Így tárolja a fogkeféjét, hogy ne telepedjen meg rajta 100 millió baktérium!

Home/szöveges blog/Így tárolja a fogkeféjét, hogy ne telepedjen meg rajta 100 millió baktérium!
Dr. Varajti Artúr mellett egy fogkefe, rajta egy baktérium.

Sokan nem is gondolnánk, hogy a szájüregben 100-200 különböző baktérium van, amelynek a száma gyorsan fokozható fogkefe helytelen tárolásával vagy a fogmosás gyakori kihagyásával. Nem is beszélve arról, hogy a már elhasznált fogkefe nem ugyanazt a hatást váltja ki, így fogainkon a rendszeres fogmosás ellenére is lepedék képződhet.  Az emberek közel 90%-a rosszul tárolja a fogkeféjét, amelynek következtében akár 100 millió baktérium letelepedhet rajta.

Nézzük a leggyakoribb kérdéseket a fogkefénk tárolásával kapcsolatosan!

Hol tároljuk a fogkefénket?

A legtöbbször a fogkefénket a fürdőszobába a csap mellett tároljuk. Ezzel alapvetően semmi probléma nincs, ha betartunk néhány alapvető szabályt. Fogkefénket feltétlenül a WC-től legtávolabbi pontra helyezzük, hiszen egy lehúzással is rengeteg baktérium kerül a levegőbe.

Gyakori hiba a zárt tároló, amelyben a fogkefe nem tud kiszáradni két fogmosás között, ezért ne használjunk fogkefe kupakot! Tároljuk fogkefénket mindig függőlegesen, fejével felfelé.

Hogyan „utazzon” velünk a fogkefénk?

A leggyakoribb hiba az, ha a fogkefénket minden védelem nélkül bedobjuk a smink táskánkba, neszesszerünkbe, esetleg bőröndünkbe. Ezzel fogkefénket nem csak a baktériumok támadásának, vegyi anyagokkal való érintkezésnek tesszük ki, hanem a mechanikai sérüléseknek is. Érdemes fogkefénk fejét alaposan megtisztítani, megszárítani és kupakba rakni, így már betehetjük a neszesszerünkbe.

Öblítsünk vagy ne öblítsünk?

Semmi esetre se feledkezzünk meg arról, hogy minden egyes használat előtt és után alaposan öblítsük le fogkefénket tiszta vízzel, ezzel garantálva azt, hogy ne maradjon ételmaradék a fogkefe sörtéi között, illetve ezzel a két használat közötti szennyeződéseket is eltávolíthatjuk.

Kell fertőtleníteni a fogkefénket?

Gyógyszertárakban, drogériákban is találhatunk olyan készítményeket, amelyek segítenek a fogkefe fertőtlenítésében. Természetesen, amennyiben van rá lehetőségünk érdemes ezeket a készítményeket használni.

Praktikus ötlet, akár szájvizünkből kicsit ráönteni a fogkefe fejére vagy szódabikarbónás vízbe áztatni. Fontos azonban, hogy a fertőtlenítés nem helyettesíti a fogkefe rendszeres cseréjét.

Mikor kell kidobni a fogkefénket?

Fogkefénket legalább 2-3 havonta érdemes cserélnünk. Ha fogkefénk sörtéi már láthatóan elkoptak, vagy fogászati beavatkozáson estünk át, úgy érdemes a fogkefénket azonnal lecserélni.

Ha a fogkefe három hónapnál hosszabb ideig van használatban és sörtéi megkopnak, hatékonysága jelentősen csökken és nem lesz képes fogaink megfelelő tisztítására, így lepedék képződik a rendszeres fogmosás ellenére is. Ne feledkezzünk meg elektromos fogkefénk fejéről sem, amelyet ugyanilyen gyakorisággal kell cserélni!

A torokgyulladás, mandulagyulladás, herpesz és afta esetén, amint elmúlt a betegség, javasolt rögtön fogkefét cserélni azért, hogy ne legyen lehetőségük a kórokozóknak az újbóli támadásra. További gyakori ínyvérzés, fogágybetegség esetén is javasolt sűrűbben cserélni.

Közös fogkefe? Közös fogkrém?

Semmi esetre sem. Bármilyen közel is álljon hozzánk valaki, a fogkefénkkel sohase közösködjünk. Fogkefénk tárolásakor is legyünk figyelmesek arra, hogy távol essen fogkefénk másétól. Nem érdemes baktériumokat cserélnünk ilyen formában. Figyeljünk arra is, ha közös fogkrémet használunk, akkor ne gyomjuk a fogkrém száját közvetlenül a sörtékre!

Mint láthatjuk számtalan hibát el tudunk követni fogkefénk tárolása során, amelyek könnyen veszélyeztethetik egészségünket is. Legyünk figyelemmel fogkefénk helyes tárolására, hogy megelőzhessük a nem kívánatos megbetegedéseket.

Amennyiben további kérdése lenne kérem forduljon hozzánk bizalommal és jelentkezzen be hozzánk ingyenes szájüregi rákszűrésre itt vagy keressen minket a +36 20 218 5343-as telefonszámon.