Szájüregi szűrővizsgálat

Mi történik az első találkozáskor a szájüregi szűrővizsgálat során?

Rendelőnkben a fogászati kezelést minden esetben egy szájüregi szűrővizsgálat és állapotfelmérés előzi meg. Emellett a pontosabb diagnózis és a precíz tervezés érdekében, térítés ellenében digitális panoráma röntgent felvételt készítünk.

A szájüregi szűrővizsgálat célja, hogy átfogó képet kapjon fogai és szájürege állapotáról. Továbbá, hogy benyomást szerezzen a Rendelőnkről, a kezelőorvosról, és a klasszikus orvos-páciens kapcsolat mellett, egy minőségi emberi kapcsolat alakuljon ki, amely kulcsfontosságú minden sikeres fogászati beavatkozáshoz.

Hogyan történik a szájüregi szűrővizsgálat?

Ön lefoglalja a konzultációra az időpontot, majd eljön a budapesti fogászati és szájsebészeti rendelőnkbe a megbeszélt dátumon. 

Ezt követően az első kérésünk, hogy töltsön ki egy rövid, az Ön egészségi állapotára vonatkozó – anamnézis támogató – kérdőívet, amely elengedhetetlen az ideális kezelési terv felállításához.

Fogászati állapotfelmérés, valamint góc-, rák-, és ínysorvadás szűrés segítségével teljes képet kap szájürege állapotáról. A szájüregi szűrővizsgálat teljesen fájdalommentes, így Ön kényelmesen hátradőlhet a fogorvosi székben.

Szükség esetén a pontosabb diagnózis és a precíz tervezés érdekében, térítés ellenében digitális panoráma röntgent vagy 3D CT-felvételt készítünk

Dr. Varajti Artúr fogorvos, szájsebész szájüregi szűrővizsgálat közben a budapesti fogászati rendelőben.

A kapott eredmények alapján részletesen és érthetően ismertetjük Önnek a kezelendő fogászati problémát, annak megoldási alternatíváit, illetve a kezelés pontos menetét. 

Végül elkészítjük a személyre szabott, írásos kezelési tervet, amely tartalmazza a kezelés legfontosabb részleteit, majd teljes körű tanácsadást adunk Önnek és válaszolunk az összes kérdésére. Mindent pontosan, előre fog tudni.

FONTOS! Ha fáj a foga vagy akut fogászati problémája van, egy gyors vizsgálatot követően azonnal megkapja megfelelő ellátást, és csak azt követően történik a kezelési terv felállítása.

Mi a kezelési terv?

A kezelési tervet Önnel szorosan együttműködve állítjuk össze, amely tartalmazza a kezelés legfontosabb részleteit: a pontos árat, a szükséges kezeléseket, valamint a teljes folyamat idejét és a garanciális feltételeket. A kezelési terv tulajdonképpen egy menetrend, ami részletesen tartalmazza, hogy Önnek hány alkalommal kell megjelennie a rendelőben, illetve, hogy mi történik az egyes kezelések alkalmával. 

A kezelési terv a szakmaiság mellett egyben garancia arra, hogy minden szükséges kezelést megkapjon. Rendelőnkben a dentálhigiénikus, a szájsebész, az implantológus, és fogszabályozó szakorvos közösen tervezik meg a kezelést és dolgozik azon, hogy Ön a legtökéletesebb eredményt kapja. Rendelőnkben tünetek helyett az okot gyógyítjuk, így a fájdalom nem jön vissza.

Szájüregi szűrővizsgálat a komolyabb problémák megelőzéséért

A teljes körű góc-, és rákszűrés segítségével időben észlelni tudjuk a daganatos elváltozásokat, még a kezdeti stádiumban. Ezáltal sokkal több lehetőség áll rendelkezésünkre ezek kezelésére, illetve nagyobb az esély a gyógyulásra. Ennek okán kulcsfontosságú a rendszeres, félévenkénti fogászati szűrővizsgálat.


