Gyökércsúcs eltávolítás

A gyökércsúcs-eltávolítás, (resectio, gyökércsúcs-amputáció) olyan szájsebészeti műtét, melynek során a gyökértömési eljárás sebészi úton fejeződik be, a gyökércsúcs gyulladt szöveteinek eltávolításával.

Mikor szükséges a gyökércsúcs eltávolítása szájsebészeti beavatkozással?

A beavatkozást akkor szükséges elvégezni, ha gyulladt szövetet és baktériumokat kell eltávolítani a gyökércsúcs körüli részről, de a gyökérkezelés valamilyen okból nem lehetséges, vagy nem vezetett eredményre. E szájsebészeti műtét során eltávolítjuk a fertőzött gyökércsúcsrészt, így a baktériumo eltávolításával kivédjük a gyulladás újbóli kialakulását, és megmenthetjük a fogat a kihúzástól. Gyökércsúcsműtétet főként frontfogakon és kisőrlőkön végeznek, mivel a kezelendő terület a többi fognál nehezen hozzáférhető.

Hogyan történik a gyökércsúcs-eltávolítás budapesti fogászati klinikánkon?

Az első és legfontosabb dolog, hogy a fog nyugalmi állapotban legyen, amit antibiotikum- kúrával vagy konzerváló fogászati kezeléssel, illetve bizonyos esetekben megelőző szájsebészeti beavatkozással érhetünk el. Ahhoz, hogy lássuk a problémás területet, röntgenfelvételt készítünk budapesti fogászati klinikánkon. Így pontosan meghatározhatjuk, milyen szájsebészeti műtétre van szükség.

Előfordulhat, hogy a foggyökér túl rövid vagy a gyulladás túlságosan erős– ebben az esetben a beavatkozás nem lesz sikeres. A gyökércsúcs eltávolítása előtt fontos ellenőrizni a gyökértömést is, és ha szükséges, gyökérkezelést és -tömést kell elvégezni. A műtét során szájsebész szakorvosunk a csontot átfúrja és a gyökér csúcsát ferdén lemetszi, majd eltávolítja azt, végül pedig a sebüreget kitisztítja. A gyógyulási időszak hosszas lehet fél év és egy év közé tehető, ezért nagyon fontos, hogy ismerjük az Ön egészségügyi állapotát, amire budapesti fogászati klinikánkon nagy figyelmet fordítunk.

Dr. Varajti Artúr szájsebész megmutatja a páceinsnek a röntgen felvétel a műtét előtt.

Mikor nem lehet gyökércsúcs-amputációt végezni?

A beavatkozás sikerét a fogban található gyökértömés határozza meg. Ezt kétféle irányból lehet behelyezni: a fogkorona felől (anterograd), illetve a gyökércsúcs irányából (retrograd). A műtét előfeltétele a friss gyökértömés. A beavatkozást csak akkor lehet elvégezni a, ha a gyökérkezelés nem járt sikerrel.

Milyen általános egészségügyi problémák esetén nem javasolt a beavatkozás?

  • Szívbetegség.
  • Érrendszeri betegség.
  • Elégtelen máj- és vesefunkció.
  • Hormonális zavarok.

Az általános egészségi tényezők sikertelenné tehetik a műtétet, ezért ezeket feltétlenül figyelembe kell venni. Jöjjön el hozzánk egy személyes konzultációra, és felkészült szakorvosainktól, korszerű digitális diagnosztikai eszközeink segítségével minden fontos információt megkap. Jelentkezzen be hozzánk még ma!

Rólunk mondták

Olvassa el, hogy miket mondtak klinikánkról pácienseink a Facebook-on és Google-n!

Még több páciens véleményt a facebook oldalunkon tud olvasni.

Jöjjön el hozzánk egy ingyenes, személyes konzultációra és ismerje meg lehetőségeit. Keressen minket a +36 20 218 5343-as telefonszámon, vagy töltse ki az alábbi űrlapot nevének, telefonszámának megadásával és munkatársunk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot. Forduljon hozzánk bizalommal és távozzon elégedetten, magabiztos mosollyal!