Gyökérkezelés

Mikor van szükség gyökérkezelés végzésére?

A gyökérkezelés leggyakrabban a fog nagymértékű szuvasodása miatt szükséges. Ilyenkor a felszaporodott baktériumok áttörik a fog kemény szöveteit és belülről támadják meg a fogat. Akkor is szükség lehet gyökérkezelésre, amikor baleset miatt károsodott a fog vagy a foggyökér, és a sérülés következtében a fogbél baktériumokkal fertőződik.

Ilyen esetekben az utolsó lehetőség a fog megmentésére a gyökérkezelés. Ez az egyetlen lehetőség arra, hogy megtartsuk a beteg fogat, elkerülve vagy megszüntetve a fájdalmat és a gyulladást, a ráharapási érzékenységet. Ha túl sokáig halogatjuk a kezelést, a baktériumok okozta fertőzés továbbterjedhet, megfertőzheti az arcüreget, és akár csonthártyagyulladást is okozhat. A kialakuló gyulladás, gócbetegség hajhullást, bőrkiütést, hosszú távon ízületi problémát is okozhat.

Milyen tünetek esetén gyanakodhat foggyökérgyulladásra?

  • Ha éles, heves fogfájdalmat érez.
  • Ha tompa fogfájdalmat érez, ami fekvéskor fokozódik.
  • Ha meleg hatására fokozódó, erős fogfájdalom gyötri.
  • Ha ráharapási fájdalom, a fog környékének nyomási fájdalma alakul ki.
  • Ha a fogát nagyobb ütés vagy baleset érte.
  • Ha a foga erősen elszíneződött.
  • Ha a terület erős duzzanatával járó, heves, napokig tartó fogfájdalom lép fel (kezelés nélkül).
Gyökérkezelés előtt Dr. Varajti Artús és páciense konzultál.

Fájdalommentes, lézeres gyökérkezelés

Gyökérkezelés előtt használt érzéstelenítőt ábrázoló ikon.

Speciális érzéstelenítő = fájdalommentes gyökérkezelés

A speciálisan szájsebészeti beavatkozásokra kifejlesztett érzéstelenítő szert alkalmazunk, amely a hagyományos érzéstelenítőnél négyszer erősebb, így Ön semmit nem fog érezni.
Gyökérkezelés ikon.

Sikeres gyökérkezeléshez hozzájáruló 3 lépőcs tisztítás

A mechanikai és a kémiai tisztítás mellett, speciális lézerkezeléssel 100%-ban fertőtlenítjük a fogat, eltávolítjuk a fájdalmat okozó szövetet, valamint a gyulladást okozó baktériumokat.
Gyökérkezelés lézzerel ikon.

Digitális foggyökércsatorna meghatározása

Egy számítógép által vezérelt, digitális eszközzel milliméter pontossággal határozzuk meg a gyökércsatorna hosszát, amely kulcsfontosságú a sikeres és hosszantartó gyökértöméshez.
Gyökérkezelés közben használt eszközt ábrázoló ikon.

Számítógép által vezérelt (endo motoros) gépi csatornatágítás

A speciálisan gyökérkezelésre kifejlesztett eszköz, optimális feltételeket teremt a tökéletes gyökértömés kivitelezésére. Használatával gyorsabb, alaposabb a tágítás, és rövidebb a kezelési idő.
Gyökérkezelés során használt eszközökről egy ábra.

Így zajlik a gyökérkezelés budapesti rendelőnkben

Ajándék szájüregi rákszűrés és írásos kezelési terv

Az első találkozó alkalmával teljes körű szájüregi rákszűrést (bővebben itt) adunk Önnek ajándékba, melynek során átfogó képet kaphat fogainak és szájüregének állapotáról. A vizsgálat kitér a gócok, a rák és a rákmegelőző állapotok, valamint az ínysorvadás szűrésére is.

Ezt követően készítünk egy digitális panorámaröntgen-felvételt (bővebben itt). Rendelőnkben a piacon elérhető legkisebb sugárterheléssel működő eszközt használjuk. Ennek további előnye, hogy sokkal precízebb és jóval nagyobb képélességű képeket készít, mint a hagyományos készülékek. 

Ezek alapján pedig készítünk egy írásos kezelési tervet. Véleményünk szerint a sikeres és félelemmentes fogászati kezelésnek nélkülözhetetlen része a részletes információt adó, érthető kommunikáció, ezért a kezelési tervet alaposan átbeszéljük, és összes felmerülő kérdésére válaszolunk.

Gyökérkezelés közben Dr. Varajti Artúr és asszisztense.

Speciális érzéstelenítő = fájdalommentes gyökérkezelés

A gyökérkezelés mindig érzéstelenítéssel történik. Az általunk használt speciális érzéstelenítőnek köszönhetően a gyökérkezelés teljesen fájdalommentes. Előnye, hogy szinte azonnal kifejti hatását, valamint extra erős a fájdalomcsillapító intenzitása. Beadását sem fogja érezni, mivel az érintett területet előzetesen speciális zselével kezeljük.

