Érdemes megtartani a bölcsességfogunkat?

/, videós blog/Érdemes megtartani a bölcsességfogunkat?
Dr. Varajti Artúr szájsebész felkészül egy bölcsességfogműtétre. Ül a számitógép előtt és néz egy röntgenfelvételt.

 

A legváltozatosabb eseteket produkáló fogaink egyike minden bizonnyal a bölcsességfog, hiszen nemcsak az előtörése okozhat problémákat, hanem akár torlódásokat is előidézhet alsó vagy felső fogsorunkban. A szájsebészeti műtétek leggyakoribb oka a bölcsességfog eltávolításának szükségessége.

A pácienseink legalább 80 %-nak életében legalább egyszer problémája akad bölcsességfogával, amely anatómiai sajátosságaiknak és az evolúciónak tulajdonítható, mivel az alsó állkapocs az évszázasok során fokozatosan veszít méretéből. A bölcsességfogunk az utoljára kibújó fogunk, így rendszerint már nem fér be a helyére és ebből gyakran probléma adódik.

A legtöbb páciensünk tart a bölcsességfog eltávolítástól, hiszen a bölcsességfog a legrosszabb hírnévnek örvend. Ez azonban leginkább abból adódik, hogy a páciensek nem képzett szájsebészhez, hanem fogorvoshoz fordulnak, akinek nincs megfelelő képzettsége, szaktudása és gyakorlata eltávolításukban. Érdemes megtartani a bölcsességfogat? Mikor forduljunk szájsebészhez? Járjuk most körbe együtt a bölcsességfog eltávolításával kapcsolatos problémaköröket!

Mi is az a bölcsességfog?

A bölcsességfog a nyolcadik, legutolsó fogunk a sorban, amely általában a kamaszévek végén, a 20-as évek elején bújik elő. A nevét valószínűleg onnan kapta, hogy ez az utoljára kinövő fogunk (18-16 év), tehát már akkor töri át az ínyt, amikor már nagyobb tudás birtokába jutottunk. Természetesen ez csak közhiedelem, azonban tény az, hogy az alsó nyolcadik fogunk a legnagyobb méretű.

Vannak olyanok, akiknél a bölcsességfogak egyáltalán nem bújnak elő, esetleg hiányoznak, de olyan eset is előfordulhat, amikor csak az egyik vagy másik hiányzik. Ebben az esetben sem kell megijednünk, hiszen alapvetően a bölcsességfognak különösebb funkciója nincs.

 

 

A leggyakoribb kérdés: érdemes e megtartani a bölcsességfogat?

Általános, mindenkire egyaránt érvényes választ sajnos nem adhatunk erre a kérdésre, hiszen van, akinél nem okoz gondot a bölcsességfogak előbújása, és azok a későbbiekben sem feltétlenül kezdenek idő előtt szuvasodni vagy gyulladásokat okozni. Ez esetben nyugodtan megtarthatók, hiszen nem rontanak a szájüreg egészségén és a fogazat esztétikáján.

Vannak azonban olyan esetek, amikor érdemes elgondolkoznunk a bölcsességfogak eltávolításának lehetőségén. Az evolúció előrehaladásával anatómiailag egyre kisebb lett az állcsontunk, amelyből az következik, hogy a bölcsességfogak nem férnek a helyükre. A fiatalok többségénél anatómiailag nincs elég hely a bölcsességfogaknak.

A legfontosabb az, hogy amennyiben bármilyen panaszt okoz bölcsességfoga, sürgősen keressen szakembert és kérje ki véleményét. Eben az esetben érdemes minél hamarabb megszabadulnunk a kellemetlenségektől és a súlyosabb következményektől.

 

 

Mikor érdemes a bölcsességfogat eltávolitattani?

 • Ha a bölcsességfogak számára nincs elég hely az állcsontunkban.
 • Ha nem képes előtörni, ha megdőlt vagy csak részben bújt elő, hiszen ebben az esetben gyulladást okozhat.
 • Ha megváltoztatja a fogsor eredeti képét és a fogak torlódni kezdenek.
 • Ha nehéz tisztántartása miatt szuvasodásnak indul.
 • Ha esetlegesen más gyulladás forrása.
 • Ha erős fájdalmat okoz.

 

 

Milyen veszélyei lehetnek annak, ha nem távolíttatja el időben problémát okozó bölcsességfogait?

A páciensek szájsebészeti és fogászati beavatkozásoktól való félelme sok esetben akadályozza meg a bölcsességfogak eltávolítását. A halogatásnak azonban komoly egészségügyi veszélyei lehetnek.

 • A fog körül kialakuló gyulladás más életfontosságú szervek megbetegedéséhez vezethet.
 • A bölcsességfog gyulladása gyakran magas lázhoz is vezethet.
 • A bölcsességfog komoly fájdalmakat okozhat mind a szájban, mind pedig más testrészekben.
 • A bölcsességfog a szomszédos fogak gyors romlását okozhatja.
 • A fogai összetorlódhatnak, mivel a bölcsességfog kibújásához nincs elég hely vagy sérülést okozhatnak a szomszédos fogakon.
 • Gyakori, hogy a gyulladás a bölcsességfog elhelyezkedése miatt arcduzzanathoz is vezethet.

 

,,Csak ennyi volt?”

Higyjék el, hogy nálunk a legyakrabban hallott kérdés a beavatkozás után ez. Sokan tartanak a műtéttől, de képzett szájsebész kezében rájönnek arra, hogy alaptalan volt félelmük. Ön is vágjon bele, meg fog könnyebbülni!

Amennyiben bármilyen kérdése van a témával kapcsolatosan, illetve bizonytalan abban, hogy eltávolíttassa e bölcsességfogát, kérem keressen minket bizalommal és minden kérdésére választ adunk. Klinikánk nagy tapasztalattal rendelkezik a szájsebészeti beavatkozások területén, hiszen közel 10.000 szájsebészeti műtétet tapasztalata van a hátunk mögött.