Gyökérkezelés

Ilyen az emberi fog

Ahhoz, hogy megértsük a gyökérkezelés menetét, fontos, hogy megismerjük a fog szerkezetét. A fog belsejében található fogbél (pulpa) a fogzománc és dentinréteg alatt helyezkedik el. A pulpa a gyökér végétől a fog koronai részéig terjed, és ereket, idegeket tartalmaz, ezáltal tartja életben a fogat és segíti annak fejlődését.

A fogat körülvevő csontszövet a pulpa hiányában is rögzíti a fogat az állkapocsban, így az a gyökérkezelést követően még hosszú éveken át elláthatja feladatát.

A gyökérkezelés – más néven: endodonciai kezelés – a fog belső részének kezelését jelenti. Ez a fogorvosok által leggyakrabban végzett fogmegtartó eljárás.

Mikor van szükségünk gyökérkezelésre?

Amennyiben a fog belső, lágy része (a pulpa) begyullad, gyökérkezelésre van szükség. A gyökérkezelés segítségével a fogszuvasodás vagy baleset miatt károsodott fog vagy foggyökér még megmenthető továbbá elkerülhető vagy megszüntethető a fájdalom és a fogak ráharapási érzékenysége. Fertőzéseket, gócbetegségeket is megelőzhetünk a kezeléssel.

Fogaink nemcsak saját keringéssel és anyagcserével rendelkeznek: idegszálakat is tartalmaznak. A fogak belsejében futó ideg- és érképletek különféle tényezők (pl. mély fogszuvasodás, ütés, fogkorona törése) hatására sérülhetnek. A gyökércsatornába és annak falába ilyenkor baktériumok kerülnek és a fog belsejében gyulladás alakul ki. Ha a begyulladt pulpa kezeletlen marad, további érzékenységet, fájdalmat és gyulladást okozhat.

Milyen esetben keresse fel budapesti fogászatunkat?

  • Ha éles, heves fogfájdalmat érez.
  • Ha tompa fogfájdalmat érez, mely fekvéskor fokozódik.
  • Ha meleg hatására fokozódó, erős fogfájdalom gyötri.
  • Ha ráharapási fájdalom, a fog környékének nyomási fájdalma alakul ki.
  • Ha a fogát nagyobb ütés vagy baleset érte.
  • Ha a foga erősen elszíneződött.
  • Ha a terület erős duzzanatával járó, heves, napokig tartó fogfájdalom lép fel (kezelés nélkül).

Hogyan történik a gyökérkezelés az ArtDent Fogászati Klinikán?

A gyökérkezelés során fogorvosaink a foggyökérből eltávolítják az ereket és idegeket. A gyökérkezelés – a tévhitekkel ellentétben – nem jár fájdalommal, mivel a fog kezelését érzéstelenítés előzi meg. A páciens minden esetben megszabadul a fájdalomtól a kezelés végeztével, bár előfordulhat, hogy a fog a kezelés után pár napig még érzékeny.

A gyökérkezelés során a gyökércsatorna tisztítása speciális eszközök és gyökérkezelő gép segítségével történik – így kevesebb időre és röntgenfelvételre van szükség, valamint pontosabb, precízebb lesz a gyökértömés.

Az ArtDent Fogászati Rendelőben a legkorszerűbb német számítógépes rendszerrel és a legmodernebb gyökértömési eljárással végezzük a kezelést.

A gyökérkezelést nem minden esetben lehet egy alkalommal befejezni. Ebben az esetben fogorvosaink ideiglenes gyógyszeres tömést helyeznek a fogba, majd a kezelés egy későbbi időpontban folytatódik fogászati rendelőnkben.

Amennyiben a fog a kezelést követően panaszmentes, a végleges gyökértömés elvégezhető. Miután a gyökértömés megtörtént, a fogat esztétikus töméssel, esztétikus fogbetéttel vagy koronával állítjuk helyre.

A gyökérkezelés menetét ábrázoló ábra.

Minden fog gyökérkezelhető?

Vannak esetek, amikor anatómiai vagy más okból nem lehet elvégezni a kezelést. Ilyenkor szájsebészeti eljárás (gyökércsúcs-eltávolítás, resectio) jöhet szóba.

Azok a fogak, amelyeknek gyökerei nem kezelhetők ilyen módon, nem is tarthatók meg, mivel begyulladnak és gócot képeznek a szervezetben. A gócok ízületi és bőrproblémákat, hajhullást, szem- és szívbetegséget, arcüreggyulladást okozhatnak, ezért eltávolításuk indokolt.

A nem megtartható fogak, gyökerek eltávolítása szájsebészeti módszerrel történik. A beavatkozást mindig szájsebésszel ajánlott végeztetni, mert az élettelen fogak eltávolítása sokkal nehezebb feladat. Az elvesztett fogakat, gyökereket általában pótolni kell. Ebben segíthet az implantáció (fogbeültetés), illetve a hídkészítés.

Gyökérkezelés utáni teendők

A gyökérkezelést követően az esetek többségében a kezelt fog panaszmentessé válik. Nincs vele különösebb teendő, azonban előfordulhat, hogy a kezelés után 1-2 napig még érzékeny marad, vagy egy ideig ráharapásra érzékeny, de ez már nem jelenthet éles fájdalmat. A gyulladt fog körüli íny is gyulladt lehet, amelynek pár napra szüksége lehet a gyógyuláshoz. Néhány esetben jelentkezhet fantomfájdalom is, ami néhány nap után szintén magától megszűnik.

A gyökérkezelt fogak hosszú évekig működőképesek maradhatnak, de terhelhetőségük kisebb az ép fogakénál. Pácienseinknek azt ajánljuk, hogy évente ellenőriztessék fogászati röntgenfelvétellel gyökérkezelt fogaikat fogászati rendelőnkben.

Amennyiben a korábban gyökérkezelt fogak színe eltér az egészséges fogak színétől, fogorvosaink segítségével lehetőség van az adott fog belső fehérítésére is.

Jöjjön el hozzánk egy ingyenes, kötelezettségmentes konzultációra és felkészült szakorvosunktól, korszerű digitális diagnosztikai eszközeink segítségével minden fontos információt megkap fogászati problémájáról, annak kezeléséről.

Rólunk mondták

Jöjjön el hozzánk egy személyes konzultációra és ismerje meg lehetőségeit. Keressen minket a +36 20 218 5343-as telefonszámon, vagy töltse ki az alábbi űrlapot nevének, telefonszámának megadásával és munkatársunk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot. Forduljon hozzánk bizalommal és távozzon elégedetten, magabiztos mosollyal!

Dr. Varajti Artúr fogorvos, fogászati asszisztens és páciens állnak egymás mellett és mosolyognak a bölcsességfog eltávolítás után.

+36 20 218 5343

artdent@artdent.hu

1027 Budapest, Bem rakpart 50.