Bölcsességfog eltávolítás

Milyen tünetek jelzik, hogy baj lehet a bölcsességfogunkkal?

A legfőbb probléma általában az, hogy a bölcsességfog félig bújik elő, nagy részét még laza íny borítja, ami alá könnyen bemegy az ételmaradék, tisztítása pedig szinte lehetetlen, és ennek következtében gyulladás alakulhat ki. 

A bölcsességfog okozta gyulladás első tünete a duzzadt fogíny és a fájdalom. Az utóbbi kiterjedhet a fülünkre, a torkunkra és a homlokunkra is. Nagyon erős gyulladás jele az, ha rágáskor, az állkapcsunk mozgatásakor is fájdalmat érzünk. Előfordulhat, hogy alig tudjuk kinyitni a szánkat. Ebben az esetben mindenképpen javasolt szakemberhez fordulni, mert a folyamat szélsőséges esetben akár szájzárhoz is vezethet. Intő jel lehet még a duzzadt nyirokcsomó. A bölcsességfog miatt kialakult gyulladásos góc akár az egész szervezetre hatást gyakorolhat. 

Ha a bölcsességfoga fájdalmat okoz, akkor nem érdemes halogatni a beavatkozást. Tegye meg az első lépését, és jöjjön el hozzánk egy ingyenes állapotfelmérésre és szájüregi szűrővizsgálatra.

Milyen veszélyei lehetnek annak, ha nem távolíttatja el problémát okozó bölcsességfogát?

  • Ha a bölcsességfog csak részben tud előtörni, akkor a fog és az íny között egy tasak alakul ki, amelynek tisztítása szinte lehetetlen. A belekerülő ételmaradékok pedig gyulladást okoznak, ami heves fájdalommal, magas lázzal és duzzanattal járhat. 
  • Hely hiányában a bölcsességfog növekedés közben buldózerként tolhatja előre a szomszédos őrlőfogakat, majd azok a frontfogakat, ami az egész fogívben torlódást okoz. 
  • A csontban rekedt bölcsességfogak hosszú távon ciszta, tályog képződését idézhetik elő. Ez sok esetben évekig nem okoz panaszokat, de alattomos „gócként” terheli a szervezetünket. 
  • A megdőlt bölcsességfog a nagyőrlő fog hátsó felszínének feszül. Emiatt fogkefével sem tisztítható, és ez a szomszédos fogak gyors romlásához, szuvasodásához, vagy akár azok elvesztéséhez is vezethet.

A bölcsességfog okozta problémák tünetek nélkül is felléphetnek. Ezért évente vizsgáltassuk meg  magunkat, akkor is ha úgy érezzük nem okoz problémát. Előzze meg Ön is a bölcsességfog okozta gondokat!

Bölcsességfog eltávolítás előtt Dr. Varajti Artús és páciense konzultál.

Így történik rendelőnkben a bölcsességfog eltávolítás – lépésről lépésre

Ajándék szájüregi rákszűrés és írásos kezelési terv

Első alkalommal teljes körű szájüregi rákszűrést adunk Önnek ajándékba, ennek segítségével felmérjük fogainak állapotát. Ezt követően készítünk egy digitális panorámaröntgen-felvételt (bővebben itt). Ebből kiindulva összeállítunk egy személyre szabott, írásos kezelési tervet, majd részletesen elmagyarázzuk Önnek a műtét menetét. Végül közösen kiválasztjuk a bölcsességfog-eltávolítás időpontját.

Érzéstelenítés

A bölcsességfog-eltávolítás mindig érzéstelenítéssel történik. Olyan speciális, modern, szájsebészeti beavatkozásokhoz kifejlesztett érzéstelenítő szert alkalmazunk, amely a hagyományos érzéstelenítőnél négyszer erősebb – ezért a kezelés nálunk teljesen fájdalommentes. A beavatkozás során kizárólag nyomás, feszítés érezhető. 

Fájdalommentes bölcsességfog eltávolítás

Az érzéstelenítés után elvégezzük a műtétet, majd ha szükséges, a sebszéleket varrattal látjuk el. A 30-60 perces műtéti idővel szemben az Artdent-módszernek köszönhetően nálunk a teljes művelet akár egy ebédszünet alatt elvégezhető, hiszen átlagosan mindössze 15 percig tart! Ennek köszönhetően a műtéti megterhelés és a stressz kisebb, a gyógyulási idő pedig csupán fele a szokásosnak.

