Így nem fognak visszarendeződni a fogai a fogszabályozás után

Home/szöveges blog/Így nem fognak visszarendeződni a fogai a fogszabályozás után
A fogszabályzási folyamat része a retenciós fázis. A rendszeres konzultáció sokat segít. A képen az Artdent fogászai és egy páciens.

A fogszabályozó készülék levételével nagy megkönnyebbülést érezhet az ember. A látványos eredmények és a szép fogsor nagy örömre adhat okot, azonban itt még nincs vége a fogszabályozási folyamatnak.

A retenció garantálja a fogszabályozás sikerét

“Leszedték a fogszabályozó készülékemet, végre vége a kezelésnek.” Sok pácienstől hallom ezt a visszatérő mondatot. Sajnos ez az elképzelés téves. Sok páciensünk gondolja úgy, a fogszabályozás mindössze annyit jelent, hogy a rögzített fogszabályozó készülék a megfelelő helyre mozgatja a fogakat. Majd a kezelés után hirtelen lekerül és életünk végéig gyönyörködhetünk a látványban. Ez azonban nem így van.

Így érjen el tartós eredményt az aktív fogszabályozás után

Miután lekerül a fix fogszabályozó megkezdődik a fogszabályozás úgynevezett retenciós fázisa, , amely az eredmény megőrzését, stabilizálását szolgálja. Sokan nem is gondolnák, hogy a fogszabályozás ezen szakasza milyen nagy hatással van a tartós eredmény elérésében. Ez az időszak legalább annyira fontos, mint maga a fogszabályozás, hiszen a fogszabályozó készülékkel elért végeredményt stabilizálja.

A fogszabályozó lekerülése után ugyanis fix támasz nélkül a fogai elkezdenek a legkisebb ellenállás irányába visszarendeződni, tehát rendszerint a korábbi helyükre. Így az ideális fogíve rövid idő alatt ismételten kuszává, a fogai rendezetlenné válnak.

Fontos kiemelni, hogy ha a retenciós fázis elmarad, akkor a fogszabályozó kezelésre fordított idő, energia és pénz is elveszhet.

Meddig tart a retenciós fázis?

A fogai addig hajlamosak a visszarendeződésre, amíg meg nem csontosodnak új helyükön, ez általában kétszer annyi ideig tart, mint a fogszabályozás. Tehát rendszerint egy-két évig. Ebben az időszakban egy speciális retenciós készülék felhelyezésével megakadályozzuk a fogak természetes mozgását. Retenciós készülékekből létezik rögzített és kivehető is, de az első időszakban szinte folyamatosan viselnie kell. Ez a fázis nagyjából 3-6 hónapig tart, majd a hordási idő fokozatosan csökkenthető.

Ezt a periódust legalább annyira komolyan kell venni, mint a rögzített fogszabályozós időszakot.

A kutatások és a tapasztalat azt mutatja, hogy a fogak mozgása és visszarendeződése az alsó fogsornál sokkal jellemzőbb. Az alsó metszőfogak kevésbé stabilak, és a hosszú távú vizsgálatok szerint tíz év után az esetek 80 százalékában vissza is torlódtak. Húsz év távlatában pedig az esetek kevesebb, mint 10 százalékában nem történt meg a fogak elmozdulása. Végül a visszarendeződés jóval nagyobb arányban következik be a súlyosabb helyzeti rendellenességek és a rotáció esetében.

Konzultáció és következetesség a kulcs

A rendszeres konzultáció és a utasítások pontos betartása tehát ebben a szakaszban ugyanolyan fontos, mint a fogszabályozó készülék esetén. Nem szabad elhanyagolni a készülék viselését, hiszen hamar elbúcsúzhatunk az elért eredménytől. Egy tökéletesen elvégzett fogszabályozó kezelés is vissza tud rendeződni, azonban a visszarendeződés elkerülhető!

Bizonyára Ön sem akarja, hogy kárba vesszen az eddig elért eredmény, a befektetett pénz, idő és energia. Tegyen azért, hogy a fogszabályozás eredménye örökre szólhasson.

Artdent logó

Fogszabályozásról bővebben itt tud olvasni