A fogszuvasodás következménye: a lyukas fog

Home/szöveges blog/A fogszuvasodás következménye: a lyukas fog
A fogszuvasodás következménye

A fogszuvasodás és következménye: a lyukas fog

A fog szuvasodása alapvetően a fog keményszöveteinek káros elváltozásait és betegségét takarja, amely idővel lyukas fogat és gyulladásokat eredményezhet. Három tényező határozza meg a kialakulását és hatásának súlyosságát. Ez a három tényező a fogfelszín szerkezeti felépítése, a fogmosás hiánya, és az eltelt idő határozza meg.

Rejtőzködő folyamatok

A fogak szerkezete, torlódása alapjában határozza meg azt, hogy az étkezés során a szájüregbe jutó ételből letapadt ételmaradékok, és az azokból táplálkozó baktériumok mennyire hatékonyan tudnak megkapaszkodni a fogak felszínén és a fogak között. Elmondható, hogy a szuvasodás legtöbb esetben a nehezen tisztítható területekről indul. A baktériumok a fog felszínén lévő szénhidrátokból táplálkoznak, melléktermékként pedig savat termelnek, amivel megkezdik a fogzománc lebontását. Először csak egy fehér foltot hagynak maguk után, majd kitartó munkával “elfogyasztják” a fogzománcot és így a fog felületén üreg képződik. Ebben az esetben már lyukas fogról beszélhetünk.

Fogszuvasodás megelőzése

A táplálkozás során érdemes arra odafigyelnünk, hogy lehetőleg kerüljük a sok cukrot vagy finomított lisztet tartalmazó ételek, és az alkohol, szénsavas üdítőitalok túlzott fogyasztását, mivel ezek a cukortartalmukkal és savasságukkal mind jelentősen hozzájárulnak a fogzománc leépüléséhez, és így a fog lyuk képződéséhez. Képzeljük el ezt a folyamatot úgy, mint télen a csúszós felületek elleni sószórás után maradt sómarta foltokat a talajon, lépcsőkön. Itt is ugyanez történik, csak a fogon lévő foltokat, majd lyukak kialakulását a sok cukor okozza.

Szuvasodás+eltelt idő = lyuk

Az idő tényező a fogszuvasodást tekintve nem mondható a barátunknak. Minél később realizáljuk a probléma jelenlétét, annál nehezebb és fájdalmasabb lehet a gyógyítása, és a figyelmetlenségünk fájdalmas gyulladáshoz vagy akár a fog elvesztéséhez is vezethet . Viszont ennek az ellenkezője is igaz, hiszen ha időben vesszük észre a fogszuvasodást jelölő fehér foltokat vagy az esetleges fájdalmat, annál gyorsabban és annál kisebb beavatkozással fogjuk tudni kezelni a beteg vagy betegség előtt álló fogat, hogy az vissza tudja nyerni rendeltetésszerű funkcióját, formáját és egészségét.

A fogszuvasodás veszélyes folyamat és nem feltétlenül tudhatjuk, hogy esetünkben mennyire állunk vele rosszul. A fogakon lévő fehér foltok vagy barnás pöttyök árulkodó jelek lehetnek. Ha előrehaladott az állapot, akkor már a fogon, fogban lévő üreg is látható szabad szemmel. Amennyiben ebben az állapotban nem kerül a beteg fog szakértő kezekbe, nagy eséllyel rövid időn belül gyulladás és erős fájdalom fog jelentkezni.

Fogszuvasodás megelőzése

Sok esetben azonban kívülről nem látható a fogszuvasodás és nem fedezhető fel a lyuk, ilyenkor a fájdalomérzet és a fogérzékenység lehetnek a vörös zászlóink. Ha fogaink vagy egy-egy fogunk érzékenyebb a hideg-meleg hatásokra, vagy rossz a leheletünk és ezek az állapotok tartósan érvényesek, elkezdhetünk a fogzománc leépülésére gyanakodni. Hasonló a helyzet azzal, hogyha rágás közben érzünk tartósan fájdalmat.

A helytelen út

Amennyiben a látható, vagy érezhető, figyelmeztető jeleket nem vesszük komolyan, a kezeletlen beteg fog és az időtényező miatt a kellemetlenségek és fájdalmak fokozatosan növekedni fognak, mindaddig míg a szuvasodás eléri a fogbelet, ahol olyan gyulladásokat fog okozni, amik az arc megdagadásáva, lázzal és a szervezetben kialakuló további gyulladásokkal járhatnak. A fogbél akár el is halhat, ami állandó gyulladási gócot alakíthat ki a szájüregben. Ez a terület pedig már csak gyökérkezeléssel, súlyosabb esetben viszont a fog teljes eltávolításával kezelhető csak. További hátráltató tényező, hogy egy lyukas fog baktérium-tanyaként funkcionál és átterjedhet a többi fogra is, vegyük tehát nagyon komolyan a fenálló és tartósan jelentkező tüneteket!

A helyes út

Először is: ne próbálkozzunk házi praktikákkal és ne halogassuk a szűrővizsgálatot!

Másodszor: előzzük meg a bajt! A tudatos táplálkozásról már ejtettünk néhány szót fentebb, de nem lehet eléggé hangsúlyozni a fontosságát. A táplálkozás melletti legfontosabb megelőző intézkedés pedig a helyes szájápolás. Rendszeres, napi kétszeri fogmosás, szájvíz, fogselyem vagy fogköztisztító kefe használata és fogaink állapotának folyamatos ellenőrzése. (Olvassa el a 8 tipp, hogy hatékonyabb legyen a fogmosás cikkünket is.)

Ha a helyes táplálkozás és szájápolás ellenére mégis elindulna a fogszuvasodás folyamata, akkor a lehető leghamarabbi fogorvosi beavatkozás segíthet a további problémák elkerülésében. Érthető módon a legkorábbi fázisában a legkönnyebb gyógyítani a beteg fogat, akár még fúrás nélkül, különböző technikákkal.

Amennyiben már a lyukképződés is kialakult, a fog már csak fúrással és töméssel hozható rendbe. Súlyosabb esetben, gyulladásoknál pedig már csak a gyökérkezelés hozhat megoldást.

A fogszuvasodás következménye

Ha a helyes táplálkozás és szájápolás ellenére mégis elindulna a fogszuvasodás folyamata, akkor a lehető leghamarabbi fogorvosi beavatkozás segíthet a további problémák elkerülésében. Érthető módon a legkorábbi fázisában a legkönnyebb gyógyítani a beteg fogat, akár még fúrás nélkül, különböző technikákkal.

Amennyiben már a lyukképződés is kialakult, a fog már csak fúrással és töméssel hozható rendbe. Súlyosabb esetben, gyulladásoknál pedig már csak a gyökérkezelés hozhat megoldást.