Komoly szövődményekkel járhat az észrevétlen gyulladás

Home/szöveges blog/Komoly szövődményekkel járhat az észrevétlen gyulladás
Dr. Varajti Artúr fogorvos és szájsebész kezében egy fogkefe és egy fogó.

Az egyetemen az egyik kedves professzoromnak volt egy mondása: “minden fog végén van egy ember”. E frappáns gondolat mögött sok igazság van. Hiszen a szájüregünkben és a fogainkban zajló kóros folyamatok nagyon káros hatással lehetnek az egész szervezetünkre. A testünkben megbúvó gyulladásos gócok pedig nagyon megkeseríthetik az életünket.

Láthatatlan, de érzékelhető belső folyamatok

Gyakori, hogy az ember hosszú hetekig, hónapokig, sőt akár évekig fennálló panaszokkal küzd, látszólag ok nélkül. Ilyenek lehetnek például az egyes bőrbetegségek, a hajhullás, az ízületi gyulladások, az alvászavar vagy a fáradékonyság.

Elsőre meglepő értelmezésnek tűnik, de bizonyos tünetek mögött sok esetben fogászati problémák húzódnak. Fogkő, fogszuvasodás, fogágybetegség, vagy akár egy problémás bölcsességfog miatt is kialakulhat olyan gyulladás, amely a szervezetünk egy másik pontján is tüneteket produkál.

Dr. Varajti Artúr fogorvos szájüregi rákszűrés közben konzultáció a pácienssel.

Hogyan segített a szájüregi szűrés egy ekcémás páciensünkön?

Egyik páciensünk például hónapok óta küzdött ekcémával, több szakorvosnál is járt, azonban a különböző tüneti kezelések nem oldották meg a problémáját. A fogászati vizsgálat során azonban kiderült, hogy az egyik bölcsességfoga gyulladt, amely nagy valószínűséggel az ekcéma valódi oka lehet. Miután eltávolítottuk a problémás fogat, egy héttel később a varratszedésen páciensünk arról számolt be nekünk nagy örömmel, hogy néhány nappal később mindenfajta egyéb kezelés nélkül elmúlt a bőrbetegsége.

Tehát a fenti példa is mutatja, hogy mennyire fontos a rendszeres, félévenkénti fogászati szűrés. A megelőzés sokkal egyszerűbb és hatékonyabb folyamat, mint a már fennálló baj kiderítése és kezelése. Fogászatunk gyakorlata erre az, hogy a megelőzést segítő, félévenkénti konzultációt és szűrést páciensei részére ingyenesen teszi lehetővé és ehhez minden esetben meghívót is küld.

Dr. Varajti Artúr fogorvos és szájsebész like jelet mutat fogászati kezelés közben.

Hogyan kezdjek hozzá, ha eddig elhanyagoltam a fogorvoshoz járást?

Az első és legfontosabb dolog, hogy nincs miért aggódni, se szégyenkezni. Haladjon kis lépésekben. Nagyon fontos, hogy mielőtt bármilyen kezelésbe is kezde, vegyen részt egy fogászati állapotfelmérésen, amely során tisztába kerül a fogai állapotát illetően. Kérdezzen sokat és tudjon meg többet!

Fogászatunkon minden páciens számára ingyenesen biztosítunk szájüregi rákszűrést és állapotfelmérést (erről bővebben itt). A vizsgálat kitér a gócok, a rák és a rákmegelőző állapotok, valamint az ínysorvadás szűrésére. Amennyiben szükséges érdemes ezt kiegészíteni egy fogászati CT- (erről bővebben itt), vagy panoráma röntgen felvétel (erről bővebben itt) elkészítésével.

Ezt követően részletesen átbeszéljük a kapott eredményt, majd készítünk Önnek egy személyre szabott írásos kezelési tervét, amely tartalmazza a teljes folyamat részleteit: a szükséges kezeléseket, a pontos árat, a kezelés időtartamát. A vizsgálat végén teljes képet kap fogai és szájürege állapotáról, valamint a javasolt kezelésekről.

Emellett rendelőnkben lehetőséget biztosítunk Önnek arra, hogy több különböző szakterület specialistájának összehangolt javaslata alapján kaphasson személyre szabott kezelési tervet. Fogorvos, fogszabályozó szakorvos, implantológus és szájsebész együttes munkájával tervezzük meg a végeredményt, úgy, hogy szinte ki sem kell mozdulnia az orvosi székből.

Fogászati szűrővizsgálat - Artdent Fogászat Budapest

Több megoldás is lehetséges

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a legtöbb páciens esetében nem csak egy jó megoldás létezik. Ezért a kezelési terv kidolgozása során egyszerre több szempontot is figyelembe veszünk, majd ezek összességéből készítünk több, különböző megoldási javaslatot, amelyeket részletesen átbeszélünk Önnel. A kezelés megkezdésének eldöntése ezután már az Ön kezében van. Tegye meg az első lépést, és jöjjön el hozzánk egy ingyenes állapotfelmérésre!