Foghúzás és fogbeültetés egyszerre? Lehetséges?

Home/szöveges blog/Foghúzás és fogbeültetés egyszerre? Lehetséges?
Dr. Varajti Artúr pácienst kezel az Artdent Fogászat rendelőjében

A válasz igen, tehát a foghúzást követően azonnal megtörténhet a fogimplantátum beültetése, melynek legfőbb előnye, hogy a kedvezőtlen csontlebontódási folyamat nem tud elindulni. Emellett a fog körüli lágyrészek, a félhold alakú ínykontúr nagyon szépen megmaradnak, ami kiváló esztétikai és funkcionális eredményt ad. Nem utolsó sorban a kezelési idő is lerövidül és a műtéti megterhelés is kisebb.

A teljes csontosodást azonban ebben az esetben is meg kell várni, mely azonnali implantáció esetében mindössze 3 hónap. A gyógyulási időt követően pedig elkészítjük a végleges felépítményt és koronát az implantátumra.

Melyek a feltételei az azonnali fogbeültetésnek?

Fontos kiemelni, hogy az azonnali implantáció nem minden esetben lehetséges. Kizáró ok lehet a csonthiány, a gyulladt íny, valamint a mozgó fogak, hiszen ebben az esetben a fog tartó izmai károsodtak, és aktív gyulladásban vannak. Tehát az azonnali fogbeültetés kizárólag kiváló szájhigiénia, egészséges fog és íny, valamint megfelelő csontállomány esetében végezhető el.

Dr. Varajti Artúr pácienst kezel az Artdent Fogászat rendelőjében

Azonnali fogbeültetés a gyakorlatban (esetbemutatás)

32 éves Tiroli páciensünk egyik nagyörlő fogát sajnos semmilyen konzervatív módon nem lehetett megmenteni. Leszámítva ezt az egy fogat, a fogsora, és ínye, és a csontállománya is kiváló állapotban volt, így foghúzást követően azonnal megtörténhetett a fogbeültetése.

A műtétet megelőzően, CT felvétel alapján, 3D szoftverrel lemodelleztük a páciens állkapcsát, majd megtervezzük az implantátum helyét, valamint a leendő fog formáját és pozícióját. Ezt követően 3D nyomtatóval készítettünk egy személyre szabott (úgynevezett implantációs) sebészeti sablont. Ennek segítségével lényegesen rövidebb lett a beavatkozási idő, kisebb a műtéti terhelés és rövidebb a gyógyulási idő.

Másnap délelőtt a foghúzást követően a sebészeti sablon segítségével tizedmilliméter pontossággal beültettük az implantátumot a csontba. A csontregenerációs hatások azonnal beindultak, emellett a fog körüli lágyrészek is nagyon szépen megmaradtak.

A teljes csontosodást azonban az azonnali fogbeültetés esetében is meg kellett várnunk, ami mindössze 11 hét volt. Annak érdekében, hogy félhold alakú ínykontúr megmaradjon, az implantátumba ideiglenes felépítményt és egy ideiglenes koronát is készítettünk. Tehát a páciens a műtétet követően a beültetett implantátummal és azon egy ideiglenes koronával távozott. Ezt az jelentette,hogy nemcsak az implantátumra tett szert azonnal,hanem rögtön egy fogat is kapott rá.

A gyógyulási időt követően pedig a CAD/CAM számítógépes technológiával milliméter pontossággal elkészítésre került a cirkon–kerámia fogpótlás.

Foghúzás után fogbeültetés - egyszerre lehetséges! Röntgenfelvétel az Artdent Fogászatnál

Kérjen konzultációs időpontot mielőbb!

Ahogy az a példánkból is láthatja, szélsőséges eseteket is tudunk precízen és minél kevesebb kellemetlenséggel orvosolni, de ehhez arra van szükségünk, hogy a problémát minél hamarabb észrevegyük és kivizsgáljuk. Ezért arra biztatjuk Önöket, hogy keressenek minket bizalommal és jöjjenek el rendelőnkbe egy ingyenes állapotfelmérésre.