A fogszabályozásról őszintén (18+, felnőtt tartalom)

Home/szöveges blog/A fogszabályozásról őszintén (18+, felnőtt tartalom)
Dr. Tussinger Mónika és páciense. Felnőttkori fogszabályozás után.

Belevágjak a fogszabályozásba 30 év felett is?

A válasz egyértelműen, igen. Lehet Ön 8, 18 vagy 58 éves, a fiziológiai folyamat, amely a fogakat a csontban mozgatja, ugyanaz. Tehát fogszabályozásnál gyermek és felnőtt korban is ugyanaz a folyamata játszódik le, csak a szervezet különböző sebességgel reagál a kezelésre.

Artdent logó
A modern fogszabályozó rendszereknek és rendelőnkben alkalmazott protokollnak köszönhetően akár 50, 60, 70 évesen is szabályozhatjuk a torlódott fogakat.

Idősebb korban sokkal körültekintőbb vizsgálatok alapján kell a kezelést megtervezni, mint a 11-18 éves korosztálynál. Ugyanis felnőttek esetében már nagyobb számban fordulnak elő tömések, gyökérkezelésre váró vagy hiányzó fogak, fogágybetegség, melyeket a legtöbb esetben fogszabályozás előtt orvosolni kell.

A felnőttkori fogszabályozás szerepe

A fogszabályozásra mindig érdemes időt áldozni, hiszen a szabályos, egészséges fogsor, arcunk és személyiségünk meghatározó eleme. A kezelés a fogazat esztétikai hatása mellett, fogai egészségének megőrzéséhez is hozzájárul, hiszen torlódások megszüntetésével a fogak könnyebben tisztíthatók, így megelőzheti a fogszuvasodást és a fogágybetegség kialakulását. Idősebb korban a fogszabályozás akár a fogágybetegség kezelésében is komoly szerepet játszhat. Emellett a fogszabályozással megelőzhetők a mély- és keresztharapás okozta állkapocs-ízületi betegségek.

Milyen fogszabályozó kezelés javasolt felnőttkorban?

Az esetek többségében a kivehető fogszabályozó készülék már szóba sem jöhet felnőttkorban, de így is tudunk két biztonságos és hatásos módszer között választani. Egyszerűbb esetekben mindenképpen ajánlom a kiváló esztétikai adottságokkal rendelkező láthatatlan fogszabályozót. Közepes, vagy erősebb fogtorlódás esetén pedig a gyorsabb és hatékonyabb megoldást jelentő rögzített, ún. lágy erőket alkalmazó készülékes kezelés.

Digitális lenyomatvétel közben.

Az Ön esetében a láthatatlan vagy a rögzített fogszabályozás jelenti a megoldást?

Ez könnyen kiderülhet. Kérjen időpontot, és jöjjön el rendelőnkbe egy ingyenes állapotfelmérésre!

Rendelőnkben lehetőséget biztosítunk arra, hogy több különböző szakterület specialistájának összehangolt javaslata alapján kaphasson személyre szabott kezelési tervet. Fogorvos, fogszabályozó szakorvos és szájsebész együttes munkájával tervezzük meg a végeredményt. Ez a klinikánkon kifejlesztett, vizsgálati rendszer (az Artdent 360 Smile! módszerről bővebben itt tudod olvasni) elősegíti a több szempontot is figyelembe vevő kezelési terv elkészítését és megvalósítását, ami nemcsak kényelmet, pénz- és időmegtakarítást jelent, hanem sokkal nagyobb biztonságot is nyújt számodra.

Dr. Pázmándi Patricia felnőttkori fogszabályozás konzultáció után.

“Fogszabályozás esetén mindig fogat kell húzni.”

Sokan azért nem vágnak bele a fogszabályozásba, mert félnek attól, hogy számos foghúzáson át kell esniük a készülék viseléséhez. Megnyugtatunk mindenkit: az állítás hamis. Lehet hogy sok fogászat inkább húzna – mert egyszerűbb – mi viszont mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne kelljen megválnia egyetlen egy fogától sem. A rendelőnkben alkalmazott modern fogszabályozó készülékek és az ún. önligírozó technika segítségével szinte bármekkora torlódást és harapás eltérést meg tudunk oldani foghúzás nélkül. A lágyabb erőknek köszönhetően, az ajkak izomzata megtartja a frontfogakat és a fogívek oldalirányba tágulnak, így a torlódott fogak számára foghúzás nélkül is marad hely a fogsorban és korrigálhatóak a harapási eltérések.

Artdent logó
A rendelőnkben alkalmazott módszernek köszönhetően esetek mindössze 5-10%-nál kell csak fogat húzni.

Lehet fogszabályzót felrakatni, ha van implantátum beültetve?

A pácienseim körében gyakran ismételt kérdés, hogy korona vagy fogászati implantátum esetén van-e lehetőség fogszabályozásra. A válasz egyértelműen, igen. Azonban fontos, hogy a kezelés megkezdése előtt ellenőrizzük a meglévő fogpótlásokat, mivel fontos azok megfelelő stabilitása, illetve a korona alatti fogcsonk egészsége.

Mi történik a fogszabályozó kezelés után?

Miután befejeződött a fogszabályozó kezelés, készítünk egy prevenciós tervet, melyben felvázoljuk mindazokat a lépéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy fogsora ne csak rendezett, hanem egészséges is maradjon. Számba vesszük a szükséges kezeléseket, megbeszéljük mire figyelj oda a későbbiekben, és milyen eszközöket használj a fogápoláshoz. Emellett ingyenes félévenkénti kontrollt biztosítunk, melynek legfőbb előnye, hogy egy későbbi, esetleges kialakuló, problémát azonnal észrevegyünk és így lehetőségünk legyen időben kezelni.

Dr. Tussinger Mónika fogszabályozás állítás közben.

Kialakulhat a fogak torlódása felnőttkorban?

A válasz igen. Leggyakrabban a szabálytalanul kinövő vagy át nem tört bölcsességfog lehet a felelős a fogak torlódásáért. Emellett az állcsont zsugordásától is kialakulhat torlódás, amely 18-20 éves korban kezdődik el. Többek között az előbb felsorolt okok miatt, a kezelés befejezésével, minden páciensünk számára ingyenes félévenkénti fogszabályozási, szájsebészeti, és általános fogorvosi kontrollt biztosítunk.

Amennyiben Ön is szeretné, hogy fogai szabályosak és egészségesek legyenek, tegye meg az első lépést és jöjjön el hozzánk egy fogszabályozó konzultációra.