszéd fejlődését, felnőtteknél pedig a szexuális korlátok növelése érdekében ajánlott.

Paradontiális műtét

Paradontiális műtétről akkor beszélünk, ha a paradontiális gyulladást szeretnénk megszűntetni. Ekkor eltávolítjuk a gyulladásos szöveteket és az így alatti fogkövet a gyökerek körül, hogy a fogágy a továbbiakban ne legyen gyulladt.

Panoráma röntgen

Olyan röntgen, ahol egyetlen felvétellel láthatóak a fogak, az állkapocsízület, és az arcüreg egyaránt.