Az alsó vagy a felső fogíven kezdjük a fogmosást? Nem mindegy!

Home/szöveges blog/Az alsó vagy a felső fogíven kezdjük a fogmosást? Nem mindegy!
Az alsó vagy a felső fogíven kezdjük a fogmosást? Nem mindegy! (borító)

Azt hihetnénk, a fogmosás alapvetően egy nagyon egyszerű dolog, azonban olyan sok apró részletből épül fel, hogy érdemes időnként egy kicsit közelebbről megvizsgálni és fejleszteni a technikánkat, hogy hatékonyabban tudjuk ápolni fogainkat. Nem is gondolnánk, de fontos kérdés például, hogy alul vagy felül kezdjük a fogmosást.

Ön hol kezdi?

Nagyon fontos, hogy a fogak tisztítását a felső fogívvel kezdjük, és onnan haladjunk az alsó részekhez. Ennek azért van jelentősége, mert a felső fogak tisztításakor rengeteg baktérium illetve lepedék pottyanhat le, melyek, ha alul kezdjük a fogmosást, szájüregünkben maradhatnak.

Ügyeljünk arra, hogy fogmosáskor a szájüreg minden szegletét megtisztítsuk

Gyakori hiba továbbá, ha mindig ugyanazon a területen kezdjük a fogak tisztítását. Erre különösen akkor érdemes figyelni,  ha hagyományos fogkefével mosunk fogat. A fogmosás elején ugyanis még sokkal jobban koncentrálunk, időközben azonban lankad a figyelmünk, így előfordulhat, hogy kimaradnak bizonyos területek. Ha pedig mindig ugyanott kezdjük a fogmosást, akkor nagy eséllyel mindig ugyanazok a fogak maradnak kevésbé megtisztítva. Ezért ezeknél a részeknél nagyon könnyen kialakulhat fogszuvasodás és fogínygyulladás.

null

Milyen a jó fogkefe?

1. Kicsi, lekerekített fejű
2. Puha sörtéjű, sűrűn csomózott, puha szálakkal
3. Kényelmes fogású, csúszásmentes nyéllel
4. Nem drága, de nem is olcsó

További hasznos tippek és segítség a jó fogkefe kiválasztásához Fogkefe kisokosunkban!

Fordítsunk kiemelt figyelmet az ínyszélre és a hátsó fogakra!

Az imént említett csökkenő koncentrációból adódóan mindig a legnehezebben elérhető helyeken kezdjük a fogmosást, és a legkönnyebben tisztítható területeken fejezzük be.

Összefoglalva tehát, szisztematikusan fentről lefelé haladjunk körbe a szájüregben, vegyük sorra az összes fog külső és a belső felszínét, valamint a rágófelületét is. Mindig a legnehezebben elérhető helyeken kezdjük a tisztítást, végül pedig fő változatosság: mindig máshol induljon a fogmosás!

További hasznos tippek és tartalmak elérhetők TikTok és YouTube csatornánkon!