Slide Csontpótlás előtt Dr. Varajti Artúr szájsebész nézi a monitort a budapesti fogászaton.

Csontpótlás

A csontpótlás összetett szájsebészeti eljárás, melynek segítségével az implantációs műtéthez szükséges, hiányzó csontot különböző eredetű anyagokkal pótolják. Az Artdent budapesti fogászati rendelőjében szájsebészeti beavatkozáshoz az alábbi csontpótló eljárásokat használjuk:

  • állati eredetű csont alkalmazása,
  • a páciens saját csontjából történő pótlás,
  • szintetikus csontpótló anyag alkalmazása,
  • ezek kombinációja.

A csonthiánynak megfelelően a szájsebész szakorvos eldönti, hogy milyen csontpótló anyag a legmegfelelőbb.

Mikor van szükség szájsebész által végzett csontpótlásra?

A csontpótlás minden olyan esetben szükséges lehet, amikor az implantátum beültetése nem lehetséges, mert az adott területen a csont mennyisége kevés, és a csont minősége nem megfelelő ahhoz, hogy kellő stabilitást biztosítson a titán műgyökér számára. Ilyen helyzet akkor alakul ki, ha a fogeltávolítás után túlságosan hosszú idő telik el, ugyanis az eltelt idővel arányosan a csont vékonyodik. A szájsebészet rohamos fejlődése azonban lehetővé teszi, hogy a hiányzó csontot pótolhassuk és megteremthessük a fogbeültetés feltételeit.

A csontpótlás műtéti kivitelezését mindig az adott anatómiai helyzet határozza meg. A felhasznált anyag (szintetikus csontpótló anyag, állati eredetű csontpótló anyag, páciens saját csontja) kiválasztását a páciens egyéni helyzete határozza meg. A saját csont azonban gyorsabban épül be, így a fogbeültetési eljárás biztosabb és hatékonyabb lesz.

Milyen esetben alkalmazza az Artdent Fogászat az arcüregemelési eljárást?

Az arcüregemelés (sinus lift) olyan szájsebészeti beavatkozás, amely a csontpótló műtétek közé tartozik és lehetővé teszi a fogbeültetés kivitelezését. A felső állcsontban lévő fogak gyökerei benyúlnak az arcüregbe, így ott jelentős csontveszteség keletkezhet a fogak elvesztése után. Előfordulhat, hogy a fogbeültetéshez csupán vékony csontréteg áll rendelkezésre az arcüreg és a szájüreg között. Ilyenkor a csontpótlás a kis- és nagyörlők területén történik. A csontpótló anyagot az arcüreg nyálkahártyája és a csont közé helyezik. Ebben az esetben a gyógyulási idő hosszabb, 6-9 hónapig is eltarthat, és utána lehet a fogbeültetést elvégezni.

Ha az arcüregemelési műtét során csak kis mennyiségű csontpótló anyagot kell behelyezni, akkor arra is van esély, hogy a két szájsebészeti beavatkozást, a csontpótlást és az implantátumbeültetést egyszerre lehessen végrehajtani.

A csontpótló műtétek a szájüregen át történnek, általában helyi érzéstelenítéssel, és nem megterhelők a páciensre nézve. A műtét után előfordulhat minimális fájdalom, de ez hamar megszűnik, amennyiben a páciens figyelembe veszi a szájsebészeti műtét utáni teendőket, és betartja az orvosi előírásokat. Ezek a csontosodás szempontjából is nagyon fontosak, és a páciens pontos tájékoztatást kap róluk a szájsebész szakorvostól.

A fentiekben leírt szájsebészeti eljárásokon kívül vannak olyan rutinműtétek is, amelyek szintén a szájsebészet területéhez tartoznak, de jóval egyszerűbbek. Bármilyen szájsebészeti beavatkozásról legyen is szó, az Artdent Fogászat fájdalommentes megoldásokkal várja Önt is.

Rólunk mondták

Jöjjön el hozzánk egy ingyenes, személyes konzultációra és ismerje meg lehetőségeit. Keressen minket a +36 20 218 5343-as telefonszámon, vagy töltse ki az alábbi űrlapot nevének, telefonszámának megadásával és munkatársunk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot. Forduljon hozzánk bizalommal és távozzon elégedetten, magabiztos mosollyal!

Dr. Varajti Artúr fogorvos, fogászati asszisztens és páciens állnak egymás mellett és mosolyognak a bölcsességfog eltávolítás után.

+36 20 218 5343

artdent@artdent.hu

1027 Budapest, Bem rakpart 50.