Ajándék Safe-Laser-kezelés

Rendelőnkben a műtét után, majd a kontrollvizsgálat során lézerterápiában részesítjük klienseinket. Ez az eljárás csillapítja a fájdalmat, csökkenti a gyulladást, továbbá serkenti a test öngyógyító képességét.

Bölcsességfog eltávolítás utáni tájékoztatás, műtét utáni csomag

A műtét után átadott csomagban tájékoztató füzetet biztosítunk Önnek, hogy tisztában legyen a műtét utáni teendőkkel, szabályokkal. Emellett egy instant jégtasakkal és egy sebtisztításra is alkalmas fogkefével ajándékozzuk meg, hogy tisztán tudja tartani a műtéti területet.

Bölcsességfog eltávolítás közben Dr. Varajti Artúr és asszisztense.

Válasszon minket, válassza az Artdent módszert

Bölcsességfog eltávolítás rövidebb érzéstelenítés ikon.

Speciális érzéstelenítő = fájdalommentes gyökérkezelés

Olyan speciális, modern, szájsebészeti beavatkozásokhoz kifejlesztett érzéstelenítő szert alkalmazunk, amely a hagyományos érzéstelenítőnél négyszer erősebb – ezért a kezelés nálunk teljesen fájdalommentes.
Bölcsességfog eltávolítás műtét ikon.

Bölcsességfog eltávolítás, akár egy ebédszünet alatt

A 30-60 perces műtéti idővel szemben az Artdent módszernek köszönhetően nálunk mindössze átlagosan 15 perc alatt megszabadulhat bölcsességfogától.
Bölcsességfog eltávolítás rövidebb gyógyulási idő ikon.

Ön már pár nappal a beavatkozás után újra a régi lehet!

Kíméletes módszerünk előnye, hogy a műtéti megterhelés kisebb, ezáltal a gyógyulási idő a felére csökken – így Ön hamarabb visszatérhet szokásos mindennapjaihoz.

Hogyan előzhetők meg  a bölcsességfog okozta kellemetlenségek?

A legfontosabb, hogy tisztában legyen azzal, van-e bölcsességfoga vagy nincs. Forduljon szakemberhez, jöjjön el hozzánk egy szájüregi szűrővizsgálatra! Panorámaröntgen-felvétel segítségével megállapítjuk, hogy a bölcsességfogai okozhatnak-e problémát a későbbiekben. 

Panaszoktól függetlenül javasoljuk a kontrollt félévente, évente megismételni, hiszen a bölcsességfogak okozta problémák tünetek nélkül is felléphetnek. Ha már panaszt okoznak, akkor nagyobb bajra is gondolni lehet. A röntgenfelvételen rögtön látszik az, hogy nyomja-e a teljes fogívet a bölcsességfog, hogy nem nő-e ferdén, de az is, ha olyan helyen lyukas, ahol az elváltozás szabad szemmel nem látható. Rendszeres ellenőrzéssel  megelőzheti a fogszuvasodást, a ciszta kialakulását, a szomszédos fogak elvesztését vagy a fogak torlódását. 

Ne halogassa kezelését, a bölcsességfog okozta probléma magától nem szűnik meg!

Ha esetleg már gyulladást, fájdalmat okoz a bölcsességfog, nem szabad halogatni a beavatkozást. Tegye meg Ön is az első lépést: jöjjön el hozzánk egy ingyenes szájüregi szűrővizsgálatra és ellenőriztesse bölcsességfogainak állapotát!

Jó kezekben lesz: fogászatunkon tapasztalt szájsebész várja Önt, aki eddig már több mint 10.000 szájsebészeti beavatkozást végzett el, melyeknek több mint a 60%-a bölcsességfog-eltávolítás volt.

Rólunk mondták

Olvassa el, hogy miket mondtak klinikánkról pácienseink a Facebook-on és Google-n!

Még több páciens véleményt a facebook oldalunkon tud olvasni.

Jöjjön el hozzánk egy ingyenes, személyes konzultációra és ismerje meg lehetőségeit. Keressen minket a +36 20 218 5343-as telefonszámon, vagy töltse ki az alábbi űrlapot nevének, telefonszámának megadásával és munkatársunk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot. Forduljon hozzánk bizalommal és távozzon elégedetten, magabiztos mosollyal!