A tartós foghiány következményei

//A tartós foghiány következményei

A tartós foghiány egyik következménye: további fogelvesztés 

A fogelvesztés, csakúgy mint a legtöbb szervi hiány, frusztráltá,idegessé teszi az embert. Azonban ez az érzés néhány hét után megszűnik.

Egy idő után úgy gondoljuk, különösen ha hátsó fogainkról van szó, hogy ha csak egy hiányzik, az nem akkora probléma, mivel van még elég amivel rágni lehet. Legtöbben úgy vélik “Ha nem látszik akkor nem is fontos pótolni.”

Csakhogy a tartós foghiány a többi fogra is káros hatással van! A szervezet tulajdonságából adódóan minden hiányt pótolni szeretne. Ez a szájban úgy történik, hogy a szomszédos és a szemközti fogak bedőlnek, megnyúlnak a foghiány irányába.

Ebből kialakul egy kóros anatómiai helyzet, amelynek következtében a bedőlt fogak rágás során nem megfelelő irányból kapják a terhelést. Ezáltal az őket körülvevő csontszerkezet, azaz a tartó apparátus folyamatos gyulladásban van, amely a szomszédos fogak elvesztéséhez vezet.

A tartós foghiány egyik következménye: csontsorvadás kialakulása

Amennyiben 6-12 hónapon belül nem pótolja a hiányzó fogat, a csontszövet elkezd sorvadni. Ezt úgy kell elképzelni mint az izmot. Ha az izmot nem trenírozzuk, összesorvad. A csont ugyan így viselkedik.

A kettő között az a különbség, ha az izmot megint elkezdjük edzeni újra megnő. Azonban a csontszövet nem rendelkezik ilyen tulajdonsággal. Ezért különösen fontos az, hogy a foghiányt, a fog elvesztését követően minél hamarabb pótoljuk.

Minél tovább él fog nélkül, annál nehezebb annak pótlás, hiszen ha a csont nincs funkcióban, akkor felszívódik. Így ha fogbeültetésre kerülne sor, un. csontpótló eljárást kell alkalmaznunk, hogy az elsorvadt csontszövetet újra tudjuk építeni.

Ezáltal a fogbeültetés sokkal hosszabb időt vesz igénybe, valamint anyagilag is megterhelőbb. Egy átlagos fogbeültetés az implantátum behelyezésétől a korona felhelyezéséig 3-4 hónapig tart, csontpótlással azonban egy-másfél évig is elhúzódhat.

A tartós foghiány egyik következménye: emésztési zavarok 

A rágás az emésztési folyamat első és legfontosabb fázisa. Ebből adódóan szájüregünket hívhatjuk az emésztőrendszerünk kapujának is. Amennyiben nem pótoljuk hiányzó fogunkat, abban az esetben a fogsorunk egy idő után elveszti rágófunkciójának hatékonyságát.

Az ételeket nem tudjuk megfelelően megrágni, így nagyobb darabokba kerül a gyomorba. A nem megfelelően megrágott ételt pedig, a gyomrunk már nem képes normálisan megemészteni. Ezáltal az emésztőrendszerünk egy folyamatos túlterheltség alatt van, amely nagyon komoly gyomor- és bélrendszeri problémákat okozhat. Reflux, savasodás, vagy akár fekély is kialakulhat!

Továbbá a nem megfelelően megrágott és megemésztett ételből a szervezetünk nem tud megfelelő mértékben vitaminokat és tápanyagokat kinyerni. Amely nélkül az immunrendszer nem lesz képes megfelelően védekezni a betegségek ellen.

Természetesen néhány hiányzó fog senkiből sem csinál 1-2 hónapon belül emésztési zavarokkal küszködő embert. De érdemes végiggondolni, hogy egy egyszerű foghiány is milyen súlyos következménnyel járhat, ha nem kezeljük! Tegye meg az első lépését! jöjjön el hozzánk egy állapotfelmérésre, szájüregi szűrővizsgálatra és ismerje meg lehetőségeit