Hogyan válasszunk fogkrémet?

Home/szöveges blog/Hogyan válasszunk fogkrémet?
Dr. Ökrös Petra fogkrém választás tippeket ad a páciensnek.

“10-ből 9 fogorvos ezt ajánlja”, “Hófehér fogai lesznek mindössze néhány használat után”, “Ez a fogkrém megszünteti a fogínyvérzést”. Minden évben újabb és újabb fogkrémek kerülnek a polcokra, ami megnehezíti a választás. Nem is csoda, hogy sokszor nem tudjuk eldönteni, hogy a hangzatos címkék közül melyiket válasszuk. 

Ma már minden fogkrém korszerűnek mondható, nem tartalmaznak káros anyagokat, megfelelően tisztítják a fogakat. Bár ez nem azt jelenti, hogy teljesen mindegy, melyiket használjuk.

Különböző szempontok alapján választunk: valaki az ár, a márka, az íz, vagy egy korábbi tapasztalat miatt dönt egy fogkrém mellett. Sokan nem tudják, hogy a különböző fogkrémek más-más fogászati problémákra nyújtanak megoldást.

Ezért első körben azt kell tisztáznunk, hogy mit szeretnénk elérni a választott fogkrémmel, milyen problémára keresünk megoldást.

Fogszuvasodás megelőző fogkrém

Ha hajlamos fogszuvasodásra, mindenképpen javaslom Önnek a fluoridos fogkrémet. A fluorid ellenállóbbá teszi a fogzománcot, ezáltal megvédi fogait a baktériumoktól és savaktól. Használatával megelőzheti, de még a kezdeti fogszuvasodást is megállíthatja.

 

Ínygyulladás elleni fogkrém

Abban az esetben ha visszahúzódott az ínye és fájdalomra érzékenyek a fogai, nagyon gyengéd, ún. szenzitív fogkrémet használjon. Enyhíti a fájdalmat, akár teljesen meg is szüntetheti azt. Azonban fontos, hogy fogfájás esetén mindenképpen forduljon fogorvoshoz! 

Gyógynövény tartalmú fogkrém

A fogínyvérzés általában gyulladást jelez, amelyet elsősorban a felhalmozódott baktériumok, lepedék és fogkő okoz. Ebben az esetben használjon speciális, különböző ásványi sókat és gyógynövényeket – mint pl. zsályát, kamillát, borsmentát – tartalmazó fogkrémet.

Megnyugtatja az ínyt és csökkenti a gyulladást. A mentolos fogkrém után meglehetősen szokatlan az íze, azonban pár alkalom után könnyen megbarátkozik vele. Fontos, hogy fogínyvérzés könnyen utalhat fogágybetegségre is, amit sürgősen kezelni kell.

Fehérítő hatású fogkrém

Akármi is van a fogfehérítő fogkrémek dobozára írva a fehérítő hatással kapcsolatban, csodát egyiktől se várjon. Dörzshatású összetevőket tartalmaznak, amelyek segítenek eltávolítani és megelőzni a fogak elszíneződéseit. Ha az ínye visszahúzódott a fognyakáról, akkor óvatosan használja ezeket a termékeket. 

Fontos, hogy mindenkinél egyénileg kell eldönteni, hogy melyik fogkrém a megfelelő. Kiválasztásában forduljon hozzánk bizalommal!