Fogszabályozás | Gyakori kérdések

Home/videós blog/Fogszabályozás | Gyakori kérdések
Fogszabályozás Budapest I Dr. Friedreich Dóra, az Artdent fogszabályozó szakorvosa és páciense konzultál.

Melyek a szabálytalan fogazat okai? | Fogszabályozás Budapest

Gyakori, hogy a szabálytalan fogazat hátterében örökletes, ún. genetikai tényezők állnak. Ezeket nem nagyon tudjuk befolyásolni. Előfordulhat az, hogy szüleink teljesen szabályos fogazattal rendelkeznek, a fogaink mégis rendezetlenek. Ebben az esetben nagyvalószínűséggel más oka van a szabálytalanságoknak.

Különböző rossz szokások mechanikusan befolyásolják a fogak elrendeződését és a harapást. Ilyen tényező ha a gyermek a nyelvével rendszeresen lökdösi a fogait, de ide tartozik még az ujjszopás, a cumi vagy cumisüveg sokáig tartó használata. A fogak szép lassan elmozdulnak, melynek következtében a későbbiekben fogszabályozásra lesz szükséges.

Az is előfordulhat, hogy valaki fül-orr-gégészeti problémái miatt nem kap rendesen levegőt az orrán keresztül, így szájon át lélegzik. Ilyen esetben túl laza száj-izomtónus alakul ki, amely fogazati szabálytalanságot is okozhat. Ezért ebben az esetben fül-orr-gégész mellett, fogszabályozó szakorvoshoz is érdemes fordulni.

Jól látható, hogy a szabálytalan fogazatnak több oka is lehet, de ez fogszabályozással, már gyerek- és felnőttkorban is megoldható. Soha nincs késő a elkezdeni!

Felnőtt fogszabályozás. Lehetséges? | Fogszabályozás Budapest

Tapasztalataim alapján sok páciens gondolja, hogy a fogszabályozás csak gyermekkorban lehetséges, de fontos tudni, hogy soha nincs késő a kezelés elkezdéséhez. A fogszabályozásra mindig érdemes időt áldozni, hiszen a szabályos, egészséges fogsor arcunk és személyiségünk meghatározó eleme.

A kezelés a fogazat esztétikai hatása mellett, fogai egészségének megőrzéséhez is hozzájárul, hiszen a fogak könnyebben tisztíthatók, így megelőzheti a fogszuvasodást és a fogágybetegség kialakulását. Idősebb korban a fogszabályozás akár a fogágybetegség kezelésében is komoly szerepet játszhat.

Például az 55 éves páciensemnél félő volt, hogy elveszíti az alsó front fogait, de fogszabályozással megsíneztük a fogait, ezáltal a kóros harapásból kikerült, sorba rendeztük és tisztíthatóvá tettük. Tehát felnőttkorban sem kell lemondania a szabályos fogsorról. Számtalan lehetőség közül választhat attól függően, hogy mennyire fontos az eszköz megjelenése.

Szükséges-e a foghúzás a fogszabályozás előtt? | Fogszabályozás Budapest

Sokan attól félnek, hogy ki fogják húzni egy-két fogát a fogszabályozó kezelés előtt. Lehet hogy sok fogorvos inkább húzna – mert egyszerűbb – mi viszont mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne kelljen megválnia egyetlenegy fogától sem.

A rendelőnkben alkalmazott modern fogszabályozó készülékek és az ún. önligírozó technika segítségével szinte bármekkora torlódást meg tudunk oldani foghúzás nélkül. A lágyabb erők köszönhetően, az ajkak izomzata megtartja a frontfogakat és a fogívek oldalirányba tágulnak. Így torlódott fogak számára foghúzás nélkül is marad hely a fogsorban és korrigálhatóak a harapási eltérések. Ezzel a módszerrel az esetek mindössze 5-10%-nál kell fogat húzni.

Mennyi ideig kell hordani a fogszabályzót? | Fogszabályozás Budapest

Ezt a kérdést szinte minden fogszabályozás után érdeklődő páciens felteszi. Azonban erre nincsen egzakt válasz, mivel a kezelési idő nagyon sok tényezőtől függ.  Befolyásolja a torlódás mértékét az életkor, a páciens biológiai aktivitása. Azaz, hogy a csont milyen gyorsan tud alkalmazkodni a fogszabályozó által kifejtett erőkhöz.

Például az egyik páciensünknél, annak ellenére nagyon torlódott fogai voltak, 1 év alatt hatalmas eredményt tudtunk elérni. Másnál lehet, hogy ez sokkal több idő lett volna. Rendelőnkben a válasz mindig személyre szabottan érkezik. Az összegyűjtött információk ismeretében készül el az egyéni kezelési terv, ezután beszélhetünk a kezelés lépéseiről és időbeli lefolyásáról.

Amennyiben Ön is szeretné, hogy fogai szabályosak és egészségesek legyenek, szerezzen személyre szabott szakértői véleményt. Jöjjön el hozzánk egy ingyenes fogszabályozó konzultációra és ismerje meg lehetőségeit. Forduljon hozzánk bizalommal és távozzon elégedetten, magabiztos mosollyal!