Ultrahangos fogkőeltávolítás

Mit érdemes tudni a fogkőről? Miért alakul ki?

A fogkő nem más, mint elmeszesedett dentális plakk (lepedék). Ha a nem megfelelő fogtisztítás miatt a plakk hosszan a fog felszínén marad, ásványi anyagok kötődnek a lepedékhez. Az így kialakuló, szilárd anyagot fogkefével már nem tudjuk eltávolítani, ezért ebben az esetben a leghatékonyabb megoldás az ultrahangos fogkőeltávolítás.

Honnan tudja, hogy fogköves a foga?

A fogkő színe sárgás, barna vagy fekete is lehet. Megtalálható a fogfelszínen, az íny alatt és fölött, valamint a fogközökben. Ezt a szilárd anyagot, már nem tudjuk fogkefével eltávolítani, csak professzionális fogászati eszközök segítségével. A fogkő jele a kellemetlen szájszag és szájíz, amely rendszeres fogmosással sem csillapítható. Jelenlétében fogmosás során ínyvérzés figyelhető meg.

Milyen gyakran javasolt a fogkőeltávolítás?

Fontos, hogy a fogkövet szigorúan félévente eltávolíttassuk, hiszen így megelőzhetjük a fogínysorvadás kialakulását. Azonban a fogkőeltávolítás gyakorisága leginkább egyénfüggő, de párhuzamba állítható étkezési, italfogyasztási és a szájhigiéniai szokásokkal is. A fogkőeltávolítás gyakoriságának meghatározása minden esetben egyénileg történik.

Ultrahangos fogkőeltávolítás előtti és utána kép.

Milyen következményei, szövődménye lehetnek, ha nem távolíttatja el félévente a fogkövet?

A fogkőeltávolítás elhanyagolása ínysorvadáshoz vezethet. A fogkő és a baktériumok irritálják az ínyt és komoly gyulladást okoz. A baktériumok behatolnak a gyulladt íny és a fog közé és úgynevezett tasakok alakulnak, mely kellemetlen szájszaghoz vezet.

Amennyiben hosszú időn keresztül nem történik meg a fogkőeltávolítás, a gyulladás eléri a fogágyat és annak gyulladását okozza. A fogágy-gyulladás következtében a fogakat rögzítő szövetek sérülnek. Ennek következménye, hogy a fog tartószerkezete meggyengül, így a fogak meglazulnak, kihullanak.

A fogkő miatt gyulladt íny okozta tasakok gyakorta szerepelnek gócbetegség forrásaként, számos másodlagos betegséget okozva, például hajhullás, ízületi panaszok, infarktus, vetélés, koraszülés bőrproblémák. Ezek a betegségek, közvetetten ugyan, de a fogkőeltávolítás hiányából erednek. A káros következmények rendszeresen végzett fogkőeltávolítással megelőzhetek.

Hogyan történik rendelőnkben az ultrahangos fogkőeltávolítás?

Ajándék szájüregi rákszűrés és írásos kezelési terv

Az első találkozó alkalmával teljes körű szájüregi rákszűrést (bővebben itt) adunk Önnek ajándékba, melynek során átfogó képet kaphat fogainak és szájüregének állapotáról. A vizsgálat kitér a gócok, a rák és a rákmegelőző állapotok, valamint az ínysorvadás szűrésére is.

Ez követően készítünk egy kötelezettség mentes írásos kezelési tervet. Véleményünk szerint a sikeres és félelemmentes fogászati kezelésnek nélkülözhetetlen része a részletes információt adó, érthető kommunikáció, ezért a kezelési tervet alaposan átbeszéljük, és összes felmerülő kérdésére válaszolunk.

Ultrahangos fogkőeltávolítás, fogközök tisztítás

Ezután fogászatunkon professzionális és fájdalommentes ultrahangos fogkőeltávolítást alkalmazunk, melynek segítségével a legkisebb fogközökből is hatékonyan eltávolítható az ínygyulladást okozó, és esztétikailag is zavaró fogkő. Így elérhető, hogy ne következzen be fertőzés a szájüregben.

A rendelőnkben használt ultrahangos készülék feje 27.000-37.000 Hz frekvenciájú rezgéssel észrevétlenül, fájdalommentesen leválasztja a fogkövet a fogfelszínről. A frekvencia hatására képződő légbuborékok széttörik azt a fogkövet is, amit már hagyományos módszerekkel nem lehet eltávolítani. Ezzel az eljárással megkíméljük a fogzománcot és a fogínyt a sérülésektől.

Fehérítő hatású polírozás

Budapesti fogászati rendelőnkben az ultrahangos fogkőeltávolítás után a fogfelszíneket speciális pasztával, kefékkel és gumiharangokkal polírozzuk simára, amitől csillogóan simává válik fogainak felülete, így később a szennyeződések és a fogkő is nehezebben tapadnak meg rajtuk.

