Minden, amit a fogselymezésről tudni kell

Home/szöveges blog/Minden, amit a fogselymezésről tudni kell
Dr. Varajti Artúr a fogselyem helyes használatát mutatja be.

Sokan csak úgy találomra kiválasztanak egy fogselymet a boltok polcairól, majd otthon rossz technikával állnak neki a fogtisztításnak. Pedig egyáltalán nem mindegy, hogy milyen fogazathoz milyen fogselymet alkalmazunk, ahogyan az sem, milyen technikával tisztítjuk meg fogközeinket. Ebben a cikkben összeszedtünk minden fontos tudnivalót, tanácsot, amelyek segítségével hatékonyabban lehet használni a fogselymet.

Egyáltalán miért van szükségem fogselyemre?

Bármilyen hatékony fogkeféről legyen is szó, kijelenthetjük, hogy fogmosás során nem tudjuk fogaink minden felszínét megtisztítani. Fogkefével csak a külső, a belső és a rágófelszínt érjük el, így a fogközökben nagy valószínűséggel ott maradnak az ételmaradékok, baktériumok. 

Nem véletlen, hogy a legtöbb probléma, például a fogszuvasodás és a fogágybetegség épp az elhanyagolt fogközökben kezdődik. Sok esetben ráadásul csak akkor észleljük ezeket, amikor már nagy a baj. Ezért nem feledkezhetünk meg  fogközeink megfelelő tísztításáról.

A fogai egészsége érdekében mindenképpen építse be a mindennapi szájápolási rutinjába a fogselyem rendszeres használatát.

A fogselyem helyes használata

Első lépésként tépjünk le egy 50-60 centiméteres darabot, majd az egyik végéből tekerjünk fel 1-2 huroknyit a bal kezünk mutatóujjára, majd ugyanígy a jobb kezünk mutatóujjára is tekerjünk 1-2 hurkot. Ügyeljünk arra, hogy a két ujjunk között legalább 5-6 centiméteres rész legyen kifeszítve, amelyet hüvelykujjainkkal alátámasztunk .

Ezt követően óvatosan csúsztassuk be az egyik fogközünkbe a fogselymet úgy, hogy feszítsük rá az egyik fog oldalsó felszínére, majd könnyed vízszintes irányú mozdulatokkal mozgassuk ki a lepedéket. Figyeljünk arra, hogy ne erősen pattintsuk be a fogközbe, mivel ez vérzéshez, ínygulladáshoz vezethet! A mozdulatsort ismételjük meg a fogközben álló másik fog felszínével.

Ne hagyjuk ki az íny vonala alatti területeket sem, hiszen ezeken a helyeken gyakran bújnak meg az ételmaradékok és a baktériumok. Itt másképp kell mozgatnunk a fogselymet: nem vízszintes, hanem függőleges irányban, az íny alól kifelé kell mozgatunk a szálat.

Artdent logó

Hasznos tipp a fogselyem használatához

Gyakori hiba, hogy csak a frontfogakra koncentrálunk, holott az  elülső fogainkkal csak harapjuk az ételt, miközben a hátsó fogközökben a rágás miatt több a lerakódás.

Amikor végeztünk egy fogközzel, akkor a fogselyem már elhasznált részét tekerjük fel bal oldali mutató ujjunkra, míg a jobb oldali mutató ujjunkról tekerjük le egy kis darabot. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy az egyik fogközből eltávolított lepedéket átszállítsuk a másik fogközbe.

Hányszor kell fogköztisztítást végeznünk?

Minden fogmosás után elvégezhetjük, de naponta egyszer, mindenképpen tanácsos fogselymezni. Ebben az esetben érdemes estére időzíteni a fogköztisztítást, hiszen ilyenkor jobban van időnk a művelet elvégzésére.

A fogmosással vagy fogköztisztítással kezdjük a szájápolást?

Véleményünk szerint fogmosással javasolt kezdeni a szájápolást, különösen akkor, ha fogselymet és nem fogköztisztító kefét használunk – hiszen különben előfordulhat, hogy a fogselyem használata után a szájunkban maradó apró ételdarabokat a fogkefével visszadolgozzuk a fogak közötti résekbe. 

Amennyiben fogköztisztító kefét használunk, a sorrendnek nincs különösebb jelentősége, mivel a kefe segítségével nemcsak kimozdítjuk az ételmaradékokat, hanem el is távolítjuk azokat  a fogközökből.

A megfelelő fogselyem kiválasztása

A megfelelő fogselyem kiválasztása komoly fejtörést jelenthet, hiszen manapság rengeteg típussal találkozhatunk a boltok polcain. Amennyiben valaki nem biztos abban, hogy számára melyik fogselyem típus a legmegfelelőbb, kérdezze bátran fogorvosát! Az alábbi néhány támpont is hasznos kiindulópont  lehet.

Akik még kezdők ezen a téren, azok számára a hengeres alakú fogselyem használatát javasoljuk. A szabálytalan, torlódott fogazattal rendelkezőknek a szűk fogközök miatt a lapos fogselymet ajánljunk. Fogszabályozók, hidak és széles fogközök tisztításához pedig olyan speciális fogselymet érdemes alkalmazni, amelynek 3 különböző szakasza van: keményített speciális fogselymet érdemes alkalmazni, amelynek 3 különböző szakasza van: keményített fogselyembefűző vég, szivacsos és általános szál.

Artdent logó

Hasznos tipp a fogselyem használatához

A munkahelyen tárolt fogselyem is segíthet észben tartani a napi rendszerességgel végzendő tisztítást.

A tisztítandó szájfelület közel 30%-át a fogközök teszik ki, amelyhez hozzájön még a fogakat körülvevő ínyszél, vagyis a fogápolás jelentős kérdéséről van szó. Ez azért sem elhanyagolható tény, mert az említett területeket egyszerű fogmosással egyszerűen képtelenség tisztán tartani. Ha nem gondoskodunk arról, hogy ezekről a helyekről is eltávolítsuk a lepedéket, akkor fogainknak több mint az egyharmada tisztítatlan marad. Nem tehetjük meg tehát, hogy elfeledkezzünk a fogközeink megfelelő tísztításáról! És bár elsőre talán nehéznek tűnhet még egy lépést beépítenünk szájápolási rutinunkba, a fogaink idővel meg fogják hálálni az extra gondoskodást.