Csontpótlás

A csontpótlás összetett szájsebészeti eljárás, melynek segítségével az implantációs műtéthez szükséges, hiányzó csontot különböző eredetű anyagokkal pótolják. Az Artdent budapesti fogászati rendelőjében szájsebészeti beavatkozáshoz az alábbi csontpótló eljárásokat használjuk:

  • állati eredetű csont alkalmazása,
  • a páciens saját csontjából történő pótlás,
  • szintetikus csontpótló anyag alkalmazása,
  • ezek kombinációja.

A csonthiánynak megfelelően a szájsebész szakorvos eldönti, hogy milyen csontpótló anyag a legmegfelelőbb.

Mikor van szükség szájsebész által végzett csontpótlásra?

A csontpótlás minden olyan esetben szükséges lehet, amikor az implantátum beültetése nem lehetséges, mert az adott területen a csont mennyisége kevés, és a csont minősége nem megfelelő ahhoz, hogy kellő stabilitást biztosítson a titán műgyökér számára. Ilyen helyzet akkor alakul ki, ha a fogeltávolítás után túlságosan hosszú idő telik el, ugyanis az eltelt idővel arányosan a csont vékonyodik. A szájsebészet rohamos fejlődése azonban lehetővé teszi, hogy a hiányzó csontot pótolhassuk és megteremthessük a fogbeültetés feltételeit.

A csontpótlás műtéti kivitelezését mindig az adott anatómiai helyzet határozza meg. A felhasznált anyag (szintetikus csontpótló anyag, állati eredetű csontpótló anyag, páciens saját csontja) kiválasztását a páciens egyéni helyzete határozza meg. A saját csont azonban gyorsabban épül be, így a fogbeültetési eljárás biztosabb és hatékonyabb lesz.

Milyen esetben alkalmazza az Artdent Fogászat az arcüregemelési eljárást?

Az arcüregemelés (sinus lift) olyan szájsebészeti beavatkozás, amely a csontpótló műtétek közé tartozik és lehetővé teszi a fogbeültetés kivitelezését. A felső állcsontban lévő fogak gyökerei benyúlnak az arcüregbe, így ott jelentős csontveszteség keletkezhet a fogak elvesztése után. Előfordulhat, hogy a fogbeültetéshez csupán vékony csontréteg áll rendelkezésre az arcüreg és a szájüreg között. Ilyenkor a csontpótlás a kis- és nagyörlők területén történik. A csontpótló anyagot az arcüreg nyálkahártyája és a csont közé helyezik. Ebben az esetben a gyógyulási idő hosszabb, 6-9 hónapig is eltarthat, és utána lehet a fogbeültetést elvégezni.

Ha az arcüregemelési műtét során csak kis mennyiségű csontpótló anyagot kell behelyezni, akkor arra is van esély, hogy a két szájsebészeti beavatkozást, a csontpótlást és az implantátumbeültetést egyszerre lehessen végrehajtani.

A csontpótló műtétek a szájüregen át történnek, általában helyi érzéstelenítéssel, és nem megterhelők a páciensre nézve. A műtét után előfordulhat minimális fájdalom, de ez hamar megszűnik, amennyiben a páciens figyelembe veszi a szájsebészeti műtét utáni teendőket, és betartja az orvosi előírásokat. Ezek a csontosodás szempontjából is nagyon fontosak, és a páciens pontos tájékoztatást kap róluk a szájsebész szakorvostól.

A fentiekben leírt szájsebészeti eljárásokon kívül vannak olyan rutinműtétek is, amelyek szintén a szájsebészet területéhez tartoznak, de jóval egyszerűbbek. Bármilyen szájsebészeti beavatkozásról legyen is szó, az Artdent Fogászat fájdalommentes megoldásokkal várja Önt is.

Rólunk mondták

Olvassa el, hogy miket mondtak klinikánkról pácienseink a Facebook-on és Google-n!

Még több páciens véleményt a facebook oldalunkon tud olvasni.

Jöjjön el hozzánk egy ingyenes, személyes konzultációra és ismerje meg lehetőségeit. Keressen minket a +36 20 218 5343-as telefonszámon, vagy töltse ki az alábbi űrlapot nevének, telefonszámának megadásával és munkatársunk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot. Forduljon hozzánk bizalommal és távozzon elégedetten, magabiztos mosollyal!