5 dolog, amit nem tud a szájüregi rákról

Home/szöveges blog/5 dolog, amit nem tud a szájüregi rákról
Dr. Varajti Artúr fogorvos, szájsebész érzéstelenítőt ad a pácienst a budapesti fogászati rendelőben.

„Szájüregi rák? Van ilyen?” Gyakran hallom ezt a kérdést pácienseimtől, miután felhívom a figyelmüket arra, hogy fél év múlva látogassanak el hozzám ismét, még akkor is, ha nincs panaszuk vagy nem éreznek fájdalmat.

Valóban a médiában kevés szerepet kap a szájüregi daganatos megbetegedésekre történő figyelmeztetés, annak ellenére, hogy évente 1400-1500 ember hal meg hazánkban, amely számmal Magyarország élen jár Európában a szájüregi daganatok okozta elhalálozásban. További tévhit, hogy ez a megbetegedés kizárólag a dohányosokat érinti. Ez nem igaz.

Ismerkedjünk meg a szájüregi rák legfontosabb jellemzőivel!

1. A szájüregi rák nem örökletes betegség, gyakorlatilag bárkinél kialakulhat.

A daganatokat alapvetően genetikai megbetegedésnek tartjuk, melynek során, valamilyen oknál fogva genetikai károsodás – DNS-hiba, mutáció – jön létre. A közhiedelemmel ellentétben a szájüregi rák nem örökletes megbetegedés, vagy hajlamosság kérdése, hanem döntő többségében külső behatás következtében jön létre, ezáltal bárkinél kialakulhat.

Ilyenkor szervezet megváltozott sejtjeinek progresszív, szabad burjánzásából származó szövetszaporulat keletkezik, melynek növekedése folyamatos. Ezek a kóros sejtek és szövetek az egészséges szervek kárára szaporodnak azok helyét átvéve funkciójuk nélkül.

2. Magyarország első helyen áll Európában a rosszindulatú szájüregi daganatok okozta halálozásban.

Hazánk első helyen áll mind a nők, mind a férfiak tekintetében a rosszindulatú szájüregi daganatok okozta halálozások listáján. Ez évente nagyjából 1400-1500 ember halálát jelenti, és a szájüregi daganatos megbetegedések száma jelenleg is folyamatosan nő.

Az elmúlt évtizedekben az előfordulásának száma az ötszörösére nőtt, míg az összes daganatféleségre kivetítve a halálozás ezen időszak alatt „csupán” kétszeres emelkedést mutatott.

3. A legnagyobb tévhit, hogy csak a dohányosok vannak veszélyben.

A szájüregi daganatok kialakulásának több oka is lehet, ezek közül kiemelkedő a dohányzás és alkoholfogyasztás, azonban koránt sem ezek az egyetlen veszélyforrások. Több olyan eset vagy szokás jelent egyenes utat a megbetegedéshez, melyről nem is gondolnánk.

Melyek a szájüregi rák kialakulásának legfőbb okai?

 • Dohányzás és alkoholfogyasztás
 • A fogazat elhanyagolása
 • Por- és vegyi ártalmak
 • Ajkakat érő erős ultraibolya sugárzás
 • Vitaminokban, ásványi anyagokban hiányos táplálkozás

4. Észrevétlen tünetek, melyek nem járnak fájdalommal.

A szájüregi daganatok leggyakrabban a nyelven, az ajkakon, az orcák belfelületén, a szájfenék és az ínyfelszínén találhatóak. A szájüregben a kóros elváltozás nem jár fájdalommal, így a beteg csak későn keresi fel az orvost. Ha a tünet már fájdalommal jár, akkor a betegség előrehaladott stádiumban van.

Intő jelként tekintendő, különösen, ha két hétnél tovább állnak fenn, az alábbi elváltozások:

 • fekély a szájüreg valamelyik részén, mely nem gyógyul;
 • az orcák megvastagodása;
 • körülírt fehér vagy vörös foltok észlelése a nyelven, a szájnyálkahártyán, vagy az ínyeken;
 • szájszárazság vagy olyan érzés, mintha valami megakadt volna a torkunkon;
 • rágási-nyelési nehézségek;
 • az állkapocs vagy nyelv mozgásában mutatkozó nehézségek;
 • a nyelv vagy a szájüreg más területének érzéketlenné válása;
 • az állkapocs duzzanata, ami például a protézis viselését kényelmetlenné vagy elviselhetetlenné teszi.

Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, úgy keresse fel Fogászatunkat és ingyenes konzultáció keretében szájüregi szűrővizsgálatot végzünk Önnél.

Kivehető implantációs fogsor teljes fogatlanság esetén

5. Néhány egyszerű dolog betartásával megelőzhető

 • Nagymértékben csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát a dohányozásról való leszokás és a mértéktelen rövid italok fogyasztásának kerülése.
 • Ügyeljünk a szájhigiéniára! A rendszeres (napi 2-3) fogmosás, a fogközök tisztítása elengedhetetlen a betegség elkerülése érdekében. Valamint javasolt a félévenkénti ultrahangos fogkő eltávolítás is.
 • Táplálkozzunk változatosan, fogyasszunk vitamindús ételeket, és ügyeljünk rá, hogy étrendünk minden fontos nyomelemet tartalmazzon!
 • Járjunk rendszeresen, legalább fél évente kontrollvizsgálatra fogorvosunkhoz, hiszen a szájüregi rák tünetei nem járnak fájdalommal. Amennyiben bármilyen elváltozást észlelünk a szájüregünkben, úgy azonnal forduljunk szakemberhez. Ha a fájdalomérzet már kialakul, úgy legyakrabban a betegség előrehaladott fázisáról beszélhetünk.

Ha ezeket az egyszerű tanácsokat betartjuk, azzal a megnyugtató tudattal élhetünk, hogy nagyon sokat tettünk egy súlyos, napjainkban csak nehezen, sok esetben egyáltalán nem gyógyítható betegség elkerülése végett.

Ahhoz azonban, hogy erről megbizonyosodjunk elkerülhetetlen a szakemberek bevonása, ugyanis a megelőzés leghatásosabb módszere a rendszeres fogorvosi ellenőrzés.  

A rendszeres fogorvosi kontrollvizsgálat lehetővé teszi a szájüregi rák kialakulásának megelőzését, és a daganatok korai felismerését, a szükség szerinti fogászati ellátás pedig megakadályozza a beteg szövetek észrevétlen továbbterjedését, jelentősen növelve ezzel a már meglévő daganat eltávolítása és az azt követő gyógyulás esélyét is.

A szájüregi megbetegedések kezdeti stádiumban tünetmentesek, ezért indokolt fél évente felkeresnie fogorvosát. Ne várja meg még olyan erős fájdalamat érez, hogy az teljesen megkeseríti a mindennapjait! Vegyük fel közösen a szűjüregi daganatos megbetegedésekkel a küzdelmet!

Jelentkezzen be ingyenes szájüregi szűrővizsgálatunkra!