Fluoridos vagy fluoridmentes fogkrém? Melyiket válasszam?

Home/szöveges blog/Fluoridos vagy fluoridmentes fogkrém? Melyiket válasszam?

Artdent - fluoridos vagy fluoridmentes fogkrémet válasszak?

A közösségi média térnyerésével újra egyre többet lehet hallani – természetesen mindenfajta tudományos hátteret mellőzve – a fluorid ártalmas hatásairól a Facebook, Instagram, vagy éppen a TikTok önjelölt megmondóembereitől, miközben gyakran egyúttal különböző fluoridmentes szponzortermékeiket népszerűsítik. Valóban káros a fluorid, és eljött az ideje az alternatív fogápolásnak? Vagy felesleges aggódnunk? Netán pont a fluorid kerülése káros?

Ebben a cikkünkben tudományos kitekintés mellett szakmai tényekkel alátámasztva segítünk abban, hogy milyen fogkrémet válasszunk, ha minél hosszabb ideig egészségben szeretnénk tudni fogainkat.

Mi az a fluorid, és miért van a fogkrémben?

A fluorid egy természetben előforduló ásványi anyag, amely rendkívül fontos a fogak egészségének megőrzése szempontjából. Megtalálható a vízben, talajban, növényekben, valamint különböző élelmiszerekben, és persze sok fogkrémben is.

Ha  fluoridos fogkrémet használunk, akkor fogmosáskor ez az ásványi anyag bekerül a fogzománcba, és erősíti a fogak szerkezetét, valamint óvja azok felszínét. Ez segít megelőzni a fogszuvasodást, továbbá csökkenti a fogak érzékenységét a savak és a baktériumok ellen. A fluorid támogatja a csontokat, és hozzájárul a fogzománc kisebb károsodásainak helyreállításához is.

Artdent - fluoridos vagy fluoridmentes fogkrémet válasszak?

De mit csinál a fluorid a szájüregünkben?

A fogszuvasodást a fogakon képződő lepedék okozza, amely baktériumokat tartalmaz, és termeli a fogzománcot megbontani képes savakat. A nyál azonban semlegesíti a savas hatást, továbbá pótolja a fogak erősítéséhez az elvesztett kalciumot és foszfátot. Itt jön képbe a fluorid, amely a fogakba beépülve segít megkötni a kálciumot és a foszfátot, így erősítve a fogak felépítését. Emellett csökkenti a fogak ásványianyag-veszteségét.

Ha rendszeresen cukros ételeket és szénsavas üdítőt fogyasztunk, az ásványi anyagok gyorsabban ürülnek a fogzománcból, mint ahogyan a szervezetünk pótolni tudná. Ezért a fluoridot folyamatosan pótolni kell.

Biztonságos a fluoridos fogkrém használata?

Ahogyan a vitaminok és ásványi anyagok bevitelét is túlzásba lehet vinni, úgy a túlzott fluoridfogyasztás is ártalmas lehet a szervezetünkre. De a fogkrémekben található fluorid mennyisége bizonyítottan a biztonságos és hatékony fogápolás szintjén van. Ahhoz, hogy bármilyen negatív hatást érjük el, legalább 10 tubus fluoridot tartalmaz fogkrémet kellene egyszerre elfogyasztanunk. Tehát ha megfelelő mennyiségben és formában alkalmazzuk, nincs okunk az aggodalomra.

Artdent - fluoridos vagy fluoridmentes fogkrémet válasszak?

De akkor hol van a vita?

Összességében elmondható, hogy amíg a fogkrémben lévő fluoridot általában biztonságosnak tartják, addig folyamatos vita folyik a vízből, élelmiszerből, szájvízből és egyéb forrásokból származó fluorid beviteléről. Az elmúlt évek során rengeteg kutatást végeztek a témában, és sok egymásnak ellentmondásos információt olvashatunk, hallhatunk az interneten a fluoridos fogkrémekkel kapcsolatban. De a szakértők egyetértenek abban, és a kutatások is azt támasztják alá, hogy a fluoridtartalmú fogkrémek használata biztonságos és hatékonyabb a fluoridmentes fogkrémekkel szemben a fogszuvasodás megelőzésében. Amennyiben bármilyen további kérdése felmerül a témával kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal.