Mit tehetünk, ha elszíneződtek a fogaink?

Home/szöveges blog/Mit tehetünk, ha elszíneződtek a fogaink?
Fogfehérítés után megnéznik az árnyalatát a fognak.

A korábbi blogbejegyzésemben a pácienseim jelentős részének gondot okozó problémáról, a fogak elszíneződésről és annak okairól volt szó. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem mit tehetünk akkor, ha már elszíneződött a fogsorunk, illetve ha nem akarjuk, hogy még jobban károsítsuk a fogzománcunkat.

Ultrahangos fogkőeltávolítás

A fogkő eltávolítása otthoni körülmények között nem lehetséges, azt minden esetben fogorvos vagy dentálhigiénikus végzi. Az ultrahangos fogkőeltávolítás során az ultrahang rezgése segítségével választjuk le a fogkövet a fog felszínéről úgy, hogy azon sérülést nem okozunk. A folyamat lezárásaként polírozzuk a fogfelszínt, ezáltal az teljesen megtisztul és tartóssá teszi az eredményt. A fogkőeltávolítás félévenkénti eltávolítása feltétlenül szükséges, hogy megelőzzük a későbbi szövődmények kialakulását. Ne várjuk meg, hogy a fogkövünk az íny alá kerüljön.

Változtassunk étkezési és italfogyasztási szokásainkon

Kerüljük a vörösbor, a kávé, a tea, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek, valamint az erőteljes színű répa, a bogyós gyümölcsök, a cékla, a pirospaprika és ecetes ételek fogyasztását. Amennyiben ezeket az élelmiszereket háttérbe szorítjuk, nagyban hozzájárulunk fogaink egészségéhez és színének megőrzéséhez. Fontos figyelnünk arra is, hogy a fenti ételek és italok elfogyasztását ne úgy kompenzáljuk, hogy azonnal fogat mosunk, ugyanis ezzel csak tovább károsítjuk fogzománcunkat. Ellengendő az is, ha langyos vízzel átöblítjük a szánkat.

Szokjunk le a dohányzásról, szivarozásról

Gondolom már sokan hallották már ezt a mondatot azok, akik élnek ezekkel a káros szenvedélyekkel, de talán azt nem tudták, hogy a dohányzással és más dohány termékek használata a fogakra is legalább annyira káros, mint a tüdőre. „A dohányzás a fogak gyilkosa”, talán ezt kevesebbszer halljuk, azonban éppen annyira fontos. A dohányzás a fogak gyilkosa című bogbejegyzésemben további információkat kaphatnak a dohányzás és a fogászati problémák kapcsolatáról.

Orvosi, illetve otthoni fogfehérítés

Fontos, hogy bármely fogfehérítési eljárást is alkalmazzuk, azt minden esetben előzze meg fogászati szűrővizsgálat, valamint fogkőeltávolítás (hagyományos, ultrahangos). Ezzel nem csak a fogfehérítési hatékonyságát segítjük elő, hanem megóvjuk a fogzománcunkat az esetleges káros behatástól és megelőzhetjük a fog- és fogínybetegségek kialakulását.

A fogorvosi rendelőben végezhető fogfehérítő eljárások közül a peroxidot tartalmazó fogfehérítés hatékony, biztonságos fogfehérítő eljárás. A technika lényege a peroxid tartalmú fogfehérítő gél és az ezt megvilágító speciális lámpa, amely hidegfényes technológiával aktiválja a fogfehérítő anyagot. A hidegfényes technológiának köszönhetően a fogak nem válnak érzékennyé. A fogfehérítést követően legyünk figyelemmel az utasításokra és ne fogyasszunk olyan ételeket és italokat, amely a fogaink elszíneződéséhez vezethet.

Az 5 dolog, amit érdemes tudni a fogfehérítésről című bogbejegyzésemben részletesen olvashat arról, hogyan válasszunk fogfehérítési módszert és mire legyünk feltétlenül figyelmesek a fogfehérítő termékek vásárlása során.

Amennyiben további kérdése van, kérem keressen bizalommal és szívesen válaszolok vagy vegye igénybe ingyenes szájüregi szűrővizsgálatunkat, ahol tájékozódhat fogai elszíneződésének okáról, valamint megszüntetésének módszereiről.