Ciszta műtétek

Mi a ciszta?

A ciszta gyulladásos eredetű, jóindulatú daganathoz hasonló képlet, amelynek belsejében legtöbbször folyadék (víz, vér), gáz vagy krémszerű anyag található. A folyadék miatt az elváltozás állandó növekedésben van, így a környező anatómiai struktúrák (fogak, erek, idegek, arcüreg, orrüreg) károsodását okozhatja. Amennyiben cisztát találnak az állcsontban, nem szabad megijedni, hiszen ez valójában nem daganat. A ciszta növekedése nem sejtosztódás eredménye. A fogak által okozott, állcsontban kialakuló ciszta szájsebészeti beavatkozás révén kezelhető, eltávolítható.

Miért érdemes a cisztát eltávolíttatnia szájsebész segítségével budapesti rendelőnkben?

A fogak okozta ciszta nagyon gyakori, eltávolítása szájsebészeti rutinbeavatkozásnak számít. Habár nem valódi daganatról beszélünk, korai felismerése mégis nagyon fontos, mert komoly rendellenességeket képes okozni környezetében, illetve folyamatosan baktériumok és azok toxinjai szabadulnak fel belőle, így a véráramon keresztül a szervezet életfontosságú szerveit károsíthatják. A ciszta eleinte általában nem okoz fájdalmat, ezért gyakran más okból végzett vizsgálat révén kerül felfedezésre. (A fájdalommentesség nem azt jelenti, hogy nem lehet komoly probléma okozója!) Amennyiben a cisztát nem távolítja el időben szájsebész, csontpusztulást, fogelmozdulást és akár életveszélyes állapotot is okozhat, amit nem szabad megkockáztatni.

Ciszta: hajlam vagy gyulladás okozhatja?

A ciszta kialakulásának hátterében legtöbbször gyulladások vagy fejlődési rendellenességek állnak. Az állcsontban létrejövő cisztákcsaládi öröklődése nem jellemző. Fájdalommentességük miatt nagyon nehéz észrevenni őket, ezért nagyon fontos a félévenkénti kontrollvizsgálat.

Ciszta műtét előtti röntgen felvételt tart a kezében a szájsebész.

Hogyan vehetjük észre a cisztát?

Az esetek többségében a ciszta felfedezése valamilyen más okból végzett vizsgálatkor történik, amikor röntgenfelvétel készül (például szájsebészeti kezelés előtt), és a felvétel elemzése során a szájsebész szakorvos veszi észre. Az is előfordulhat, hogy a páciens saját maga tapint ki az ínyén egy fájdalmatlan duzzanatot. A legtöbben azt gondolják, hogy ha a szájüregben probléma adódik, akkor az biztosan fáj, ezért ilyenkor nem is fordulnak szájsebész szakorvoshoz – pedig ezt kellene tenniük.

Milyen eljárással történik a ciszta eltávolítása az Artdent Klinikán?

A szájsebészeti műtét célja a ciszta maradéktalan eltávolítása.

A műtét menete

  1. Az első lépés: az érintett terület helyi érzéstelenítése.
  2. Felkészült szájsebész szakorvosunk bemetszést ejt az ínyben és előkészíti a lebenyt.
  3. Ezt követően a cisztát fedő csont eltávolítása következik.
  4. Megtörténik a ciszta eltávolítása (egy darabban) a csontablakon keresztül.
  5. Amennyiben a ciszta mérete kicsi, nincs szükség csontpótlásra. Nagyméretű ciszta esetén azonban csontpótló anyag alkalmazására kerül sor.

Jöjjön el hozzánk egy személyes konzultációra, és felkészült szakorvosainktól, korszerű digitális diagnosztikai eszközeink segítségével minden fontos információt megkap, hogy ne érje váratlan meglepetés.

Rólunk mondták

Olvassa el, hogy miket mondtak klinikánkról pácienseink a Facebook-on és Google-n!

Még több páciens véleményt a facebook oldalunkon tud olvasni.

Jöjjön el hozzánk egy ingyenes, személyes konzultációra és ismerje meg lehetőségeit. Keressen minket a +36 20 218 5343-as telefonszámon, vagy töltse ki az alábbi űrlapot nevének, telefonszámának megadásával és munkatársunk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot. Forduljon hozzánk bizalommal és távozzon elégedetten, magabiztos mosollyal!