A felső fogív teljes rehabilitációja All-4-on koncepció alapján

/A felső fogív teljes rehabilitációja All-4-on koncepció alapján

Miért kereste fel az ArtDent fogászatot?

58 éves páciensünk, egy sajnálatos családi tragédiát követően mély depresszióba esett. Életének ezen szakaszán nem fordított kellő figyelmet a szájhigiéniájára, melynek következtében az elhanyagolt szájüregben rothadó fogcsonkok „alakultak ki”.

Milyen beavatkozásra volt szükség?

A szájüregi szűrővizsgálat és a diagnosztika vizsgálatot követően egyértelműen látszott hogy a páciens felső fogai megmentésére már nincs lehetőség, így ezeket ki kellett húzni. A műtét követő 3 hónapos gyógyulási idő alatt egy ideiglenes, kivehető fogpótlást biztosítottunk számára.

A gyógyulási időt követően 3D CT felvételt készítettünk az állcsontjáról, amely alapján pontosan meg tudtuk határozni az állkapcsában található csont mennyiségét, minőségét. A felvételen látszott, hogy páciensünknek nem állt rendelkezésre megfelelő mennyiségű csont, ezért az úgynevezett all on-4 fogpótlást választottuk.

Hogyan történt All-on-4 fogpótlás?

Az állkapocs elülső részébe, egymással párhuzamosan 2 darab implantátumot helyeztünk, illetve az állcsont oldalsó részére, ahol a kisőrlő és a nagy őrlő fogak találkoznak. Megfelelő szögben, döntve helyeztük be az implantátumokat az állcsont gerincbe.

Ehhez a sebészi beavatkozáshoz egy CT felvétel és a páciens állcsontjáról vett lenyomat alapján 3D nyomtatóval készült sebészi sablonnal használtunk, melynek segítségével pontosan meghatározott helyekre tudtuk az implantátumokat beépíteni.

Az implantációs műtétet után páciensünk 3 hónapig gyógyult, ezután a fogínyét az implantátumoknak megfelelő helyen feltártuk, ide úgynevezett gyógyulási informáló sapkákat helyeztünk. Ezt követően speciális lenyomatokat vettünk, melyek segítségével számítógéppel (CAD/CAM) tervezett és kivitelezett váz készült ezekre az implantátumokra.

A váz elkészülését követően ellenőriztük, hogy minden pontosan illeszkedik páciensük szájába. Ezt követően a fogtechnikai laboratórium a vázat porcelánnal leplezte, így páciensük felső állcsontjára egy 12 tagból álló fém csavarokkal rögzített fogpótlás került.

Mit kell tennie abban az esetben, ha szeretné fogászati problémáját megoldani?

Keressen minket a +36 20 218 5343-as telefonszámon, vagy töltse ki az alábbi űrlapot nevének, telefonszámának megadásával és munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot. Forduljon hozzánk bizalommal és távozzon elégedetten, magabiztos mosollyal!

Dr. Varajti Artúr fogorvos, fogászati asszisztens és páciens állnak egymás mellett és mosolyognak a bölcsességfog eltávolítás után.

+36 20 218 5343

artdent@artdent.hu

1027 Budapest, Bem rakpart 50.