Egy alattomos népbetegség: fogszuvasodás

Home/szöveges blog/Egy alattomos népbetegség: fogszuvasodás
A képen Dr. Varajti Artúr fogorvos, szájsebész egy fogóval és egy érzéstelenítővel. A kép a fogszuvasodás megelőzésére hívja fel a figyelmet.

Tudta, hogy minden második ember fogszuvasodásban szenved? Ez azért rémesen szomorú adat, mert a napi rutinunk részeként lényegében 5 perc időráfordítással és minimális energiabefektetéssel, éves szinten pár ezer forintból kihozható a megelőzése. Fogorvosként a kezelésről hosszasan tudnék beszélni, de most inkább megpróbálom érzékeltetni a helyzet súlyosságát és még érthetőbbé tenni, hogy mennyire egyszerű tenni ellene.

Csak minden 5. magyarnak van meg a saját foga

Tovább a statisztikákkal, érdekes számadat az is, hogy Magyarországon csak minden ötödik embernek vannak meg a saját fogai az összes életkort figyelembe véve, és átlagosan 10 foguk hiányzik. Ennek kiindulópontja többnyire a leggyakoribb népbetegség, ami nem a tüdőrák, az alkoholizmus, vagy a jelenleg tomboló koronavírusjárvány, hanem egy sokkal kevesebbet emlegetett folyamat: a fogszuvasodás.

Aki erre legyintve válaszol, hogy ugyan ez azért nem egy halálos állapot, nem is látszik, alig lehet észrevenni… annak tartogatok néhány érdekességet ebben az írásban is. Kevés szó esik ugyanis arról manapság, hogy a helyes szájhigiénia és fogápolás hiánya hányféle szövődményt, daganatos megbetegedést, életminőség romboló következményt tartogat. Nem csak az esztétikai problémák tehát, amik akár gyorsabban, feltűnőbb módon jelentkeznek, hanem sokkal rejtettebb háttérfolyamatokra is gondolni kell!

Mikor is jön el a rettegett foghúzás?

Az emberek egyik legnagyobb félelme a fogorvossal kapcsolatban a foghúzás. Tisztáznunk kell ebben a legnagyobb félreértést: éppen azok az emberek veszítik el a fogaikat, vagy marad utolsó reményük a foghúzás a fogágybetegség megelőzése érdekében, akik nem járnak rendszeresen, vagy nem jelentkeznek időben fogorvoshoz. A modern fogászati eljárások és például a mi rendelőnkben is általános fogmegtartó kezelések már a reménytelennek tűnő esetekben is csodás eredményekkel kecsegtetnek.

Azonban azok, akiknél akár genetikai, akár környezeti, szokásokból eredendően kialakuló fogágybetegség jelenik meg, és ezt hagyják egészen a kimozgósodó fogakig fajulni, nem kérnek időben segítséget, azoknál sajnos sokszor valóban a foghúzás az utolsó lehetőség. És ilyenkor többnyire már nem a fájdalomtól, vagy foghúzástól kell tartani, hiszen ez nálunk szintén minimálisra csökkenthető, hanem sokkal inkább a kialakult szövődményektől: ínysorvadástól, fekélyektől, daganatoktól, egyszóval a fogágybetegség minden velejárójától. Ugye nagyon rosszul hangzik? Szerintünk is! Úgyhogy lapozzunk is a megoldás részéhez!

A helyes szájhigiénia

A tartós foghiány egyik következménye: további fogelvesztés

A folyamatosan fennálló foghiány azonban önmagában még csak egy újabb folyamat kezdete. A szervezetünk regenerálódási képességének köszönhetően akár egész jól átvészelhetünk 1-2 évet egy-egy fog elvesztése mellett is… látszólag. A háttérben azonban számos folyamat elindul. Az elvesztett fog alatti íny süllyedni kezd, gyengül, akár a csontok is bevonódhatnak az amortizációs folyamatba.

Emellett a környező fogak, beleértve a felette, alatta lévő fogat, elkezdik „betölteni” a hiányzó részt. Vagyis addig mozgolódnak, míg instabillá válásuk árán is de közelítenek a rés felé. Így lehetséges, hogy például egy alsó fog elvesztése után a felső fog lentebb ereszkedik, ezzel gyengítve saját magát is, ugyanakkor optimalizálva a rágási funkciót, amit a társa már nem tud ellátni. Ezek az elmozdult fogak pedig innentől fogva szintén sokkal gyorsabban amortizálódnak a mechanikai és kémiai ingerek során egyaránt.

Ez később emésztési zavarokat, ezzel összefüggésben az immunrendszer általános gyengülését, gyulladásos gócok kialakulását vonhatja maga után, melyek aztán a szervezetünk különböző részein, például az ízületeinken is megmutatkozhatnak. Hatalmas és ördögi kör ez, melynek nagyon egyszerű a megelőzése!

Fogászati kontroll fontossága

Általános kontroll, fogkőeltávolítás

Ez a két címben megnevezett cselekvés bizony jó időben és rendszerességgel végezve a panaszok nagy részét megelőzheti. A fogászati kontrollt legalább évente, de jó esetben akár fél évente is érdemes elvégeztetni akkor is, ha semmilyen panaszunk nincs. Miért? Mert ez garantálja számunkra, hogy később ne is legyen panaszunk.

Másrészt a viszonylag gyakori szájüregi daganatok, gyulladásos előzmények így nagyon hamar felfedezhetők. Ilyenkor gyakran előkerül a dohányzás, mint rizikófaktor, ami sajnos valóban az ínyt bomlasztja hosszútávon, így számos betegségnek ágyazhat meg. Ne higgyük azt, hogy ha valaki például dohányzik, arra rosszallóan nézek majd, rosszízű megjegyzéseket teszek. A cél az, hogy segítsek, és akár életet menthessek a figyelmeztetésekkel vagy épp a sikeres kezeléssel.

Ha teljesen egészséges, az a legjobb idő kontrollra jelentkezni!

Ha nem dohányzunk és egyébként is teljesen egészségesnek érezzük magunkat, sajnos akkor is van esély arra, hogy például egy rákmegelőző állapotban felfedezzük a rendellenességet nálunk egy egyszerű megtekintéssel. Szintén ilyenkor kerülhet sor a rendszeres fogkőeltávolításra, mely személyenként változó időközönként szükséges. Ilyenkor modern eszközökkel, szinte teljesen fájdalommentesen gyönyörű, sima felszínű, tiszta és a fogközöknél is lepucolt fogsorra tehetünk szert, ami hosszútávon megelőzi a fogágybetegség kialakulását.

Fogászati kontroll fontossága

Mindennapi segítség

A rendelőnkben is megtanítjuk Önt, hogyan kell szakszerűen fogat mosni, illetve ehhez eszközöket, termékeket is szívesen ajánlunk. Továbbá az oldalunkon is részletes leírások és videók számolnak be a fogselyem használatról, a fogkőtisztításról, a szájzuhanyról, vagy épp a gyógynövényes fogkrémekről. A rendszeres tisztálkodás része a fogaink ápolása is, és nem is vesz igénybe több időt, mint egy gyors zuhanyzás. Cserébe rengeteg kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat, és persze az egyik leginkább igénybe vett használati eszközünket: a fogsorunkat.

Várjuk szeretettel egy általános kontrollra, ahol minden részletet megbeszélhetünk!