Szorongás és halogatás helyett megoldás!

Home/szöveges blog/Szorongás és halogatás helyett megoldás!
Dr. Varajti Artúr és Dr. Tussinger Mónika egyeztet a pácienssel a budapesti fogászati rendelőben.

Hétvégén egy konferenciára készülve végigböngésztem az elmúlt néhány év eseteit, és arra lettem figyelmes, hogy csak az elmúlt 1 évben legalább 27 olyan esettel találkoztam, amelynél egy időben történő kezeléssel meg tudtunk volna akadályozni foghúzást vagy más egyéb súlyosabb kezeléseket. Ezért ebben a cikkben a rendszeres fogászati szűrővizsgálat fontosságára hívnám fel a figyelmet. Ahogy például az autónkat is elvisszük 10-15e km-ként általános ellenőrzésre, úgy szájüregünket is célszerű legalább évente, de inkább félévente egyszer ellenőriztetni.

Hogyan kezdjek hozzá, ha eddig elhanyagoltam a fogorvoshoz járást?

A válasz egyszerű: Kezdje kis lépésekkel!

“Mit fog szólni a fogorvos, ha meglátja ezt az elhanyagolt szájat? Lehet, hogy kihúzza az összes fogamat! De az biztos, hogy nagyon kellemetlen lesz és le fog szúrni…. Félek elmenni. Menjek, ne menjek, menjek, ne menjek?” Tapasztalatom alapján nagyon sokan a fenti és még hasonló gondolatokkal küzdenek, éppen ezért azt javaslom, hogy kezelés helyett egy állapotfelmérésre menjen el.

Nem véletlen, hogy fogászatunkon mielőtt bármilyen kezelésbe is kezdenénk, minden esetben egy állapotfelmérést, valamint szájüregi rákszűrést és góckutatást végzünk. Ezt követően teljeskörű tájékoztatást kap fogai állapotáról és részletesen átbeszéljük az összes felmerülő kérdést.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a legtöbb páciens esetében nem csak egy jó megoldás létezik. Ezért a kezelési terv kidolgozása során egyszerre több szempontot is figyelembe veszünk, majd ezek összességéből készítünk több, különböző megoldási javaslatot, amelyeket részletesen átbeszélünk Önnel.

Az Artdent fogászat szakorvosa egyeztetnek egy CT felvételt.

Emellett rendelőnkben lehetőséget biztosítunk Önnek arra, hogy több különböző szakterület specialistájának összehangolt javaslata alapján kaphasson személyre szabott kezelési tervet. Fogorvos, fogszabályozó szakorvos, implantológus és szájsebész együttes munkájával tervezzük meg a végeredményt, úgy, hogy szinte ki sem kell mozdulnia az orvosi székből.

Az utolsó lépés megtétele után se álljon meg!

A kezelések lezárását követően rendelőnkben minden meglévő páciensünk számára ingyenes szájüregi vizsgálatot biztosítunk, továbbá kötelességünknek érezzük, hogy ezt kiegészítsük szájüregi rákszűréssel is. Ilyenkor részletesen megvizsgáljuk a nyálkahártyát, a nyelvgyököt, a nyelv- és szájfeneket, a szájpadlást, tehát minden egyes területet szemügyre veszünk. Végül pedig ismét átbeszéljük, sőt akár újra is tanuljuk a fogmosást, a szájápolást. Részletesen átismételjük a különböző fogápolási eszközöket, adunk néhány hasznos és gyorsan elsajátítható tanácsot.