Korona

Tudnivalók a fogkoronákról

A fogkorona tartós fogpótlási módszer, amely a fogat beborítja és annak védelmet biztosít. Anyagát tekintve lehet fémkerámia, kerámia és cirkónium, de ideiglenes megoldásként készülhet műanyagból is. A korona feladata, hogy a rongálódott fog esztétikáját és funkcióját visszaadja. Tekintettel arra, hogy a fogíny széléig ér, az illeszkedés a fog és a pótlás között nem látható, így tökéletes illúziót biztosít.

Ha a fog koronai része már nem használható a fogpótlás rögzítéséhez, budapesti fogászati klinikánkon gyökérbe ragasztható műcsonkkal ilyenkor is van lehetőség a foggyökér megőrzésére, mellyel lehetőséget biztosítunk a korona rögzítésére a gyökérkezelést követően.

Fémkerámia fogkorona a budapesti fogászati klinikánkon

A fémkerámia fogkorona a leggyakrabban alkalmazott fogpótlási módszer, főként annak köszönhetően, hogy kevésbé költséges megoldást jelent, mint a teljes kerámiakoronák vagy a cirkóniumkoronák készítése. Hagyományos öntési technológiával készítik, fogtechnikai laboratóriumban, (ebből adódóan gyártási technológiájának pontossága elmarad a cirkonkoronáétól).

A fémkerámia fogkoronát a köznyelv porcelánkoronának nevezi, azonban nem helyesen. Ez valójában vékony fémváz, amit a fogtechnikus porcelánnal von be. A porcelán teljesen befedi a fémet. Színét a beteg és a fogorvos együtt, fogszínkulcs segítségével határozza meg, így teljes mértékben igazodik az eredeti fogak színéhez.

A fémkerámia fogkorona igen tartós, ám esztétikum tekintetében elmarad a teljes kerámia- és cirkonkoronától, mivel a legmegfelelőbb leplező szín kiválasztásával sem mindig biztosítja az eredeti fogak élethű utánzatát.

Fémkerámia korona

Cirkon fogkorona az ArtDent budapesti fogászati klinikáján

A cirkon–kerámia fogkorona (fémmentes) a jelenleg alkalmazott legmodernebb eljárás, ha igazán természetes fogpótlást szeretnénk készíteni. A cirkónium fogkorona váza cirkónium-dioxidból készül, ennek köszönhetően egyáltalán nem tartalmaz fémet.

Az ilyen fogpótlásokat, koronákat CAD/CAM technológiával állítjuk elő. A CAD/CAM rendszer (számítógéppel tervezett és számítógéppel vezérelt megmunkálás) ultra pontos cirkon fogkorona készítését teszi lehetővé. A fémvázas fogpótláshoz képest így esztétikusabb, természetes hatású fogpótlás készíthető, mivel a koronák a fognyaknál az íny visszahúzódása során sem válnak láthatóvá. A cirkónium-dioxid vázzal rendelkező fogkoronák mind a fogak nyaki részéhez, mind az íny felszínéhez tökéletesen, mikromilliméteres pontossággal illeszkednek.

A tökéletességet biztosítja, hogy a cirkon fogkorona pontosan ugyanúgy áttetsző, mint az ép és természetes fogak. Szilárdsága is jelentős, ami a fogpótlás élettartamát kedvezően befolyásolja. A teljes porcelánkoronával ellentétben, a cirkon–kerámia fogkorona fizikai tulajdonságai révén arra is alkalmas, hogy foghídpótlást készítsünk belőle. Az eljárás minden fogcsoport (frontfog vagy rágófogak) és implantátum esetében is alkalmazható.

Fémmentességéből adódóan a cirkon–kerámia fogkorona az alábbi pozitív tulajdonságokkal rendelkezik:

  • allergiamentes,
  • tökéletes fényáteresztő,
  • kimagasló esztétikai hatású,
  • harmonizál a természetes fogakkal,
  • hosszú élettartamú,
  • akár fémmentes, esztétikus foghídpótláshoz is megfelel.
Cirkon korona (fémmentes) az Artdent budapesti fogászati rendelőjében.

Teljes porcelán fogkorona az ArtDent budapesti fogászati klinikáján

A teljes porcelán fogkorona (Jacket korona) fémmentes fogpótlást jelent, ami teljesen élethű képet mutat és olyan páciensek körében is használható, akik valamilyen fémallergiában szenvednek. A porcelán fogkorona előnye, hogy anyaga nagyon kemény, megvédi a fogat az esetleges sérülésektől, illetve a legmagasabb esztétikai elvárásoknak is megfelel, mivel színe tetszőlegesen alakítható és kiemelkedően színtartó. A porcelán fogkorona hátránya, hogy hajlítószilárdsága miatt foghídpótlás készítésére nem alkalmas, csak szóló koronák esetében jelent alternatívát.

Teljes porcelán fogkorona az ArtDent budapesti fogászati klinikáján.

Ideiglenes fogkorona az ArtDent budapesti fogászati klinikáján

A végleges fogkorona elkészüléséig, ami néhány napot vesz igénybe, pácienseink számára minden esetben biztosítunk ideiglenes, műanyagból készült koronát, hogy rendelőnkből ne távozzanak hiányos fogazattal. Ez az esztétikus, ideiglenes fogpótlás átmeneti megoldást nyújt, hogy Ön a végleges korona elkészülésének időszakában is teljes magabiztossággal tudjon mosolyogni, dolgozni, enni és inni.

Jöjjön el hozzánk egy ingyenes, kötelezettségmentes konzultációra, és felkészült szakorvosunktól, korszerű digitális diagnosztikai eszközeink segítségével minden fontos információt megkap fogászati problémájáról, annak kezeléséről.

Rólunk mondták

Olvassa el, hogy miket mondtak klinikánkról pácienseink a Facebook-on és Google-n!

Még több páciens véleményt a facebook oldalunkon tud olvasni.

Keressen minket a +36 20 218 5343-as telefonszámon, vagy töltse ki az alábbi űrlapot nevének, telefonszámának megadásával és munkatársunk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot. Forduljon hozzánk bizalommal és távozzon elégedetten, magabiztos mosollyal!