Feltárás és a szuvas részek eltávolítása

Az érzéstelenítést követően a fog koronájának átfúrásával megnyitjuk a fogat, és eltávolítjuk a szuvas, romlott részeket. Miután hozzáférhetővé vált a gyökércsatorna, a rendelőnkben alkalmazott háromlépcsős eljárással eltávolítjuk a fájdalmat okozó, gyulladt szövetet.

3 lépcsős tisztítás

A mechanikai tisztítással kezdjük, amit egy speciális, számítógép által vezérelt (endomotor) gyökérkezelő géppel végzünk. Ezt követi a kémiai tisztítás, különböző fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő szerekkel. Végül a lézeres kezelés során a feltárt fogat 100%-osan fertőtlenítjük. A 3 lépcsős módszerrel a fájdalmat okozó, fertőzött szövetet, a gyulladt idegeket, valamint a gyulladást okozó baktériumokat maradéktalanul eltávolítjuk a fog belsejéből.

Gyökérkezelés négy lépéséről egy infografika.

A foggyökércsatorna hosszának meghatározása

A fog és a gyökércsatorna megtisztítása után egy számítógép által vezérelt, digitális eszköz segítségével milliméternyi pontossággal meghatározzuk a gyökércsatorna hosszát. Ugyanúgy, mint a tisztítás, ez a lépés is kulcsfontosságú a sikeres és hosszan tartó gyökértöméshez. 

Gyökércsatorna-tágítás

Ezután következik a gyökércsatorna tágítása, majd egy gyógyszeres tömést teszünk a gyökércsatornába és egy ideiglenes tömést a fogkoronára. A gyógyszeres tömés – amellett, hogy gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású – megóvja a kezelt területet.

Végleges gyökértömés

Ha a gyógyszeres tömés hatóideje alatt – ami általában 1-2 hetet jelent –  nem jelentkezik panasz, a fog készen áll a gyökértömésre. Először eltávolítjuk a gyógyszeres tömést, majd fertőtlenítő folyadékkal átmossuk a gyökércsatornát. Végül kiszárítjuk, és ezután elkészítjük a gyökércsúcsig érő, végleges gyökértömést.

Gyökérkezelés után Dr. Ökrös Petra fogorvos és páciense mosolyog.

Fogkorona helyreállítása

A gyökértömés után a fogkorona helyreállítása következik. Amennyiben a szuvas rész nem volt túlságosan kiterjedt, ez történhet végleges töméssel (bővebben itt). a Ha a fogból sok szuvas szövetet kellett eltávolítani, akkor felépítésére egy fogkorona (bővebben itt) a legmegfelelőbb megoldás.

Kezelés lezárása, féléves kontroll ajándékba

A kezelés végeztével ismét részletes tájékoztatást adunk Önnek arról, hogy mire kell figyelnie a gyökértömést követően, majd személyre szabott szájhigiéniai tanácsadásban részesítjük. A hosszú távú eredmény biztosítása érdekében ingyenes félévenkénti kontrollvizsgálatot teszünk lehetővé. Az aktuális időpont közeledtéről e-mailben vagy telefonon értesítőt is küldünk.

Átlagos hány alkalom egy gyökérkezelés?

Rendelőnkben egy gyökérkezelés átlagosan 2-3 alkalmat jelent. Bár egyszerűbb esetben akár egy kezelés is elegendő lehet, a sikeres és tartós eredményhez több alkalom szükséges. Hiszen a fognak szükségese van 1-2 hét gyógyulási időre. 

Ne halogassa kezelését, a fogban lévő gyulladás magától nem szűnik meg!

Ha túl sokáig halogatja a kezelést a baktériumok okozta fertőzés továbbterjedhet, megfertőzheti az arcüreget és még akár csonthártyagyulladást is okozhat. Az időben megkezdett gyökérkezelés segítségével a fájdalom megszüntethető, a fogat pedig meg tudjuk menteni.

Az Artdent Fogászati és Szájsebészeti rendelőben a gyökérkezelést érzéstelenítésben, lézerfogászati és számítógép által vezérelt, digitális eszközökkel végezzük. Az Artdent három lépcsős tisztítási folyamatának és modern eljárásoknak köszönhetően a gyökérkezelés fájdalommentesen, az eredmény pedig hosszantartó.

Rólunk mondták

Olvassa el, hogy miket mondtak klinikánkról pácienseink a Facebook-on és Google-n!

Még több páciens véleményt a facebook oldalunkon tud olvasni.

Jöjjön el hozzánk egy ingyenes, személyes konzultációra és ismerje meg lehetőségeit. Keressen minket a +36 20 218 5343-as telefonszámon, vagy töltse ki az alábbi űrlapot nevének, telefonszámának megadásával és munkatársunk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot. Forduljon hozzánk bizalommal és távozzon elégedetten, magabiztos mosollyal!