8 tipp, hogy hatékonyabb legyen a fogmosás

Home/szöveges blog/8 tipp, hogy hatékonyabb legyen a fogmosás
Dr. Varajti Artúr fogmosás közben a budapesti fogászati rendelőben.

A fogmosás az egyik legmegfelelőbb módja annak, hogy megelőzzük a fogszuvasodást, fogágybetegséget, és ezáltal a fogak korai elvesztését. Ezért nagyon fontosabb, hogy a kellő ideig, a megfelelő gyakorisággal, és a helyes technikával mossunk meg fogainkat. Annak érdekében, hogy minél hatékonyabban tudja tisztántartani a fogait, összeszedtünk néhány hasznos tanácsot, fogmosási tippet.

Naponta hányszor mossunk fogat?

A napi kétszer, háromszor végzett gyengéd fogmosás a legoptimálisabb. Amennyiben túl sok idő telik el két fogmosás között, abban az esetben lehetőséget biztosítunk, hogy plakk rakódjon le fogaink felszínén, ami fogszuvasodáshoz és ínygyulladáshoz vezethet. Minden fogmosás legalább kettő, de inkább három percig tartson. Apró trükk: osszuk fel a fogsorunkat négy negyedre, majd egyenként fél percig mossuk meg őket.

Ártalmas a túl gyakori fogmosás?

A napi kétszeri-háromszori fogmosás a legoptimálisabb a fogak  egészségének megőrzéséhez. Azonban egy nap háromnál többször fogat mosni, kifejezetten ártalmas. A túl gyakori tisztogatás elvékonyíthatja a fogzománcot, valamint irritálhatja az ínyt. Emellett fontos betartani a napközbeni fogtisztítás alapszabályát, azaz, hogy a szénsavas, savas, cukros italok fogyasztása után minimum 1 órával szabad csak fogat mosni.

Dr. Ökrös Petra mutatja, hogy apró, körkörös mozdulattal mossunk fogat.
Dr. Ökrös Petra azt a területet mutatja amiről az emberek 80%-a elfeledkezik a fogmosás során.
Dr. Ökrös Petra megmutatja, hogy mennyi fogkrémet kell használni fogmosáshoz.
Fogmosási tippek az Artdent Fogászat tapasztalt fogorvosaitól - 45 fokos szögben tartott fogkefe

Fogmosás napközben? Erre figyeljünk oda.

A napközbeni fogtisztítás alapszabálya, hogy nem szabad szénsavas vagy savas alapanyagokat tartalmazó ital, valamint cukros ételek fogyasztása után 1 órával fogat mosni. A zománcon át a dentinig juthat a sav, a cukor felerősítve az italok korrodáló hatását. Tehát fontos kivárni az 1 órát és ezzel időt adni a nyálnak, hogy semlegesítse az italok, ételek savas hatását.

Mindig ugyanott kell kezdeni a fogmosást?

Gyakori hiba, hogy legtöbbször ugyanazon a területen kezdjük a fogmosást. Amellett, hogy ettől egy idő után egyhangúvá és unalmassá válik a fogmosás, előfordulhat, hogy mindig pont ugyanarra a területre nem marad elég energiánk. Így ott nagyon könnyen kialakulhat fogínygyulladás, fogágybetegség. Ezért azt javaslom, hogy minden fogmosást másik területen kezdjünk el. Érdemes erre mindig emlékeztetni magunkat, melyre kiváló szolgálatot tehet egy erre vonatkozó rövid üzenet a fürdőszoba tükrön.

Az emberek 80%-a elfeledkezik erről a fogmosás során

Pácienseink körül sokan számolnak be arról, hogy naponta 2-szer mosnak fogat, sőt még fogselymet is használnak, azonban mégis gyorsan kialakul a fogkő fogaikon. Ennek gyakori oka, hogy fogmosáskor kihagynak egy nagyon fontos részt. 

Egy kutatás szerint az emberek 80%-a fogmosáskor elfeledkezik a fogak belső részéről. Amit ugyan tükörből nem látunk, viszont ez a terület különösen alapos tisztítást igényel. Az itt található nyálmirigyek jelentős nyálmennyiséget termelnek, aminek eredménye a belső fogíven lerakódó lepedék és fogkő. 

Ennek következményeként nagyon könnyen kialakulhat fogszuvasodás és különböző fogágybetegségek. A metszőfogak belső felszíne túl keskeny ahhoz, hogy a fogkefét a szokásos módon tartsuk. Ezért függőlegesen, meredek szögben, apró körző mozdulatokkal tisztítsuk meg az alsó és a felső fogak belső felszínét. A kisőrlő fogak belső felszínén pedig a fogkefét vízszintesen tartva, haladjunk végig kicsi, körkörös mozdulatokkal, amíg el nem érjük a leghátsó őrlőfogat. A legfontosabb lépés az ínygyulladás, fogágybetegség és a fogszuvasodás kialakulásának megakadályozására a megelőzés.

Artdent logó

5 hasznos tipp:

 

1. A napi kétszer, esetleg háromszor végzett gyengéden végzett fogmosás a legoptimálisabb.
2. Gyakori hiba, hogy legtöbbször ugyanazon a területen kezdjük a fogmosást.
3. Apró körkörös mozdulatokkal, szinte rányomás nélkül tisztítsuk meg a fogakat.
4. Mindössze egy borsó méretű fogkrém is elég ahhoz, hogy fogait tökéletesen tisztán tarthassa.
5. Az ínyszél mentén található plakkok eltávolításával megelőzhető a fogszuvasodás
Dr. Ökrös Petra megmutatja, hogy mennyi fogkrémet kell használni fogmosáshoz.
A budapesti fogászaton Dr. Ökrös Petra megmutatja, hogyan mossuk meg a fogak belső felszínét.
A fognyak és az ínyszél kényes területét is alaposan tisztítsuk meg.

Mennyi fogkrémet használjunk fogmosáskor?

Ahogy mindenben, itt is igaz: a kevesebb néha több! Mindössze egy borsó méretű fogkrém is elég ahhoz, hogy fogait tökéletesen tisztán tarthassa. A drogéiák széles választéknak köszönhetően pedig könnyedén találhat igényeinek, és fogai érzékenységének megfelelő fogkrémet.

Kell-e több fogkefét használni egyszerre?

A válasz igen! A legtökéletesebb  fogmosást az elektromos fogkefe biztosítja, de szükség van a fogközök és a fogak melletti ínyszél tisztítására is amit erre a célra  kifejlesztett puha, vágott sörtéjű kefe fog nekünk biztosítani. Tehát az elektromos fogkefe használata után közvetlenül mossuk meg a fogunkat az említett fogkefével is.

Amennyiben további kérdése van, úgy kérem keressen minket az ArtDent bizalommal a +36 20 218 5343-ass telefonszámon vagy a linken található űrlap kitöltése után visszahívjuk Önt és válaszolunk minden felmerülő kérdésére.