Kezdjük a nyarat egy foggal könnyebben!

//Kezdjük a nyarat egy foggal könnyebben!
Dr. Varajti Artúr fogorvos, szájsebész ül és mosolyog.

Idén, a fagyos télben vagy a kissé borongós, esővel tűzdelt tavaszi napokon biztosan Ön is számtalanszor elmondta a sokak által ismert óhajt: „óh, csak lenne már nyár”. Jelentem a nyár beköszöntött rendelőnkbe is, hozva magával a tipikusan nyáron esedékes fogászati problémákat. De most engedjék meg, hogy megosszak Önökkel egy történetet, egy olyan kis nyári kalandot, amit én már számtalan alkalommal hallottam…

A várva várt nyaralás

Egész évben csak tervezgetjük a nyarat, a nyaralást. Alaposan beraktározunk fényvédő krémekből, hiszen azt már egy-egy kellemetlen leégés során megtanultuk, hogy a napnak milyen ereje van a bőrünkre. Majd sorra vesszük a legszükségesebbeket. A békatalpat, a búvárszemüveget, papucsot, törölközőt, fürdőruhát, szalmakalapot. Jó esetben utolsó pillanatban bedobunk valami életmentő fájdalomcsillapítót, hasfogót, ragtapaszt.

Majd felülünk a repülőre. Több órát repülünk, már alig várjuk, hogy végre odaérjünk. Annyira izgatottak vagyunk, hogy még azt is elfelejtjük, mennyire reszketünk még a repülés gondolatától is. Kiszállunk a gépből, arcukba süvít a forróság, a pára és a jól ismert kerozin szag. Csodás illat, a szabadság illata. Nagy nehezen megtaláljuk a szállodát.

Majd első utunk az ágyak körbe ugrálása után a strandra vezet, ahol annak rendje és módja szerint kifekszünk a napra, nem törődve azzal, hogy dél van és árnyék nulla. Pár óra múlva kitikkadva a naptól célba vesszük a koktélpultot, ahol csak egy kérésünk van: ,,sok jéggel!”

A nap végére a már jól előre lehűtött szobában hulla fáradtan, kissé megpirulva terülünk el, hiszen klíma nélkül egy percet sem tudnánk létezni vagy aludni.

Tipikus történet, ugye?

Majd másnap megtörténik az, amire a legrosszabb álmainkban sem gondoltunk…Valami nincs rendben. Majd a következő másodperben az arcunkhoz kapunk és megállapítjuk, hogy az a fránya bölcsességfogunk még mindig megvan.

Majd elkezdjük halkan, majd egyre hangosabban szidni a repülő társaságot a nyomáskülönbség miatt, magunkat, mert olyan felelőtlenek voltunk, hogy az árnyék nélküli strandon süttettük a hasunkat, majd végezetül a klímát, amit még éjszaka a világ legcsodálatosabb találmányának tartottunk.

Igen, az a fránya bölcsességfog. Majd hirtelen el is kezdődik a rémálom…

Első nap még csak kellemetlenül, tompán fáj, de már beszedtük az összes létező gyógyszert, amit magunkkal hoztunk. Második nap már minden mozdulat kínszenvedést okoz. Már nem érdekel a tenger, sem a nevezetességek. Talán már lázunk is van? Harmadnap már kutatunk cikkek után a kissé lassú szállodai interneten, hogyan élhetnénk túl a fájdalmat.

Negyedik nap már az életünkért küzdünk és fontolgatjuk, hogy fogorvoshoz megyünk. De hova? Kihez? Angolul? Mennyibe fog ez nekünk „fájni”? A biztosítás fedezi a fogászati beavatkozást? Így válik az álomnyaralás, amit egészévben vártunk rémálommá és már csak arra vágyunk, hogy végre otthon legyünk és meghalljuk a telefonba: ,,igen tessék, Dr. Varajti Artúr vagyok.

Bölcs döntés előre gondolkodni

Eltelik egy kis idő, túlesünk a műtéten és megszabadulunk minden kellemetlenségünktől, arra gondolunk, hogy ezt már sokkal hamarabb meg kellett volna tenni. Évekkel ezelőtt, amikor a legutóbb fájt a bölcsességfogunk és halogattuk, vagy legalábbis a nyaralás előtt nem ártott volna elmennünk egy kontroll vizsgálatra. Biztos, ami biztos. Ekkor általában jönnek a fogadalmak, amit természetesen vagy betartunk vagy nem…

Mondhatnám, hogy a fenti történet egyszeri eset volt fogászatunkon, de akkor nem mondanék igazat. A fent felvázolt kis nyári kaland mondhatni inkább tipikus, szinte mindennapos leírás és nem a képzeletünk gonosz szövevénye. A jó hír azonban az, hogy még van idő tanulni a hibákból, hogy ne csak a naptej szerepeljen a nyaralás előtti teendők listáján.

Amennyiben Ön is hosszabb nyaralást tervez vagy csak szeretné tisztán látni fogainak jelenlegi állapotát, feltétlenül érdemes bejelentkezni ingyenes szájüregi szűrővizsgálatunkra vagy a bölcsességfog eltávolítás szolgáltatásunkra, hiszen a bölcsességfog olyan, mint egy időzített bomba, ami a legváratlanabb helyzetekben robban. És higgye el nekem, mindig robban…

Előzze meg a fájdalmat! Távolítassa el bölcsességfogát kedvezménnyel!

» Elolvasom a részleteket!