Ajándék Air-Brush sópolírozás

A magas sebességgel áramló tisztító por – a fogfelszín károsítása nélkül – maradéktalanul eltávolítja a legmakacsabb színezőanyagokat és szennyeződéseket. Működése hasonlít a magasnyomású mosóhoz.

Az ultrahangos fogkőeltávolítás teljesen fájdalommentes.

A fogkő leszedését követően, olyan otthoni szájápolási módszereket, technikákat ismertetünk meg Önnel, melyekkel csökkentheti a fogkő kialakulásának kockázatát. A kezelés után igény esetén fogápolással kapcsolatos videókat küldünk Önnek e-mailben, melyek segítségével elsajátíthatja a helyes szájápolás és fogmosás technikáját.

A fogkőeltávolítás fehéríti a fogakat?

Összességében igen, mivel a fogkő – és ez által a kisebb felületi elszíneződések – is eltávolításra kerülnek, illetve speciális technikával polírozzuk is a fogakat.

A fogkőeltávolítást és polírozást követően fogai fehérebbek, szebbek és egészségesebbek lesznek. A fogászatunkon alkalmazott sópolírozás vagy homokfúvásként is ismert eljárás, a fogkőeltávolítás után alkalmazott hagyományos polírozáshoz képest, 2-szer simább, tisztább, tükörfelületet hoz létre, melyen az újabb lerakódások is nehezebben tapadnak meg.

Polírozással olyan területek, fogközök is könnyen elérhetővé és gyönyörű tisztává varázsolhatók, amelyek a hagyományos módszerrel csak nehezebben hozzáférhetők. Tökéletes tisztaságot biztosít, hatékonyan eltávolítja a színes ételek, italok, illetve cigarettázás okozta elszíneződéseket, így kíméletes fogfehérítőként is alkalmazzuk. Ettől a fogai sokkal tisztábbak, fehérebbek, egészségesebbek lesznek és a leheleted is határozottan üdévé válik.

Ultahangos fogkőeltávolítás után Dr. Ökrös Petra és páciensse nézik a tükröt és mosolyognak.

Mire figyeljünk az ultrahangos fogkőeltávolítás után?

A fogkőeltávolítás után előfordulhat fognyaki érzékenység (hidegre, melegre, édes, savanyú ízekre). Ez érzékeny fogakra való fogkrém használatával 1-2 héten belül megszüntethető.

Az ultrahangos fogkőeltávolítás ára

Ultrahangos fogkőeltávolítás kezelés budapesti fogászati rendelőnkben 20.000 Ft, amely a következő szolgáltatásokat tartalmazza:

  • állapotfelmérés és egyénre szabott írásos kezelési terv,
  • szájüregi szűrővizsgálat (góc-, rák-, és ínysorvadás szűrés),
  • ultrahangos fogkőeltávolítás a teljes fogsorra,
  • fogak polírozása,
  • fogközök tisztítása,
  • dentálhigiéniai, szájápolási tanácsadás,
  • féléves kontroll.
Ultrahangos fogkő-eltávolítás után Dr. Ökrös Petra fogorvos és Dr. Varajti Artúr szájsebész konzultálnak a pácienssel.

Hogyan csökkenthetjük a fogkő kialakulásának lehetőségét?

Igény esetén segítünk kiválasztani az Ön számára ideális szájápolási módszereket, eszközöket a tökéletes szájhigiénia megteremtéséhez és fenntartásához. A kezelést követően ajándékban küldünk Önnek e-mailben egy ajándék fogápolási videó csomagot, melyek segítségével elsajátíthatja a helyes szájápolás és fogmosás technikáját, hogy elkerülje a kellemetlen szájszagot.

Mikor nem végezhető el az ultrahangos fogkőeltávolítás?

Budapesti fogászati rendelőnkben szívritmus-szabályozót viselő pácienseinknél kizárólag kézi műszerekkel távolítjuk el a fogkövet, melyekkel az íny alatt is hatékonyan tudunk dolgozni.

Mit csináljon, ha el akarja gyorsan és fájdalommentesen távolíttatni a fogkövet?

Előzze meg a komolyabb fogászati és ínyproblémák kialakulását gyorsan és teljesen fájdalommentesen ultrahangos fogkőeltávolítással. Az esztétikán túl fontos a rendszeres, legalább félévenkénti fogkőeltávolítás, hogy megelőzze a kellemetlen szájszagot, az íngyulladást, az ínysorvadást és fogainak elvesztését.

Rólunk mondták

Olvassa el, hogy miket mondtak klinikánkról pácienseink a Facebook-on és Google-n!

Még több páciens véleményt a facebook oldalunkon tud olvasni.

Előzzük meg együtt a kellemetlen leheletet és a komolyabb fogászati és ínyproblémák kialakulását! Szabaduljon meg gyorsan és fájdalommentesen a fogkövétől budapesti fogászati rendelőnkben! Forduljon hozzánk a +36 20 218 5343-as telefonszámon, vagy töltse ki az alábbi űrlapot nevének, telefonszámának megadásával és munkatársunk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.