Fogköztisztító kefe: aduász a mindennapos fogápolásban

Home/szöveges blog/Fogköztisztító kefe: aduász a mindennapos fogápolásban
Dr. Friedreich Dóra bemutatja a fogköztisztító kefe helyes használatát.

Fogköztisztító kefe: aduász a mindennapos fogápolásban

A fogköztisztító kefe használata manapság még szinte ritkaságnak számít, azonban épp ezek azok a kis eszközök, amelyek hihetetlenül nagy szolgálatot tehetnek akár a mindennapok során is a szájápolásban. Hogy miért? Mert mindannyiuk fogai között vannak apró rendszertelenségek, eltérések, amelyek sajnos nagy mértékben hozzájárulhatnak a fogszuvasodás kialakulásához. Szerencsére, a megfelelően kiválasztott fogköztisztító kefékkel ez hatékonyan megelőzhető.

Kinek javasolt a fogköztisztító kefe használata?

Hihetetlenül hangzik, de szájfelületünk 30%-át a fogközök teszik ki, amelyhez hozzá jön még a fogakat körülhatároló ínyszél is, így olyan területről beszélünk, amely egyáltalán nem elhanyagolható, rendszeres ápolásra szorul. Ráadásul, mindenki fogsorában akadnak olyan területek, amelyeket fogmosással képtelenség tisztán tartani, az ínyszél tisztántartása pedig szinte lehetetlen hagyományos fogkefékkel. 

Az elhanyagolt fogközök pedig gyakran hibáztathatók olyan problémákért mint a fogszuvasodás, illetve a különböző fogágybetegségek. Ezért az interdentális, vagy hétköznapi nevén fogközkefének nevezett eszköz gyakorlatilag olyan hasznos eszköz, mint mosogatás közben a konyhában egy üvegmosó. A hasonlat ráadásul nem véletlen, hiszen kinézetre és funkcionális szempontból is hasonló a két eszköz, hiszen mindkettő egyaránt olyan területek tisztítására alkalmas, amelyhez egyébként nem férnénk hozzá.

Artdent logó

5 hasznos tipp:

 

1. Fogköztisztító kefét használjuk este a fogmosás előtt vagy után.
2. Az első lépés még a használatot megelőzően, hogy kiválasszuk a megfelelő méretű keféket.
3. A tisztító mozdulatot csak egyszer szükséges elvégezni. Egyszer be a résbe, majd ki.
4. Némi nyomásra szükség van a fogköztisztító kefe bevezetéséhez, de nem túl nagyra.
5. A fogköz tisztítását követően mossuk el folyóvízben a kefét.

Hogyan használjuk hatékonyan a fogköztisztító kefét?

A fogorvosok és szájsebészek válasza egyértelműen az, hogy mindenkinek, hiszen még a legrendezettebb fogsornál is akadnak fogközök, amelyeket tisztításra szorulnak. Vannak azonban olyan esetek, amikor a fogköztisztítás kiemelten fontos szerepet tölt be, például szorosan illeszkedő fogaknál, amelyek tulajdonosai hajlamosabbak a fogszuvasodásra, de legalább ilyen hasznos szolgálatot tehet a koronával, és fogászati híddal és implantátummal rendelkezők számára is az apró eszköz rendszeres használata. A rögzített fogszabályzót viselők számára valószínűleg nem kell bemutatni az eszközt, hiszen számukra az egyik legnagyobb fogtisztítási segédeszközről van szó. 

A fogköztisztító kefe kiválasztásához érdemes fogorvos vagy dentálhigiénés szakember segítségét kérni, mivel különböző méretű fogközeinkhez különböző méretű kefék használata javasolt, amelye pontos megítélése szakember feladata. Erre akár egy szájüregi szűrővizsgálat során is van lehetősége, amely során pontosan megadjuk az Ön számára, mely kefékre lesz szüksége.

A megfelelő fogköztisztító kefe kiválasztása

A fogköztisztító kefe kiválasztása sokkal nagyobb szakértelmet igénylő feladat, mint egy egyszerű fogkefe kiválasztása. Ezért azt ajánljuk, hogy kérje fogászati szakember véleményét. Természetesen lehetősége van arra is, hogy saját maga válassza ki a megfelelő méretet, ilyenkor azt ajánljuk, hogy olyan csomagot válasszon, amelyben több különböző átmérőjű kefe található. Az eszköz használatakor az a cél, hogy kisebb nyomásra, mégis szorosan csússzon be a kefe fogközeibe, így hatékonyan és alaposan tudja majd kiseperni a lerakódásokat. 

Fontos megjegyezni, hogy egy személynek akár 4-5 különböző méretű fogköztisztító kefére is szüksége lehet, ettől ne lepődjön meg, hiszen teljesen normális jelenségről van szó.

A fogköztisztító kefe helyes használata

Az első és legfontosabb lépés még a használatot megelőzően, hogy kiválasszuk a megfelelő méretű keféket. Ha ezzel megvagyunk, akkor helyezzük a kefét kissé megdöntve a két fog közé a fogínyhez, ahol a legnagyobb a rés, majd finoman toljuk be, billentsük vízszintes helyzetbe és ekkor toljuk át a résen. Ezután óvatosan húzzuk ki, és már készen is vagyunk. A mozdulatot elég egyszer elvégezni.

Néhány gyártó a fogköztisztító kefe forgatását tanácsolja, azonban mi az ArtDentnél ezt nem ajánljuk, mivel a forgatás és a mozdulatok ismétlése mind egy lehetséges sérülés kockázatát növelik. 

A fogköz tisztítását követően mossuk el folyóvízben a kefét, majd haladjunk tovább a következő réshez. Fontos, hogy minden esetben ügyeljünk a kefék tisztaságára, mivel ellenkező esetben akár baktériumokat, fertőzést is átvihetünk egyik fogközből a másikba. Ügyeljünk továbbá arra is, hogy használjunk ugyan nyomást, de semmiképpen se erőltessük át a kefét a fogközön. Amennyiben többszöri próbálkozásra sem csúszik be, úgy valószínűleg keskenyebb fejre lesz szükségünk. 

A mindennapos használattal megelőzheti a fogszuvasodást, illetve a különböző fogágybetegségek kialakulását is.

Dr. Friedreich Dóra bemutatja a fogköztisztító helyes használatát asszisztensen.
Fogköztisztító kefe hatékony használata.
A fogközkefe többdéle mérete
Dr. Friedreich Dóra megtisztítja a fogköztisztító kefét.

Milyen sűrűn érdemes a fogközkefét cserélni? 

A termék típusát függ, mikor érdemes cserélnünk, de általában 1-2 hét használat után szükségessé válik. Amennyiben fogközkefénk sörtéi hiányosak, vagy maga a kefe már nem egyenes, úgy sajnálatos módon szintén cserére szorul, mivel ebben az esetben akár sérülést is okozhatunk vele fogköztisztítás során.

Amennyiben további kérdése felmerül a fogköztisztító kefe használatával kapcsolatban, úgy kérem keressen minket bizalommal a +36 20 218 5343-as telefonszámon vagy kérjen visszahívást a linken található űrlap segítségével.