Fogszabályozás

Mikor van szükség fogszabályozásra?

Ajánlott már időben elkezdeni a megelőző fogszabályozás folyamatait, de fontos tudni, hogy soha nincs késő a kezelés elkezdéséhez. A fogszabályozásra mindig érdemes időt áldozni, hiszen a szabályos, rendszerezett fogsor, arcunk és személyiségünk meghatározó eleme.

A szabálytalan, rendszertelen fogsornak számtalan oka lehet, amely leggyakrabban a genetikára, anatómiai okokra, valamint az egyéb mechanikus behatásokra vezethetők vissza (pl. gyermekkori ujjszopás).

Fontos, hogy a fogszabályozás a fogazat esztétikai hatás mellett fogai egészségének megőrzéséhez is hozzájárul, hiszen a fogak könnyebben tisztíthatók, így megelőzheti a fogszuvasodás és a fogágybetegség kialakulását. A harapás anatómiailag szabályossá válik, amely kihat az emésztőszervek működésére, így életminősége is javulni fog.

Keresse fel rendelőnkben fogszabályozó szakorvosainkat, ha

  • fogai nem állnak szabályosan,
  • fogai feltorlódtak, ezért fedik egymást vagy a síkból kiállnak,
  • harapás nem megfelelő, harapáskor az első fogak nem illeszkednek,
  • bölcsességfogak kinövésével a fogak feltorlódnak.
Dr. Tussinger Mónika fogszabályozás konzultáció közben.

Van-e korhatár a fogszabályozásnak?

A fejlett technológiai megoldásoknak köszönhetően napjainkban a fogszabályozás már nem csak a gyerekek számára elérhető. Felnőttkorban sem kell lemondania a szabályos fogsorról, ha erre gyerekkorában nem volt lehetősége. A felnőttkori fogszabályozás esetén az állkapocs és a fogazat már kifejlődött, így más készülékek alkalmazására van szükség. Számtalan lehetőség közül választhat attól függően, hogy állandóan szeretné viselni a fogszabályozót vagy éjszaka, illetve, hogy mennyire fontos az eszköz diszkrét megjelenése.

Rendelőnk alkalmazott modern fogszabályzó eszközök és módszerek alkalmazásának köszönhetően, valamint a pontos tervezés végeredményeként tökéletes esztétikai élményt tudunk elérni. Beszéde nem csak tisztább lesz, de életminősége is javulni fog. Szabályos fogsorát könnyebb lesz tisztán tartania, így elkerülheti fogainak szuvasodását is.

Dr. Pázmándi Patricia felnőttkori fogszabályozás konzultáció után.

Milyen eredményre számíthat fogszabályozás után?

A fogszabályozásnak köszönhetően megszűnnek a torlódások és rendeződnek a frontfogak. Gyerekeknél fenntartható a hely a még elő nem bújt fogaknak, ez lehetővé teszi, hogy a bölcsességfog kibújása után sem kell ismételten fogszabályzót használnia.

A szabályos fogakkal a beszéd és az étkezés is könnyebben megy, mivel megfelelővé válik a harapási forma. A rendezett fogakat már tökéletesen tisztán tudja tartani, így el tudja kerülni a fogszuvasodást és fogainak elvesztését. A harmonikus arcprofilnak köszönhetően magabiztosabb lesz, amit a környezete azonnal érzékelni fog.

Szükséges-e a foghúzás a fogszabályozás előtt?

Sokan attól félnek, hogy ki fogják húzni egy-két fogát a fogszabályozás előtt. Lehet, hogy sok fogászat inkább húzna (mert egyszerűbb), mi viszont mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne kelljen megválnia egyetlenegy fogától sem. Rendelőnk által alkalmazott modern fogszabályozó készülékek és az ún. Damon-technika segítségével, szinte bármekkora torlódást meg tudunk oldani foghúzás nélkül.

A lágyabb erőknek köszönhetően, az ajkak izomzata megtartja a frontfogakat és a fogívek oldalirányba tágulnak. Így torlódott fogak számára foghúzás nélkül is marad hely a fogsorban és korrigálhatóak a harapási eltérések. Azonban fontos megjegyezni, hogy vannak olyan szituációk, amikor képtelenség máshogyan elegendő helyet teremteni a fogak elrendezésére, azonban ez csupán csak néhány esetben fordul elő.

Hogyan történik a fogszabályozás a budapesti fogászati rendelőnkben? 

1. lépés: Konzultáció és teljeskörű szájüregi szűrővizsgálat

Az első konzultáció során teljeskörű állapotfelmérést és szájüregi szűrővizsgálatot végzünk, amely segítségével felmérjük fogai általános állapotát. A vizsgálatot követően részletesen tájékoztatást adunk Önnek a lehetőségekről, a várható kezelési időtartamról, a szóba jöhető kezelési típusokról, és válaszolunk az összes kérdésére. Ezután elkészítjük az egyénre szabott, írásbeli kezelési tervet, amelynek  köszönhetően előre tudja tervezni a költségeket. 

