Fogszabályozás felnőttkorban – Mire számíthat nálunk?

Home/szöveges blog/Fogszabályozás felnőttkorban – Mire számíthat nálunk?
Dr. Friedreich Dóra a fogszabályzás előtt szükséges előzetes vizsgálatot mutatja be.

Fogorvosi rendelőnk egyik legnépszerűbb szolgáltatása a felnőttkori fogszabályozás. Ez az eljárás nem csak esztétikai, hanem jelentős egészségi állapottal és életminőséggel összefüggő szempontokat is magában hordoz. Aki rászánja magát arra, hogy felnőtt korban vágjon bele egy ilyen procedúrába, abban rengeteg tévhit, félelem és persze jogos kérdés is megfogalmazódik.

Amellett, hogy egy személyes konzultáció során minden részletre kiterjedően és közérthetően elmagyarázunk, ebben az írásunkban is szeretnénk általános jellegű tájékoztatást nyújtani arról, mi is várható, ha hozzánk fordul valaki felnőtt fogszabályozás témakörben. Arra is fény derül, hogy nagyon sokan nem is tudják, hogy szükségük lenne valamilyen típusú fogszabályozásra!

Foghúzás nélkül is remekül működhet a dolog!

Emellett sokan attól félnek, és ez is visszatartja őket az első lépésekkor, hogy azonnal foghúzást javasol az orvos az összetorlódott, elcsúszott fogakat látva. Lehet, hogy sok fogászat inkább húzna, sőt, régebben ez bevált módszer volt, tehát maga a félelem is jogos a középkorú, vagy idősebb korosztályban. Szerencsére ez a szakmai nézet is sokat változott napjainkig. Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne kelljen megválnia egyetlenegy fogától sem!

Dr. Friedreich Dóra munka közben az Artdent fogászaton fogszabályozási konzultáció során.

Bízzuk magunkat modernebb módszerekre!

A rendelőnkben alkalmazott modern fogszabályozó készülékek és az ún. önligírozó technika segítségével szinte bármekkora torlódást meg tudunk oldani foghúzás nélkül is! A lágyabb erőknek köszönhetően az ajkak izomzata megtartja a frontfogakat és a fogívek oldalirányba tágulnak.

Így torlódott fogak számára foghúzás nélkül is marad hely a fogsorban és korrigálhatóak a harapási eltérések. Ezzel a módszerrel az esetek mindössze 5-10%-nál kell fogat húzni. Ezt az eshetőséget is részletesen körüljárjuk majd, ha erre kerülne a sor, hiszen nagyon fontos számunkra, hogy mindenki biztonságban érezze magát a kezeink között.

Páciensünk fogsora fogszabályozó kezelés után. Fogszabályozás foghúzás nélkül esetünk.

Hogyan zajlik ez a gyakorlatban?

Jó példa erre, mikor egy 29 éves páciensünk azzal a kéréssel fordult hozzánk, hogy tegyük rendbe rendezetlen fogait. Több fogorvosnál is járt, és mindegyikük ki akarta húzni két fogát, amit ő azonban feltétlenül el akart kerülni. Az előzetes vizsgálatokat követően kiderült, hogy sztrippeléssel és ún. önligírozó fogszabályozó módszerrel helyre tudjuk állítani torlódást úgy, hogy nem kell egyetlen egy fogát sem eltávolítani.

Amit fontos látni, hogy páciensünk esetében a kezelés célja nem kizárólag a fogsor esztétikájának a helyreállítása volt. Hiszen a torlódott, kusza fogait nagyon nehezen tudta tisztítani, ami miatt hajlamos volt a fogkövesedésre, fogszuvasodásra. A kifejezetten fog- és csontbarát eljárásnak, és az általunk alkalmazott kezelési protokollnak köszönhetően mindössze 8 hónap alatt helyre állítottuk a torlódást.

Páciensünk fogai szépen elférnek, és sokkal könnyebben tudja tisztítani, így meg tudja előzni a fogszuvasodást!

Esetbemutatás: fogszabályozás keresztharapás - utána

Valódi fogmegtartó kezelés – mi köze ennek a fogszabályozáshoz?

A fogszabályozás mellett a fogmegtartó kezeléseket akár külön kalap alá is vehetjük. Például az egyik páciensünk a front fogak kuszasága miatt kereste fel rendelőnket, de az állapotfelmérés során sokkal veszélyesebb dolgot találtunk. A képen jól látható, hogy a páciensnek a jobb oldali szemfogai keresztbe haraptak. Azaz a felső fogai az alsókon belül haraptak. Ez a fogai torlódásához, girbegurbaságához vezetett.

A keresztharapás jelensége nem csak esztétikailag zavaró. Emiatt a harapási rendellenesség miatt a fogakat ellentétes irányú erők érik, amely korai fogelvesztéshez is vezethet. Tehát páciensünk esetében az esztétikai korrekción túl valódi fogmegtartó kezelés is történt.

Hogyan lesz tökéletes a harapás?

A magas színvonalú kezelés során harapásemelés mellett, a képen látható kényszerhelyzetből kihoztuk a fogakat, és egy szabályos fogíven lettek elhelyezve. Ezzel megszüntettük a felső torlódást és a keresztharapást is. A páciens harapása tökéletes lett.

Amit még érdemes kiemelni, hogy a páciens fogait nem fehérítettük. Az általunk megtanított fogmosási technika, a fogszabályozás során történő rendszeres tisztítás és a kezelés végén a polírozás miatt lett ennyire látványos a különbség.

Amennyiben Ön is szeretné, hogy fogai esztétikusak és egészségesek legyenek, szerezzen személyre szabott szakértői véleményt, hogy tisztán láthassa lehetőségeit. Tegye meg Ön is az első lépést, és jöjjön el hozzánk egy állapotfelmérésre!