A fogérzékenység okai és hatékony kezelése

Home/szöveges blog/A fogérzékenység okai és hatékony kezelése
Artdent blog - A fogérzékenység okai és hatékony kezelése

Ha tapasztalt már fogérzékenységet, vagy jelenleg is érzékenyek a fogai, valószínűleg tudja, mennyire kellemetlen lehet ez a mindennapokban. A jó hírünk azonban az, hogy szakszerű kivizsgálással és a hatékony, időben történő kezeléssel nemcsak a tünet, hanem a probléma oka is megszüntethető.

De mik a fogérzékenység leggyakoribb okai, és hogyan lehet ezeket megelőzni vagy kezelni? Az alábbiakban összefoglaljuk az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Mi okozhatja a fogérzékenységet?

A fogérzékenység oka a fogzománc kopása következtében a fog belsejének, a dentinnek a kiszolgáltatottá válása, utat nyitva a baktériumoknak és különböző szennyeződéseknek. Fogzománcunk kopását okozhatjuk helytelen fogmosási technikával vagy túl kemény sörtéjű fogkefe használatával. Emellett fogínygyulladás, fogágybetegség, fogszuvasodás, fogaink sérülése vagy a – sokszor tudtunk nélküli – éjszakai fogcsikorgatás is okozhat fogérzékenységet.

A fogérzékenység okának megállapítása

Látható, hogy a fogérzékenység oka számtalan különböző tényezőre vezethető vissza, amelyek akár erősíthetik is egymás hatását. Ezért a probléma szakszerű kezeléséhez mindenképpen alapos kivizsgálásra van szükség.

Rendelőnkben a legkorszerűbb technológiákat alkalmazzuk a diagnózis pontos felállításához. Fogérzékenység esetében alapvetően két vizsgálati módszerrel kaphatunk pontos képet a probléma lehetséges okairól:

A digitális panorámaröntgen-felvétel elkészítése rendelőnkben mindössze 9 másodpercet vesz igénybe, a kész felvételt pedig már 2-3 perc múlva a kezében tarthatja. Az általunk használt készülék sokkal precízebb és jóval nagyobb élességű képeket készít, mint a hagyományos berendezések, emellett viszont minimális sugárzás kibocsátásával működik, így az Ön szervezete számára a legkisebb terheléssel jár.

Artdent blog - A fogérzékenység okai és hatékony kezelése

Sokszor előfordul azonban, hogy a fogakat érintő fájdalom forrása ismeretlen. Ennek oka lehet például egy bennrekedt foggyökérdarab, ami egy kétdimenziós röntgenfelvételen nem látható, mert az csupán egy síkban vetített kép. A 3D CBCT felvételen azonban “nem tud elbújni” még a legkisebb nem odavaló tárgy sem, ami fájdalmat okozhat. Éppen ezért az esetek többségében a 3D CT felvétel készítését javasoljuk. Ezzel az eszközzel századmilliméter pontossággal látjuk fogsorának és szájüregének minden apró részletét, beleértve az állkapocs csontállományának szerkezetét is. Így pontosan meg tudjuk határozni, hogy milyen kezelést igényel a felmerülő probléma.

A sugárdózis eme készülék esetén is elhanyagolható, a felvétel elkészítése során mindössze annyi sugárzás éri Önt, mintha rendelőnkből kilépve tenne egy 10 perces sétát a Margit híd környékén, és a levegőből érkező besugárzással érintkezne. A vizsgálat, hasonlóan a panorámaröntgenhez, mindenféle kellemetlenségtől mentes, és mindössze 1 percig tart. Ezalatt Önnek nem kell ráharapni semmire, csak annyit kell tennie, hogy a CBCT felvétel idejéig mozdulatlan marad.

Minden esetben igaz, hogy a felvételek elkészítését megelőzően, valamint a vizsgálat során is folyamatosan tájékoztatjuk arról, hogy mi fog történni, így nem érheti kellemetlen meglepetés.

A fogérzékenység kezelése

Bármelyik diagnosztikai eszközt is választja, a felvételek alapján megállapítjuk a fogérzékenység okait, majd egy írásos kezelési tervet készítünk. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy sok esetben nem csak egy jó megoldás létezik, ezért a kezelési terv kidolgozása során egyszerre több szempontot is figyelembe veszünk, majd ezek összességéből készítünk több megoldási javaslatot, amelyet részletesen átbeszélünk Önnel.

null

Több szem többet lát

Fogászatunk lehetőséget biztosít Önnek arra, hogy több különböző szakterület specialistájának összehangolt javaslata alapján kaphasson személyre szabott kezelési tervet. Fogorvos, fogszabályozó szakorvos és szájsebész együttes munkájával tervezzük meg a végeredményt. Ez a klinikánkon kifejlesztett vizsgálati rendszer elősegíti a több szempontot is figyelembe vevő kezelési stratégia megvalósítását, ami nemcsak kényelmet, pénz- és időmegtakarítást jelent, hanem sokkal nagyobb biztonságot is nyújt  az Ön számára.

Amennyiben a probléma megoldásához fogászati beavatkozásra van szükség – előrehaladottabb stádiumban lehet ez pl. gyökérkezelés -,  úgy rendelőnkben speciálisan szájsebészeti beavatkozásokra kifejlesztett érzéstelenítő szert alkalmazunk, amely a hagyományos érzéstelenítőknél négyszer erősebb, így Ön semmit nem fog érezni. Kezelést követően ugyanakkor nagyon hamar kikerül a szervezetéből, így pillanatok alatt visszakerülhet a napi kerékvágásba.

Láthattuk, hogy a fogérzékenységnek számos oka lehet, amelyek közül több később sokkal komolyabb fogászati problémákhoz és kellemetlenebb tünetekhez, akár fogvesztéshez is vezethet. Így amennyiben érzékenyek a fogai, ne halogassa a kivizsgálást! Kérjen időpontot egy ingyenes konzultációra most!

További hasznos tippek és tartalmak elérhetők TikTok és YouTube csatornánkon!