Paradontológiai kezelés

Fogínysorvadás (fogágybetegség)

A fogínysorvadást (fogágybetegséget) népbetegségnek is tekinthetjük, hiszen a magyar lakosságnak több mint a 70%-a érintett. Kialakulása teljesen fájdalommentes, alattomos, ezért a betegek gyakran csak akkor fordulnak budapesti klinikánkhoz, ha a fogaik megmozdultak.

Sajnos, a betegség késői stádiumában már nem lehet megmenteni a fogakat és a fogágy szerkezetében olyan változások mennek végbe, amelyek a fogbeültetést is megnehezíthetik.

A fogínysorvadás (fogágybetegség) kialakulásának kezdeti stádiuma az ínygyulladás. Ilyenkor a betegség még visszafordítható, kezelhető. Az ínygyulladás során a páciensek vérzést tapasztalnak fogmosás során. Mivel megijednek a vér láttán, az érintett területeket nem mossák tovább rendesen, így a gyulladás továbbterjed és a mélybe jut, ahol a fog körüli csontot elpusztítja – és a fog végül kimozdul a helyéről.

A fogínysorvadás (fogágybetegség) felismerése

Ideális lenne, ha a páciensek képesek lennének felismerni magukon a fogínysorvadás tüneteit, de félévenkénti fogorvosi kontrollvizsgálat is elegendő lenne a betegség elkerüléséhez.

A fogínysorvadás (fogágybetegség) tünetei

A fogínysorvadás fogínygyulladással kezdődik, amelynek első felismerhető tünete a vörös, vérző íny. Az egészséges íny nem vérzik fogtisztítás alkalmával.

A kellemetlen lehelet is jele lehet a fogínysorvadásnak –ha valaki ezt a tünetet tapasztalja, érdemes minél előbb fogorvoshoz fordulnia.

A fogínysorvadás későbbi stádiumában a fogak mozgathatóvá válnak. A röntgenképen egyértelműen látszik a fogakat körülvevő csont állapota, amiből azonnal felmérhető a fogínysorvadás mértéke.

A betegség krónikus állapotként van jelen, így ízületi panaszokat, hajhullást, bőrgyógyászati problémákat és más gócbetegségeket okozhat.

A fogínysorvadás (fogágybetegség) okai

A fogínysorvadás kialakulásának hátterében sokféle tényező állhat. Az esetek többségében több tényező együttes jelenléte okozhatja ezt az elváltozást.

A leggyakoribb okok között szerepelnek a rossz szájápolási szokások, a nem megfelelő szájhigiénia. Ebből adódóan lepedék képződik, amiből fogkő jön létre, ahol a baktériumok túlságosan felszaporodhatnak. Emiatt először az íny gyullad be, majd a mélyebb rétegeket is eléri a gyulladás.

A fogínysorvadásnak genetikai okai is lehetnek, hiszen gyakran megfelelő szájhigiénia és standardkezelés mellett is előrehalad a csontpusztulás.

Különböző gyógyszerek mellékhatásaként is elindulhat ez a kóros folyamat.

A cukorbetegség és a dohányzás, valamint a stresszes életmód is fogínysorvadásra, fogágybetegségre hajlamosíthat. Azonban minden esetben igaz, hogy a megfelelő fogtisztítás lassítja vagy megállítja a fogínysorvadás folyamatát!

A fogínysorvadás (fogágybetegség) sikeres kezelése budapesti fogászati rendelőnkben

A gyógyítás első lépése, hogy a páciensnek el kell sajátítania a helyes szájápolási technikát, és azt bele kell építenie napi rutinjába. Ez a momentum fogja biztosítani a fogágybetegség gyógyításának sikerét.

A gyógyítási folyamat része:

  • a rendszeres fogkőeltávolítás, professzionális szájhigiénés kezelés;
  • a helyi egészségügyi problémák megszüntetése;
  • a kialakult gyulladásos területek tisztítása.

A fogínysorvadás kezelése során a fogkő eltávolítása a legfontosabb teendő, mivel ennek segítségével kerülhető el az, hogy a baktériumok a fogágyba juthassanak. A kezelést megelőzően fel kell tárni a kiváltó okot. Amikor a fogínysorvadás okai megszűnnek és a szájápolás megfelelően történik, akkor megkezdődik a regenerálódás folyamata és a gyógyulás.

Dr. Varajti Artúr fogorvos, szájsebész bal kezében egy fogászati tükröt, jobb kezében pedig egy fogkefét tart.

Hogyan akadályozhatjuk meg a fogínysorvadást (fogágybetegségt)?

A fogínysorvadás megakadályozásának legjobb módszere: a megelőzés. Ennek alapja a helyes szájápolás. Ha az ember kellően jó technikával mos fogat, úgy nagyon ritkán alakul ki fogínysorvadás.

Néha ilyen esetben is előfordul, ha például genetikai okok állnak a háttérben, azonban még ebben az esetben is lassítható a folyamat, amennyiben a fogtisztítás megfelelő technikával és rendszeresen történik.

A megfelelő életvitel is nagyban segítheti a fogínysorvadás megelőzését. A helyes táplálkozási szokások, a megfelelő mennyiségű vitamin- és ásványianyag-bevitel, valamint a dohányzás mellőzése ebből a szempontból is fontosak.

Elengedhetetlen továbbá a rendszeres fogászati kontroll, hiszen ha bármi probléma támadna a fogágyban, így azonnal kezelhetővé válik.

Mivel a fogínysorvadás leggyakoribb kiváltó oka a fogkőképződés, megelőzésként 3-6 havonta fogkőeltávolításra van szükség.

Rólunk mondták

Rólunk mondták

Olvassa el, hogy miket mondtak klinikánkról pácienseink a Facebook-on és Google-n!

Még több páciens véleményt a facebook oldalunkon tud olvasni.

Jöjjön el hozzánk egy ingyenes, személyes konzultációra és ismerje meg lehetőségeit. Keressen minket a +36 20 218 5343-as telefonszámon, vagy töltse ki az alábbi űrlapot nevének, telefonszámának megadásával és munkatársunk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot. Forduljon hozzánk bizalommal és távozzon elégedetten, magabiztos mosollyal!