Mi a nyelvlökéses nyelés? Hogyan hat a fogazatra?

Home/szöveges blog/Mi a nyelvlökéses nyelés? Hogyan hat a fogazatra?
Dr. Tussinger Mónika fogszabályozási utáni teendőkről beszél a pácienssel.

Nagyon sok páciensem az első konzultáció alkalmával szembesül azzal a ténnyel, hogy nyelvlökéses nyelése van. Sokan még nem is hallottak erről a rossz beidegzödésről, annak ellenére, hogy a lakosság közel 30%-át érinti.

Nyelvlökéses nyelés az, amikor úgy nyelünk, hogy a nyelvünket nem a szájpadlásunkra szorítjuk fel, hanem minden egyes alkalommal kilökjük a két fogsor között. Laikusként nem látszik nagy problémának – sőt akár jó pofának is tűnhet – azonban nagyon komoly gondokat okoz, hiszen ebben az esetben a nyelvünk egy “rossz fogszabályozóként” működik.

Milyen okokra vezethető vissza?

Csecsemőkorban természetes a nyelvlökéses nyelés, hiszen másképp nem is tudna szopni a csecsemő. Később ez a technika fokozatosan, úgy 5-6 éves korban teljesen eltűnik, azonban sokaknál megmaradhat. Együtt járhat a mozgásszegény életmóddal, rossz tartással és az is ront a helyzeten, ha a túl sokáig használunk cumit, vagy ha óvodás, iskolás korunkban is szopjuk az ujjunkat.

A nyelvlökéses nyelés, bár kialakulása a gyermekkorra vezethető vissza, egyáltalán nem gyerekbetegség. Amennyiben nem fordítunk elegendő figyelmet a gyerekkori rossz szokások megváltoztatására, a probléma nem múlik el magától.

Dr. Bóna Judit láthatatlan fogszabályozás konzultáció közben.

A nyelvlökéses nyelés következményei

A nyelvlökéses nyelés során a nyelv hozzá nyomódik a fogsorhoz, ami napi ezer-kétezer nyeléssel számolva már jelentős mértékben terhelik a fogakat. Ez pedig drasztikus elváltozást okoz a fogak, a fogsor állapotában és elhelyezkedésében. Emellett pedig a rossz nyelési technika következtében az arc, a nyak és váll izomzata is átalakulhat, valamint beszédhiba is kialakulhat.

Melyek a leggyakoribb tünetek?

Gyermekek esetében a leggyakoribb jelek: a nyitott szájjal való légzés, rossz harapás, túlzott nyálképződés, cserepes ajkak, vagy ha a nyelv sokszor kilóg a szájból, valamint ha a fej alaphelyzetben is előre dől. Emellett az elváltozás a beszédben is megmutatkozik: gyakori a pöszeség vagy különböző hangok rossz kiejtése.

Nagyon fontos, hogy ne állítsunk fel egyedül diagnózist, és ne kezdjünk házi praktikákat alkalmazni, forduljunk inkább szakemberhez!

Melyek a leggyakoribb tünetek?

A megoldás egy összetett folyamat, hiszen egyrészt fogszabályozással kezelni kell a nyelvlökéses nyelés miatt kialakult deformitásokat. Másrészt meg kell szüntetni a kiváltó okot, azaz a rossz szokást, ami pedig a logopédus feladata. Ha a nyelvlökéses nyelést mint rossz beidegződést nem szűnik meg, a fogszabályozás sem lesz eredményes – pontosabban nem hoz tartós eredményt. Amennyiben nem fordítunk elegendő figyelmet a gyerekkori rossz szokások megváltoztatására, a probléma nem múlik el magától!

Tehát sikeres és hosszantartó végeredményhez a logopédus, a fogszabályozó szakorvos együttes munkája szükséges, valamint a páciens elkötelezettsége, gyerek esetében pedig a szülő támogatása. Abban az esetben, ha az elhangzott tünetek alapján magára ismer, jöjjön el hozzánk egy fogszabályozó konzultációra szerezzen személyre szabott szakértői véleményt.