Mit tegyek, ha mozognak a fogaim?

Home/szöveges blog/Mit tegyek, ha mozognak a fogaim?
Dr. Varajti Artúr, az Artdent Fogászat vezetője hüvelykujjával felfelé mutat

Sokan úgy gondolják, hogy életkoruk előrehaladtával törvényszerű az, ha a fogak körül a fogíny visszahúzódik, a fogaik elkezdnek mozogni, majd szépen lassan kihullanak. Azonban ez tévhit!

A mozgó fogak kialakulását sérülés, csonthiány, a fogak éjszakai szorítása vagy csikorgatása is okozhatja. Azonban a legtöbb esetben az idősebb és fiatalabb korosztályt is egyaránt érintő, a mára népbetegségnek számító fogágybetegség áll.

A fogágybetegségnek 2 fajtáját különböztetjük meg

A krónikus változata esetében a megtelepedett baktériumok hosszú évek alatt folyamatosan pusztítják az ínyt és a csontot. Ez leginkább az idősebb korosztályt érinti. A másik, agresszívabb típusú, nagyon gyors lefolyású, és sokszor teljesen jó szájhigiénia mellett is kialakulhat. Ez akár a fiatalabb kororosztályt is érintheti. Mind két esetben a hangsúly a megelőzésen van.

Szerencsére a legtöbb páciensünk még időben keres fel minket és nem csak akkor fordulnak hozzánk, ha már nagyon nagy a baj. Rendszeres, az íny és a csont állapotára is kiterjedő fogászati szűréssel meg lehet előzni a komolyabb problémát, hiszen egy idejében diagnosztizált elváltozást sokkal hatékonyabban lehet kezelni.

Sajnálatos módon vannak olyan páciensek is, akiknek fogainak állapota olyan rossz, hogy már nem mernek fogorvoshoz sem fordulni. Akadnak olyan betegek is, akik nem tulajdonítanak jelentőséget annak, hogy egy vagy két foguk mozog. Mindkét esetben azt szoktam javasolni, hogy ne féljenek felkeresni, hiszen egy orvos nem ítélkezik.

Akár már egy szájhigénia kezeléssel is komolyabb eredményt tudunk elérni.

Melyek lehetnek a fogágybetegség tünetei?

A foglazulás mellett, a fogágybetegség tünetei lehetnek még a spontán- vagy a fogmosáskor jelentkező ínyvérzés, a vörös, duzzadt íny, és a kellemetlen szájszag. A fogágybetegségre krónikus állapotaként van jelen, így ízületi panaszokat, hajhullást, bőrgyógyászati problémákat és más gócbetegségeket okozhat.

fogkoeltavolitas-kozben

Milyen kezelésre számíthatok?

A kezelést megelőzően, minden esetben teljeskörű fogászati és szájüregi állapotfelmérést, góc-, rák-, valamint ínysorvadás szűrést végzünk, amelyek segítségével teljes képet adunk Önnek, a fogai- és szájürege állapotáról.

Ezt követően a fogágybetegség kezelését ultrahangos fogkőeltávolítással végezzük. A kezelés során eltávolítjuk a fogkövet az íny alatt és felett is egyaránt. A rendelőnkben használt ultrahangos készülék feje 27.000-37.000 Hz frekvenciájú rezgéssel a lehető legfájdalommentesebben választja le a fogkövet a fogai felszínéről. Ezzel az eljárással megkíméljük a fogzománcot és a fogínyt a sérülésektől.

Majd a hosszan tartó eredmény érdekében puha polírozó kefével polírozzuk át a fogait, amitől csillogóan simává válik annak felülete, így később a szennyeződések és a fogkő is nehezebben tapadnak meg rajtuk.

Ezt követően szükséges esetben fogászati lézert (Safe Laser) is használunk, amely felgyorsítja a szervezet gyógyulási folyamatait, valamint gyulladás csökkentő hatású. Azonban fontos megjegyezni, hogy a lézer nem építi vissza a csont komolyabb sérüléseit, de a használatával az ínye feszesebbé válhat és segíti a fogínysorvadás megszüntetését.

artdent-fogkoeltavolitas-utan

Ezt követően hogyan akadályozhatja meg a fogágybetegséget?

Ennek a legjobb módszere: a megelőzés, melynek alapja a helyes és rendszeres szájápolás. Ezért a napi legalább kétszer, két percig tartó, megfelelő technikával és fogkefével végzett fogmosás mellett használjunk rendszeresen fogselymet, fogköztisztítót, szájvizet.

Segítünk a legmegfelelőbb eszközök és technikák kiválasztásában!

A kezelését követően segítünk kiválasztani az Ön számára legideálisabb szájápolási eszközöket és technikákat, valamit adunk pár gyakorlati tanácsot. Ezen felül pedig küldünk Önnek email-ben egy videós csomagot (hagyományos-, elektromos fogkefe-, fogselyem helyes használata stb.) amely segíti a megfelelő technikák elsajátításában annak érdekében, hogy a kezelés hatása még tovább kitartson.

Szeretne egy lépést tenni fogai egészségért?

Előzze meg a komolyabb problémákat és kérjen időpontot ingyenes és kötelezettségmentes szájüregi szűrővizsgálatunkra vagy jelentkezzen be kedvezményes fogkőeltávolításunkra.

Jelentkezzen be kedvezményes fogkőeltávolításra.

További információért kattintson!