Megfelelő szájápolás a fogszabályozás ideje alatt

Home/szöveges blog/Megfelelő szájápolás a fogszabályozás ideje alatt
A budapesti fogorvosi rendelőben a páciens és Dr. Friedreich Dóra, az Artdent fogszabályozó szakorvosa egymásra néz és mosolyog. A fiatal hölgy egy fogszabályozás előtti konzultáción beszélgetnek mire kell odafigyelni a fogszabályozás alatt.

Miért szükséges az alapos szájápolás a fogszabályozás ideje alatt?

A fogszabályozás alatt fordítson fokozott figyelmet a szájhigiéniára, mert a mozgatás érzékenyebbé teszi a fogakat és az ínyt. A nagyobb figyelem mellett speciális szájápolásra is szükséges, hiszen a fognyaki területeken könnyebben rakódik le a lepedék és a fogszabályozó készülék nehezebbé teszi a fogközök tisztítását.

A fogmosás és a szájápolás elhanyagolása esetén a fognyakak elszíneződnek, amely a fogszabályozó készülék levétele után rögtön láthatóvá válik. Továbbá nagyon rövid idő alatt ínygyulladás, majd fogszuvasodás alakulhat ki, amely ellehetetleníti a fogszabályozást. Természetesen ezt könnyen elkerülheti a fogazat és a fogszabályozó készülék rendszeres és alapos tisztításával.

Hogyan ápolja fogait a kivehető fogszabályozó kezelés alatt?

A kivehető készülék esetében szájhigiéné megegyezik a fogszabályozás előtti időszakkal. Csupán csak arra kell még figyelnie, hogy a kivehető fogszabályzó készüléket is rendszeresen és kellő alapossággal tisztítsa meg, miután kivette a szájból.

Helyezzen egy  borsószem nagyságú fogkrémet a fogkefére, majd jó alaposan mossa meg a fogszabályozó készüléket. Ezt követően meleg, de ne forró vízzel öblítse át a fogszabályzót, ezzel eltávolítja róla a rátapadt baktériumokat.

Végül törölje szárazra az eszközt, majd tegye be egy fogszabályzó tartó dobozba, így távol tudja tartani a szennyeződésektől és az esetleg sérülésektől. Fontos, hogy papírzsebkendőbe sose csomagolja be!

Hogyan ápolja fogait a fix fogszabályozás alatt?

A fogszabályozás ideje alatt is minden étkezés után minimum 2 percig mosson fogat.  Vigyen magával a munkahelyre vagy az iskolába is fogkefét, valamint fogköztisztító kefét, mert az ételből könnyen a fogszabályozó készülék alá szorulhatnak az ételdarabok és az ottmaradó lepedékekben a baktériumok gyorsan szaporodnak.

Használjon extra soft (puha sörtéjű), kifejezetten fogszabályozó készüléket viselők számára kifejlesztett fogkefét. Az úgynevezett Ortho fogkefe közepén lévő sörték rövidebbek, mint a széleken található, ezáltal könnyebbé és hatékonyabbá  teszi a fogak és fogszabályozó tisztítását. Továbbá javasolt a hagyományos fogkefét elektromosra cserélni.

Szerezzen be egy interdentális (fogköztisztító) kefét, mellyel könnyen el tudja távolítani a fogak és a fogszabályozó ív közötti részekről a szennyeződéseket. Ezzel a fogkefével azokat a részek is meg tudja tisztítani, melyek normál fogkefével fogszabályozás esetén nem lennének hozzáférhetők.

Mivel a fogszabályozás ideje alatt a fogszuvasodás kialakulásnak esélye nagy, ezért használjon a fogmosáshoz fluoridos fogkrémet. Segít a plakk eltávolításában, valamint megerősíti a fogszabályozás ideje alatt fokozottan igénybe vett fogzománcot, így ellenállóbbá teszi a fogat a fogszuvasodással szemben.

Hogyan mosson fogat a fogszabályozás alatt?

  1. lépés: Vizezze be a extra soft fogkefe fejét, majd helyezzen rá egy borsószem nagyságú fogkrémet. A nagy mennyiségű fogkrém túl sok habot képez, amely arra ingerli, hogy kiköpje és ezzel idő előtt befejezheti a fogmosást.
  2. lépés: Ezt követően ossza fel 4 részre a fogsorát, majd haladjon végig a negyedeken. A sorrend nem számít, a lényeg, hogy minden szakaszt legalább 30-40 másodpercig mossa.
  3. lépés: A fogmosáskor mindig haladjon kívülről befelé fogról-fogra. Kezdje a tisztítást a hátsó fogak külső felszínéről indulva és haladjon fokozatosan az elülső fogak felé, majd az ellen oldali hátsó fogakhoz. Fontos, hogy a fog külső felületén ahol a fogszabályozó is található, kétszer kell átmenni a készülék felett és alatt.
  4. lépés: Öblítés előtt érdemes a nyelvét is megtisztítani, mert ezáltal megakadályozza a rajta található baktériumok elszaporodását. Végül következik a fogmosás utolsó lépése a száj kiöblítése.

Rendszeres, félévenként kontroll

Fontos, hogy a fogszabályozó kezelés ideje alatt is rendszeresen járjon általános fogszabályozó szakorvosi kontrollra is. A rendszeres ellenőrzésnek köszönhetően idejében észrevehetőek a fogromlás és az ínybetegség kezdeti jelei. A kontroll vizsgálatkor tegye fel kérdéseid, valamint bátran számoljon be otthoni szájápolási szokásainkról, mert így szükség esetén kiigazító javaslatokat és tanácsokat kaphat.

A fogszabályozás alatt is fordítson nagy figyelmet a fogápolásra és szájhigiéniára, ezzel megelőzheti az ínygyulladás, fogszuvasodás, és kellemetlen szájszag kialakulását. Amennyiben bármilyen kérdése felmerül fogszabályozással kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal +36 20 218 5343-as telefonszámon.