Digitális lenyomatvétel közben.

2. lépés: Személyre szabott esztétikai és funkcionális tervezés

Miután meghozta a döntést, elvégezzük a fogszabályozó kezelés megtervezéséhez szükséges vizsgálatokat, amelyre lehetősége van közvetlenül a konzultációt követően is. A digitális panoráma röntgen felvételt rendelőnkben, egy erre a célra kialakított helyiségben készítjük, így a felvétel néhány perc alatt a rendelkezésünkre állnak.

A röntgen felvétel elemzését követően mindössze 5 perc alatt, teljesen fájdalommentesen lenyomatot veszünk fogairól, majd tervezés céljából fotó dokumentációt végzünk. Emellett teleröntgen felvételt is készítünk. A fogszabályozó kezelés megtervezése során figyelembe vesszük még az Ön igényeit, szokásait, életkori sajátosságait, és anyagi lehetőségeit.

A következő alkalommal ismertetjük Önnel az esztétikai és funkcionális tervet. A teljes dokumentációs anyagot e-mailben is a rendelkezésre bocsátjuk. A pontos tervezésnek köszönhetően a kezelési idő csökken, és a fogszabályozó viselése természetes lesz, így könnyen beillesztheti a mindennapjaiba. Továbbá tudni fogja, hogy milyen gyakran kell állításra, és kontroll vizsgálatra jönnie.

3. lépés: A fogszabályozó felhelyezése

A fogszabályozó felhelyezése egy előre egyeztetett időpontban, az Ön időbeosztásához igazodva, mindössze 20 perc alatt, teljesen fájdalommentesen történik. A tervezésnek köszönhetően a fogszabályozó viselése kényelmes, valamint esztétikai, anatómiai és orvos-szakmai szempontból kifogástalan, hosszantartó végeredményt eredményez.

A fogszabályozó behelyezését követően megmutatjuk, hogyan kell használni és tisztítani az eszközt. Valamint fogápolással kapcsolatos hasznos videós tartalmakat is küldünk Önnek e-mailben, amelyeket bárhol, bármikor meg tud nézni. Amennyiben további kérdése felmerül, személyesen és telefonon is rendelkezésére állunk.

Dr. Tussinger Mónika fogszabályozás állítás közben.

4. lépés: Kontroll, fogszabályozó állítása

A fogszabályozó készüléket időnként állítanunk kell, hogy mindig a megfelelő irányú erők hassanak. Készüléktől függően 1-2 havonta szükséges a kontroll, a fogszabályozó állítása, igazítása. Az időpontok meghatározása mindig előre egyeztetésre kerül, és az Ön időbeosztásához igazodik.

Fogápolás a fogszabályozó kezelés alatt 

Néhányan úgy gondolják, hogy a fogszabályozó megnehezíti, szinte lehetetlenné teszi a fogak tisztítását, ezért akarnak kivehető eszközt választani. Ez azonban tévhit. A rögzített készülékek esetén fontos, hogy speciális, kifejezetten erre a célra kifejlesztett fogkefét használjon.

Ezen kívül javasoljuk fogköztisztító kefe, illetve fogselyem használatát is, amely teljessé teszi a szájápolást. A fogszabályozás ideje alatt különös figyelmet kell fordítani a szájápolásra, hiszen fennáll a kockázata a fogínygyulladásnak, amely után egyes esetekben a fogszabályozás szinte tejes folyamatát elölről kell kezdeni.

Pácienseink véleménye

Nézze meg, hogy miket mondtak fogszabályozó szolgáltatásainkról pácienseink!

Takács Dávid a fogszabályozásról
Pintér Renáta a fogszabályozásról

Néhány megoldott esetünk

Foghúzás nélküli sikeres fogszabályozás – Nálunk lehetséges!

Esztétikai fogszabályozás – Nálunk lehetséges!

Rendezetlen fogazat fogszabályozása – Nálunk lehetséges!

Rólunk mondták

Olvassa el, hogy miket mondtak klinikánkról pácienseink a Facebook-on és Google-n!

Még több páciens véleményt a facebook oldalunkon tud olvasni.

Amennyiben Ön is szeretné, hogy fogai szabályosak, esztétikusak és egészségesek legyenek, szerezzen személyre szabott szakértői véleményt. Jöjjön el hozzánk egy fogszabályozó konzultációra és ismerje meg lehetőségeit. Keressen minket a +36 20 218 5343-as telefonszámon, vagy töltse ki az alábbi űrlapot és munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot. Forduljon hozzánk bizalommal és távozzon elégedetten, magabiztos mosollyal!