Így tudja megelőzni a bölcsességfog okozta kellemetlenségeket

//Így tudja megelőzni a bölcsességfog okozta kellemetlenségeket

Ha a bölcsességfog csak részben tud előtörni, akkor a fog és az íny között egy tasak alakul ki, amelynek tisztítása szinte lehetetlen. A benne maradt ételmaradékok gyulladást okoznak. Ez heves fájdalommal, magas lázzal és duzzanattal járhat.

Helyhiány miatt a bölcsességfog növekedés közben buldózerként előretolja a szomszédos őrlő fogakat, majd azok a frontfogakat, így ez torlódást okoz az egész fogívben.

A csontban rekedt bölcsességfogak hosszú távon ciszta, tályog képződését idézhetik elő. Ez sok esetben évekig nem okoz panaszokat, de alattomos “gócként” terhelik a szervezetünket.

A megdőlt bölcsességfog a nagyőrlő fog hátsó felszínének feszül. Egy fogkefével sem tisztítható helyzet alakul ki, amely a szomszédos fogak gyors romlását, szuvasodását akár azok elvesztését okozhatja.

A bölcsességfog okozta problémák tünetek nélkül is felléphetnek. Ezért évente vizsgáltassuk meg  magunkat, akkor is ha úgy érezzük nem okoz problémát.

Hogyan tudom megelőzni a bölcsességfog okozta kellemetlenségeket? 

A legfontosabb lépés, hogy tisztába legyen azzal, hogy van-e bölcsességfoga vagy sem. Forduljon szakemberhez és jöjjön el hozzánk egy szájüregi szűrővizsgálatra. Ahol egy panoráma röntgenfelvétel segítségével megállapítjuk, hogy a bölcsességfoga okozhatnak-e későbbiekben problémát.

Panaszoktól függetlenül javasolt ezt félévente, évente megismételni, hiszen a bölcsességfogak okozta problémák tünetek nélkül is felléphetnek. Abban az esetben ha már panaszt okoznak akkor már nagyobb bajra is gondolni lehet.

Röntgenfelvételen rögtön látszik, hogy ha bölcsességfoga nyomja a teljes fogívet, ferdén nő, vagy olyan helyen lyukas, ami szabad szemmel nem látható. Ezzel megelőzheti a fogszuvasodást, a ciszta kialakulását,a szomszédos fogak elvesztését vagy a fogak torlódását.

Hogyan rövidítjük rendelőnkben a gyógyulási időt a bölcsességfog eltávolítás után?

A relelőnkban használt Artdent módszer segítségével a bölcsességfog eltávolítás, a 30-60 perces műtéti idővel szemben, átlagosan mindössze 15-20 perc. Előnye, hogy a műtéti megterhelés kisebb, ezáltal a fertőzés esélye alacsonyabb, így a gyógyulási idő a felére csökken.

Továbbá kiegészítő terápiaként úgynevezett lágy-lézeres kezelését végzünk. Amelynek fájdalomcsillapító, gyulladás- és duzzanat csökkentő hatása van és beindítja a szervezet gyógyulási folyamatait. Így felgyorsul a regenerálódás és nagymértékben lerövidül a gyógyulási idő. Ennek köszönhetően nem kell szabadságot kivennie vagy hiányoznia, és hamarabb visszatérhet a normális kerékvágásba.

Amennyiben meg akarja előzni a bölcsességfog okozta kellemetlenségeket, tegye meg az első lépését, és jöjjön el hozzánk egy szájüregi szűrővizsgálatra!