Minden, amit tudni szeretne a láthatatlan fogszabályozásról

Home/szöveges blog/Minden, amit tudni szeretne a láthatatlan fogszabályozásról
Minden, amit tudni szeretne a láthatatlan fogszabályozásról az Artdent Fogászattól!

Milyen életkorban javasolt a láthatatlan fogszabályzó?

Technikai szempontból nincs életkorbeli korlát. Gyermekek, tinédzserek, és felnőttek számára, akár 40 év felett is elérhető a láthatatlan fogszabályozó kezelés. A digitális tervezés, az ebből készült fogmozgatási terv, és a 3D technológiával gyártott sinek, biztosítják a kezelés eredményességét. Ennek ellenére nagyon sok múlik a fogszabályzó viselőjének, azaz a saját, vagy a gyermeked elhivatottságán.

Leginkább 16 éves kor felett, de inkább 20-22 éves kortól szoktuk ajánlani a kivehető fogszabályozó típust, pont az előbb említett elhivatottság miatt. Kisebb gyermekeknél előfordul, hogy ha kellemetlen számukra a fogszabályozás, akkor kiveszik a készüléket. A láthatatlan fogszabályozó kezelésnél pedig döntő tényező, hogy a páciensnek, neked, gyermekednek legalább napi 22 órában viselnie kell azt.

Minden problémára megoldást nyújt a láthatatlan fogszabályozó?

Ha már egy kicsit is kutattunk a témában, akkor tudhatjuk, hogy mint a legtöbb fogászati kezelésnek, úgy a láthatatlan fogszabályozásnak is megvannak a maga lehetőségei és ezzel együtt korlátai is. Harapási rendellenességek, funkciós problémák láthatatlan fogszabályozással sajnos nem oldhatók meg, ezzel a módszerrel főként a kisebb, esztétikai eltérések állíthatók helyre. Van egy másik nagyon fontos szempont, az pedig a kezelés ideje. Egy bizonyos időintervallum, sínszám, és ebből adódóan egy költségszint felett egy rögzített fogszabályozó kezelés, nem csak eredményesebb, de kedvezőbb és akár gyorsabb is.

A komplex, kiszámíthatatlan fogmozgatásokat igénylő eltérések megoldására az esztétikus, fix fogszabályozó kezelés javasolt. A modern, lágy biológiai erőkkel dolgozó készülékkel a kezelési idő rövid, az eredmény pedig gyors és látványos. Az Ön esetében a láthatatlan vagy a rögzített fogszabályozás jelenti a megoldás? Ez könnyen kiderülhet. Kérjen időpontot, és jöjjön el rendelőnkbe egy ingyenes állapotfelmérésre!

Minden, amit tudni szeretne a láthatatlan fogszabályozásról az Artdent Fogászattól!

A fogszabályozó kezelést megelőzve kiemelkedően nagy figyelmet fordítunk az állapotfelmérésre. Egyedülálló módon rendelőnkben lehetőséget biztosítunk arra, hogy több különböző szakterület specialistájának összehangolt javaslata alapján kaphass személyre szabott kezelési tervet. Fogorvos, fogszabályozó szakorvos és szájsebész együttes munkájával tervezzük meg a végeredményt. Ez a klinikánkon kifejlesztett vizsgálati rendszer elősegíti a több szempontot is figyelembe vevő kezelési terv megvalósítását. Ez nemcsak kényelmet, illetve pénz- és időmegtakarítást jelent, hanem sokkal nagyobb biztonságot is nyújt számodra.

Milyen elven működik a láthatatlan fogszabályozás?

A láthatatlan fogszabályozó kezelés első és legfontosabb lépése a digitális tervezés. A konzultációt követően miután meghoztad döntést, elvégezzük a szükséges vizsgálatokat. Lenyomatot veszünk, panoráma- és teleröntgen felvételt, valamint fotókat készítünk, amelyek alapján 3D szoftverünkkel elkészítjük a fogmozgatási tervet.

A tervezés megadja a szükséges sínszámot, így a kezelés ideje és ára pontosan kalkulálhatóvá válik. Nagy előnye, hogy még a folyamat megkezdése előtt pontos képet kapsz a várható eredményről, egy virtuális videó segítségével. Ezt a videót amúgy a kezelési terv mellé ajándékba adjuk. Ez lényegében egy grafikus videó, amelyben a kezdő állapotot és várható végeredmény közti átalakulást modellezzük.

Minden, amit tudni szeretne a láthatatlan fogszabályozásról az Artdent Fogászattól!

A tervezést követően fogtechnikai laborunk lézeres scanner és 3D nyomtató segítségével, századmilliméter pontossággal elkészíti a kezeléshez szükséges fogszabályozó síneket. Az ultravékony, átlátszó műanyag sín hajszálpontosan fogja és tartja a megadott helyen a fogaid, és a kívánt helyen megfelelő mértékű nyomást, húzást fejt ki a mozgatni kívánt fogakra. Az adott sínt mindig addig kell hordani, míg a belé kódolt hatást teljes egészében át nem viszi a fogakra. Egy sínt általában 10-14 napig kell viselni , bizonyos esetekben akár tovább is. A mozgatások sínről-sínre fokozatosan, enyhe erőkkel történnek, úgy, ahogy arra a fogszabályozás során szükség van.

Minden, amit tudni szeretne a láthatatlan fogszabályozásról az Artdent Fogászattól!

A láthatatlan fogszabályozó kezelés esetén szükséges a rendszeres kontroll?

Sajnos egyre gyakrabban találkozunk olyan fogászatok hirdetéseivel, akik a készülék átadást követően nem biztosítanak kontrollt, azonban – tévhitekkel ellentétben – nem lehet a kezelést teljesen önállóan végezni.  Ugyanis vannak bizonyos fogmozgatások, amikor igazítanunk kell a fogakon.

A rendszeres kontrollvizsgálatok során megnézzük, hogy minden a terv szerint halad, és ha szükséges kiegészítőket alkalmazunk. A fogszabályozó síneket 10-14 naponta kell cserélni, amit önállóan, otthon is el tud végezni, ezért elég csak 4-6 hetente kontroll vizsgálatra jönnie, melynek költségét, rendelőnkben a láthatatlan fogszabályozó kezelés ára tartalmazza. Így ezeket az alkalmakat díjmentesen biztosítjuk.

Mennyi ideig tart a láthatatlan fogszabályozás?

A szükséges fogszabályozó sínek számát, azaz a kezelés hosszát meghatározza, hogy milyen harapási vagy esztétikai rendellenességet kell kezelni. A láthatatlan fogszabályozás akár 3 hónap után látványos és eredményes lehet a páciens fogazatának állapotától függően, azonban legtöbbször átlagosan 10 hónapig tart egy kezelés. Amennyiben minden fontos előírást betartasz az eszköz használata során, úgy a kezelés időtartama pontosan kiszámítható, így tudsz előre tervezni. Fontos, hogy rendelőnkben ez minden esetben egyénre szabva történik.

A Te esetedben a láthatatlan fogszabályozás lehet a megoldás? Ez könnyen kiderülhet. Kérj időpontot rendelőnkbe és gyere el egy ingyenes állapotfelmérésre.

Üdvözlettel,

Dr. Friedreich Dóra