Fény derülhet egy elhúzódó problémája valódi okára

A szájüreget érintő egészségügyi problémák a szerveztünk más pontjain is komoly gondot okozhatnak. Így a vizsgálat során olyan betegségek okára is fény derülhet, mint pl. hajhullás, alvászavar, szív-, cukor-, és nőgyógyászati betegségek, bőrgyógyászati panaszok. Ezek kialakulásához sokszor elég egy makacs ínygyulladás vagy fogágybetegség.

Milyen gyakran ajánlott részt venni a fogászati szűrővizsgálatokon?

Annak érdekében, hogy időben diagnosztizálni, ezáltal még a kezdeti fázisban kezelni tudjuk az esetleges fogászati betegséget, javasoljuk, hogy látogasson el hozzánk félévente egy szájüregi szűrővizsgálatra. A 6 hónap egy olyan időtartam, amely során ha fellép valamilyen fogászati probléma, abban az esetben még időben, megfelelően orvosolni tudjuk azt, maradandó károsodás nélkül.

Rendelőnkben a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt, illetve annak fontosságára hívjuk fel a figyelmet. Éppen ezért a fogai egészségének megőrzése érdekében a kezelési terv befejezését követően, ingyenes félévenkénti kontrollvizsgálatot nyújtunk az Ön számára, amely időpontjának közeledtéről e-mailben vagy telefonon is értesítjük.

Dr. Varajti Artúr fogorvos, szájsebész konzultál egy pácienssel szájüregi szűrővizsgálat után. Közösen néznek egy panoráma röntgenfelvételt.

Milyen veszélyeket rejt magában a rendszeres szájüregi szűrővizsgálat elmulasztása?

A legtöbb fogászati betegség, sokszor látványos tünet nélkül, a kezelés hiánya miatt alakul ki. Egy idő után pedig hiába figyelünk fel a bajra, akkor már korlátozottak a lehetőségeink, és legfeljebb annyit tehetünk, mint amikor süllyedő ladikban állunk. Több vizet kell kilapátolni, mint amennyi befolyik. 

A későn felfedezett, előrehaladott állapotban lévő betegségek kezelése komplikáltabb és hosszadalmasabb, mint az időben felfedezett problémák esetében. Egy kezeletlen fogbetegség súlyos szövődményekkel és akár maradandó károsodással is járhat.

Ezekre a tünetekre figyeljen oda, hogy ne veszítse el fogait

A mozgó fogak kialakulását a legtöbb esetben a mára népbetegségnek számító fogínysorvadás okozza. Szinte minden esetben fájdalom nélkül alakul ki, ezért fontos hogy ezt a betegséget már a korai szakaszban felismerjük. A fogágybetegség első felismerhető tünetei: a vörös, duzzadt íny, kellemetlen szájszag, valamint fogmosáskor, ritkán spontán fellépő ínyvérzés. Amennyiben nem vesszük komolyan ezeket a tüneteket, az összes ép fogunkat elveszíthetjük, akár már egész fiatalon.

A fogszuvasodás egy visszafordíthatatlan folyamat. Akár egy kisebb fogszuvasodás is az idő múlásával a fog elhalásához vezet, amely miatt annak kezelése jóval komplexebb eljárásokat igényel. Szükség lehet a fog megmentése érdekében gyökérkezelésre, az elhalt területek különböző fogbetétekkel való pótlására, valamint a foghiány helyére fogimplantátum beültetésére.

Rólunk mondták

Olvassa el, hogy miket mondtak klinikánkról pácienseink a Facebook-on és Google-n!

Még több páciens véleményt a facebook oldalunkon tud olvasni.

A rendszeres szűrésekkel az időben felismert elváltozások meglehetősen jól gyógyíthatóak, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a kontroll fontosságát. Ön mikor járt utoljára fogorvosnál? Amennyiben egy évnél régebben, ne késlekedjen tovább, foglaljon időpontot most!