Fogápolás csecsemőkorban és kisgyermekeknél

Home/Egyéb, videós blog/Fogápolás csecsemőkorban és kisgyermekeknél

Nagyon fontos, hogy fogmosást minél hamarabb bevezessük gyermekünk életében. Kezdetben a gyermekünk fogainak megtisztítása a mi, azaz a szülők feladata.

Mikor és hogyan kell elkezdeni?

A fogmosást 4-6 hónapos korban, az első tejfogak megjelenésekor javasolt elkezdeni. Kezdetben ilyenkor elég egy ujjra húzható ún. bébifogkefével óvatosan dörzsölgetni a gyermek fogait, fogínyét. Ezt a legkényelmesebben úgy tudjuk elvégezni, hogy az ölünkbe ültetjük a kisbabát és a mellkasunkra hajtjuk a fejét. Itt még nem kell semmilyen fogkrémet használnunk, elég csak vízzel megtörölgetnünk a baba fogait.

Javasolt kifejezetten babáknak szánt, gumi fogkefét is beszerezni. Amit amikor rágcsál, bő nyál képződik, ami önmagában tisztítja a fogait. Emellett fogzáskor a fájdalom enyhítésére is kiváló. Ezt bármikor odaadhatjuk neki rágcsálni, és miután megkedvelte, vezessük be azt, hogy minden étkezés után közösen fogat mosunk. Nagyon fontos, hogy ebben a korban a rendszerességen van hangsúly. A cél, hogy a gyermek megkedvelje a fogmosást és, hogy egy napi rutinná váljon a számára.

Kb. 1 éves kortól, miután már több foga is előtört, szerezzük be az első fogfejét, lehetőleg elektromos fogkefét válasszunk. Erre 1,5 éves másfél éves kortól már a korának megfelelő fogkrémet is tehetünk. Emellett a megfelelő táplálkozással is sokat tehetünk a baba fogainak egészségért. Hiszen ha a gyermek nem eszik nagy mennyiségben édességeket, nem iszik cukros, szénsavas italokat, akkor várhatóan nem is fognak romlani a fogai.

Így tanítsa meg a gyermeket fogat mosni!

Javasolt a fogmosást úgy kezdeni, hogy az ölünkbe ültetjük őt. Ha már nagyobb, állhat is előttünk. Ezt követően helyezzük a fogkefét a fognyakra, kb. 45 fokos szögben, majd óvatosan, apró, körkörös mozdulatokkal távolítsuk el a lepedéket. A fogmosást az elülső fogaknál kezdjük, majd a fogak külső felszínén haladjunk tovább a hátsók felé. Ezt követően tisztítsuk a fogak belső oldalait is. Végül apró, sikáló mozdulatokkal mossuk meg a rágófelszínt.

Csakúgy mint a felnőtteknél, a gyerekeknél is naponta kétszer reggel és este ajánlott a fogmosás. Ha a gyermekünk már nagyobb, nyugodtan a kezébe adhatjuk fogkefét és a kezét fogva gyakoroljuk a most bemutatott technikát. Mindenképpen játékos formában tanítsuk meg a fogmosást és egészen apró kortól ajánljuk az elektromos fogkefét. A gyermekek sokkal jobban fogják élvezni vele a fogmosást és a tisztítási hatékonyság is sokkal jobb.