Baktériumölő reggeli rutin

Home/szöveges blog/Baktériumölő reggeli rutin
Dr. Pázmándi Patricia fogorvos konzultáció után.

A reggeli fogmosásra sokan csak legyintenek és kihagyják az ébredés utáni rutinjukból, mondván este úgyis mostam fogat, nincs szükség rá. Holott a valóság az, hogy szájhigiénés szempontból a legjobb dolog, ha az ébredés utáni első pohár víz elfogyasztását követően megmossuk fogainkat. De miért is fontos a reggeli fogmosás, és mire kell oda figyeljünk? Ebben a bejegyzésben ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ és adunk Önnek konkrét, azonnal használható praktikákat.

Miért mossunk tehát reggel fogat?

Az egyik legfőbb érv a reggeli fogmosás mellett az, hogy az esti szájápolás során – legyünk bármennyire is alaposak – nem tudjuk eltávolítani az összes baktériumot a szájüregből. Alvás közben pedig a megmaradt baktériumok elkezdenek osztódni. Tehát ha reggel kihagyjuk a fogmosást, a kórokozóknak nagyszerű táptalajt adunk ahhoz, hogy napközben szájüregünket a saját játszóterükké alakítsák.

A másik fontos érvünk a reggeli szájszag elleni küzdelem győztes oldaláról szól. A reggeli szájszagot több egészségügyi probléma is kialakíthatja és befolyásolhatja, de az egészen biztos, hogy a reggeli fogmosás hiánya kiemelt jelentőségű ezek közül. Ha szeretnénk megelőzni hogy számunkra és környezetünk számára kellemetlenségeket okozzon a szájszagunk, akkor ne csak este hanem reggel is mossunk fogat.

És ha egy mód van rá, akkor egészítsük ki az ébredés utáni fogmosást szájvizes öblögetéssel is. Így már nyugodt szívvel és üde szájüreggel kezdhetjük meg a napot.

A reggeli fogmosás fontos. Rendben. Na de a reggeli előtt vagy után történjen?

Először is a reggeli ébredés után az egyik legjobb dolog amit a szervezetünkkel tehetünk: egy nagy pohár tiszta víz elfogyasztása. A másik pedig a fogmosás.

Hiszen éjszaka testünk alvó üzemmódban van, nem jut külső folyadékhoz és kevésbé van kontroll alatt, ezért a szájüregben lévő baktériumok szaporodásnak indulnak. Ezt a folyamatot állítjuk meg ha reggel, ébredés után mihamarabb fogat mosunk.

Persze logikusnak tűnhet, hogy inkább reggeli után történjen a fogmosás, azonban ezt határozottan nem javaslom, hiszen étkezéskor és különösen a szénsavas italok, finomított cukros-lisztes ételek fogyasztása után sérülékennyé válik a fogzománc. Ha ebben az állapotban mosunk rendszeresen fogat, előbb-utóbb mi magunk leszünk azok, akik a baktériumok helyett elvégezzük a romboló munkát.

Ha mégis úgy döntünk, hogy reggeli után szeretnénk fogat mosni, az étkezés és a fogmosás között teljen el legalább fél, de inkább 1 óra, hogy az ételek savasító hatása alábbhagyjon.

Tegyük meg az előkészületi lépéseket is a fogmosás előtt!

Mindig célszerű figyelni arra -különösen reggel- , hogy mielőtt megkezdjük a fogmosást öblítsük le folyóvízzel a fogkefénket, hiszen hosszú-hosszú órákat állt az előző használat óta. Fogkefe-tárolásról szóló videónkban már tárgyaltuk, hogy ez a pihenőidő mennyire kedvez a fejen, a sörtén lévő baktérium szaporodásának. Egy alapos öblítéssel elejét vehetjük annak, hogy azok a kórokozók, amiket egyszer már eltávolítottunk a szájürengünkből, lehetőleg ne kerüljenek oda vissza.

Tudjuk azt hogy a szokás nagy úr és sokaknál az eszköz előzetes öblítése – és sajnos sokszor utólagos is – kimarad, azonban a jó hírünk az, hogy ez a folyamat bármikor újratanulható és kiegészíthető. Fogkefénk és személyes higiéniánk érdekében tegyük meg a szükséges lépéseket.

Fogszabályozás foghúzás nélkül.

A fogmosás előtt öblögessük ki a szájüregünket vízzel!

Nemcsak a fogkefét érdemes öblögetésnek alávetni a reggeli fogmosás előtt, hanem a szájüregünket is. A fogmosás előtti öblögetéssel megkönnyítjük a saját dolgunkat, hiszen a víz fogaink közötti zubogtatása előkészíti a terepet a fogkefés tisztítás számára és kimos egy jó adag baktérium mennyiséget a szájüregünkből.

Ez éppen olyan, mint amikor a kocsimosónál a tisztítószeres takarítás előtt egy tiszta vizsugaras felület-tisztítást végzünk. Fogaink tisztításának hatékonysága érdekében tehát feltétlen javasoljuk, hogy a pár másodperces tiszta vizes öblítést végezze el minden egyes fogmosás előtt. Ha pedig már alaposan megmostuk fogainkat akkor maximum 2-szer öblítsük ki a fogkrémet a szánkból,hogy érvényesülni tudjon a fertőtlenítő hatása a fogkrémnek és üde maradhasson a leheletünk.